Nieuws uit Friesland van 24 en 25 september | Wedstrijd Blauw Wit '34 ontspoort na massale vechtpartij & Luuk uit Nijland niet in de prijzen op Junior Songfestival

FOTO ANP

De wedstrijd tussen Blauw Wit ‘34 2 uit Leeuwarden en PKC’83 2 uit Groningen in het amateurvoetbal is zaterdag in de 70ste minuut en bij een stand van 1-1 gestaakt vanwege een vechtpartij op het veld. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

Voorzitter Henk Buning is er beduusd van . ,,Ik loop al heel lang mee in het voetbal, heb echt al heel wat gezien, ook heel wat opstootjes en vechtpartijen. Maar dit sloeg echt alles. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.’’

Geen prijs, wél een gaaf songfestivalavontuur voor de Luuk uit Nijland

Luuk van Dalfsen uit Nijland viel zaterdag dan wel buiten de prijzen van het Junior Songfestival , maar verloren? Zo voelt het helemaal niet voor de twaalfjarige. ,,Het was mégaleuk.’’

Met de groep High5 stond Luuk zaterdag in de finale van het Junior Songfestival, een liveshow in Ahoy Rotterdam. Zijn boyband eindigde met het liedje Because I Know op de derde plaats. Er stonden vier acts op het podium. ,,Ik vond het wel even jammer dat we niet gewonnen hebben, maar het was gewoon ook zo gaaf allemaal.’’

Geen Pride met boten dit jaar, maar te voet door Leeuwarden tijdens de Pride Walk. ‘Het is zo’n geweldige community’

Bij de Arendstuin in Leeuwarden verzamelen mensen zich zaterdagmiddag rond de klok van twee . Langzaam stroomt het grasveld vol met vrolijk gekleurde pride-gangers. Sommigen dragen uitbundige outfits en veel regenboogvlaggen dienen als cape. Ook hebben mensen kartonnen borden met ludieke teksten bij zich.

,,Sinds 2017 ben ik al uit de kast als biseksueel en het is zo leuk om zoveel mensen te zien die ook gewoon in hetzelfde straatje vallen als ik,” zegt Inge met een grote glimlach. ,,Het is zo’n grote en geweldige community.”

Drukke herdenking Warns met boerentoekomst als hoofdthema

De 75ste herdenking van de Slag bij Warns trok zaterdagmiddag veel publiek . Albert van der Ploeg pleitte in een toespraak voor directe subsidiëring van boeren als beloning ,,foar lânskip en natuer’’.

De herdenking bij de gedenksteen op het Rode Klif trekt vanouds een zeer gemêleerd gezelschap. Het draait om de overwinning van de Friezen op een Hollandse invasiemacht in 1345. Het monument op deze plek staat symbool voor Friese vrijheid evenals liefde voor eigen taal en cultuur.

Twee jaar na opnames in It Heidenskip komt fierljeppen nu op Netflix

Op 30 september begint op Netflix de documentaireserie Human playground , gewijd aan bijzondere sporten over de wereld. Ook het fierljeppen is erin te zien, zelfs al in de trailer .

In augustus 2020 werden er opnamen gemaakt bij het fierljeppen in It Heidenskip, met onder anderen Ysbrand Galema. In de trailer voor de serie is hij als springer te zien, tussen opnames van kamelenraces en jagen met adelaars. Later dit jaar komt de serie ook op Youku, de grootste streamingdienst in China.

FNP presenteert verkiezingsprogramma: tegen Lelylijn, minder ‘Den Haag’, meer lokale autonomie

Met een strijdplan dat ‘Fryslân is fan ús’ ademt, gaat de FNP de provinciale verkiezingen in. Het partijprogramma is ‘rûger’ dan eerdere programma’s.

Met minder zeggenschap voor het Rijk en meer autonomie in de regio hoopt de FNP bij de komende Provinciale Statenverkiezingen de hoogste verkiezingsuitslag uit de partijgeschiedenis te overtreffen. ‘De leie sels yn hannen’, schrijft de FNP in het dit weekeinde gepresenteerde verkiezingsprogram .

Zilveren medailles Clevering op WK roeien

Ymkje Clevering uit Haulerwijk heeft met Veronique Meester een zilveren medaille gehaald op het WK roeien in Racice in Tsjechië . Het is haar eerste medaille in de twee-zonder-stuurvrouw. Zondag haalde ze nog een zilveren medaille met de ‘vrouwen acht’.

Het Nederlandse tweetal moest in de finale alleen de boot van titelverdediger Nieuw-Zeeland voor laten gaan. De roeisters uit de VS pakten het brons.

Verder in het nieuws:

* Het Spoordokgebied in Leeuwarden verdient veel meer groen en water, vindt kunstenaar Jack Visser. Dat kan met de bouw van hogere woontorens: tot 265 meter hoogte.

* De Amelandse atlete Kyra Brouwer heeft goud veroverd op het EK crossduatlon voor junioren . Eerder dit jaar had ze als debutante zilver gewonnen op het wereldkampioenschap.

* Waarom serveert Keramiekmuseum Leeuwarden een gerecht van Ottolenghi op een peperdure porseleinen schotel uit de Ming-dynastie?

Tip van de redactie:

* Dokterswacht Friesland wil de stroom bellers die ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend belt met een hulpvraag beter kanaliseren en zo wachttijden terug te dringen.

* Iets doen voor de maatschappij en jezelf ontplooien. Dat is het idee achter de maatschappelijke diensttijd. „Ik vond het zo fantastisch dat ik nu als vrijwilliger doorga .’’

* Wat levert maatschappelijke diensttijd de Friese jeugd op? ‘Het heeft me zoveel sterker gemaakt, ik gun het iedereen’

Nieuws

menu