Nieuws uit Friesland van 24 februari | Buurtbussen mogen weer los en burgemeester van Schiermonnikoog wijst horeca-actie af

De Buurtbus in Stavoren.

De Buurtbus in Stavoren. FOTO SIMON BLEEKER

Na bijna een jaar stilstand gaan de Friese buurtbussen maandag de weg weer op. ,,We hoopje dat de reizgers ús aanst wer witte te finen.” Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Voorzitter Jaap ten Wolde heeft net met een vrijwilliger de bus van Buurtbusvereniging De Westhoek opgehaald uit de stalling van Arriva in Oosterwolde. Er is nogal wat veranderd om het voertuig ‘coronaproof’ te maken. ,,Een filtersysteem, kuchschermen. En nieuwe kaartjes.” Vroeger was het kaartjes afscheuren en met pin of contant betalen, nu mag het niet meer contant. ,,En de kaartjes moeten worden geprint.”

De Westhoek verzorgt de dienstregeling op de lijn tussen Wolvega, Scherpenzeel, Langelille en tussenliggende dorpen. Alle 22 vrijwillige chauffeurs krijgen nog deze week instructies over de nieuwe regels. Zo mogen voortaan zes in plaats van acht passagiers tegelijkertijd in de bus zitten - de eerste twee stoelen achter de chauffeur moeten leeg blijven - en is er dus nieuwe apparatuur. ,,We vinden het mooi dat we weer kunnen rijden, al is het ook niet zo dat we overdreven blij zijn. Nu is het vooral afwachten hoe het publiek reageert.”

Burgemeester Ineke van Gent wijst horeca-actie af

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog roept ondernemers op zich aan de regels te houden. Dat zegt ze omdat de horeca op het eiland op 16 maart de deuren wil open gooien.

,,Ik begrijp heel goed dat onze hotels en restaurants in een lastige positie zitten. Ik snap de frustratie ook. Ze hebben het zwaar. Achter hun actie en aankondiging dat ze 16 maart open gaan, kan ik niet staan. De coronaregels worden niet op Schiermonnikoog gemaakt, maar wel nageleefd .”

VDL stopt in Heerenveen met bouwen van bussen en stapt over naar badkamers

VDL stopt met het bouwen van bussen in Heerenveen. De fabriek gaat stalen modules maken voor de nieuwe huizenfabriek van buurman Van Wijnen. Dat is een historisch besluit. De eerste bus reed in 1922 de fabriek uit. Met deze omschakeling blijven de 150 vaste arbeidsplaatsen in Heerenveen behouden. Vanwege de moeilijke marktomstandigheden leek dat al langer niet vanzelfsprekend.

Dat er iets nieuws zat aan te komen, hing in de lucht. Toch was er woensdagmiddag verbazing onder het personeel. ,,Dit is gewoon positief nieuws’’, reageert FNV-bestuurder Masja Zwart.

Winkelen op afspraak, hoe zit dat precies?

Winkelen op afspraak moet vooral kleine zaken wat lucht geven. Grootwinkelbedrijven zeggen niets aan de versoepeling te hebben. Maar hoe zit het nou precies met die tijdsloten waar premier Rutte het over had?

Vanaf 3 maart mogen ondernemers maximaal twaalf klanten per uur in hun winkel ontvangen, verdeeld over zes tijdsloten van minstens tien minuten. Dat betekent echter niet dat je ook tien minuten in de winkel mag blijven. En ook niet dat je jouw overgebleven tijd aan een andere klant mag geven. Robin Middel, woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid, legt het ons uit.

Sikko Kapenga kijkt naar alternatieven

Er zijn aanvullende steunpakketten beloofd voor grootwinkelbedrijven, maar onduidelijk is nog wat dat gaat opleveren. Sikko Kapenga kijkt alvast naar alternatieven. De eigenaar van Home Center in Wolvega en twee Kapenga-boulevards in Buitenpost en Leeuwarden, zegt dat klanten al massaal naar zijn vestigingen bellen om afspraken in te plannen. Maar hij kan ze nog niets beloven.

,,Een kiosk van tien vierkante meter heeft nu dezelfde normering als een boulevard van 75.000 vierkante meter’’, wijst Kapenga op zijn Home Center, een van de grootste in Nederland. Het omvat vijftig woonafdelingen onder één dak. ,,We worden op deze manier blij gemaakt met een dode mus.’’

Liever ziet Kapenga het in andere oplossingen. Zo hoopt hij zijn boulevards op te kunnen delen in meerdere veilige zones. ,,We willen echt niet direct honderd mensen in het Home Center hebben, maar wij kunnen onze winkels makkelijk opdelen in verschillende woonafdelingen. Je hebt dan als klant bijvoorbeeld tweeduizend vierkante meter voor jezelf, dat is ontzettend ruim.’’ Maar Kapenga weet ook dat daar toestemming voor nodig is. ,,Maar we hebben wel heel veel franchise-afdelingen, dus verschillende winkels onder hetzelfde dak .’’

Fochteloërveenweg mogelijk tijdelijk afgesloten om amfibieën kans te geven over te steken

Natuurmonumenten kondigt aan dat de kans bestaat dat de Fochteloërveenweg, die dwars door natuurgebied Fochteloërveen loopt, tijdelijk afgesloten wordt om kikkers en salamanders de kans te geven om de weg veilig over te steken.

Eerder werden er al eens tientallen slangen doodgereden op de weg. Vorig jaar werd de weg ook een aantal keer afgesloten omdat er kraanvogels met een jong dichtbij de weg zaten. Deze wegafsluitingen hebben volgens Natuurmonumenten succes gehad.

Lange wachttijden bij kappers

Premier Rutte maakte dinsdagavond bekend dat bijna alle contactberoepen vanaf 3 maart weer mogen starten. Goed nieuws voor Friese kappers. Maar klanten moeten wel rekening houden met lange wachttijden .

Bij kapsalon Team Harry Hummel in Joure hebben ze het erg druk, vertelt Yvonne van de kapperszaak. „Tot en met half maart zijn we volgeboekt.” Kapsalon Perron 28 spant de kroon. Wie daar een afspraak wil maken, kan pas in april bij de Sneker salon terecht, zegt kapster Sybine. Bij kapsalon Promise in Drachten heb je meer geluk, daar is nog een gaatje op 3 maart, zegt kapster Tineke.

Hacker met geweten breekt in bij Súdwest-Fryslân

Het digitale netwerk van Súdwest-Fryslân heeft gelekt. Een hacker wist achter de schermen van het subsidieloket te komen. De persoonlijke gegevens van ongeveer tweeduizend inwoners van Súdwest-Fryslân hebben voor het grijpen gelegen van computercriminelen. Een ‘ethisch hacker’ (een gewetensvolle computerinbreker) wist eind januari door te dringen in de digitale systemen van de gemeente . Er bleek een lek te zitten in het subsidieloket, dat op verouderde software draaide.

De hacker heeft de gemeente gewaarschuwd. Er is geen tegenprestatie geëist. De meegeleverde bewijsstukken maakten duidelijk dat het lek ,,een serieuze bedreiging vormde’’, concludeert de gemeente. Het systeem is meteen losgekoppeld van de websitesoftware. Burgers of organisaties die een subsidie willen aanvragen, moeten voorlopig een omweg via de mail volgen.

En verder in het nieuws:

* De Elfstedentocht voor motoren, trikes, auto’s, solexen en bromfietsen die gepland stond voor Tweede Pinksterdag, gaat wederom niet door .

* Elke nacht, zeven dagen per week, draait een geelzwarte trailer uit de Hoeksche Waard het terrein van transportbedrijf Veenstra Fritom in Heeg op. Op 1 januari begon het. Wat gebeurt hier en waarom?

* Een bezoeker van het Psy-Fi Festival in Leeuwarden (2019) wil dat een huisarts van de huisartsenpost in het MCL uit zijn functie wordt ontheven. Dinsdagmiddag troffen de partijen elkaar bij het medisch tuchtcollege .

Tip van de redactie:

* Het hooikoortsseizoen is begonnen. De symptomen van hooikoortspatiënten lijken veel op die van mensen met corona. Velen zullen dan ook voor het dilemma staan: testen of niet?