Nieuws uit Friesland van 24 en 25 juli | Wateroverlast door stortbuien in Friesland en Epke Zonderland beëindigt imposante loopbaan

De brandweer van Kollum heeft de kelder van verzorgingshuis De Koaster in Kootstertille leeg moeten pompen van water.

Stortbuien veroorzaakten zondagochtend in het noordoosten van Friesland veel wateroverlast. Daarbij gaat het onder meer om ondergelopen kelders en straten die blank staan. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Vakantiepark Bergumermeer in Sumar kreeg in de nacht van zaterdag op zondag en enorme hoeveelheid water te verstouwen. Te veel voor sommige laaggelegen stukken.

,,We hebben koffie uitgedeeld en muntjes voor de wasdroger, zodat mensen natte kleren kunnen drogen”, zegt Fokko Eybergen, directeur van het vakantiepark. ,,Wat kun je verder doen? Het is ongekend wat er aan water is gevallen, in Buitenpost was het 94 millimeter maar hier viel vast niet veel minder.’’

Hij hoopt dat de overlast verder beperkt blijft. ,,Het park is stampvol, we hebben nu zo’n 1800 vakantiegangers hier. Iedereen heeft natuurlijk de beelden van Limburg en dergelijke in het hoofd. Zo erg is het hier gelukkig bij lange na niet.’’

Door de wateroverlast werd op een deel van verzorgingshuis Sikkemahûs in De Westereen geëvacueerd naar een hogere verdieping. Ook meerdere aquaducten stonden onder water.

Epke Zonderland beëindigt imposante loopbaan

De turncarrière van Epke Zonderland is definitief voorbij . De 35-jarige rekstokspecialist slaagde er zaterdag niet in om zich op de Olympische Spelen te plaatsen voor de finale en besloot later op de dag de knoop door te hakken.

„Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet”, zei hij tegenover de NOS . In oktober is het WK turnen, maar daar zal Zonderland dus niet meer te zien zijn. „Het lichaam is op.”

Vrachtwagen van Campina kantelt op rotonde in Broeksterwâld. Melk stroomt de weg op

Een vrachtwagen met melk is zondagochtend gekanteld op de rotonde op de Haadwei bij Broeksterwâld. Daardoor stroomde veel melk de weg op.

De chauffeur raakte gewond bij het ongeval en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

School in actie tegen uitzetting ‘modelleerling’ Yaroslava (15)

Het Zaailand was zaterdagmiddag leslokaal en demonstratieplein tegelijk. Gymnasium Beyers Naudé zet alles op alles op de dreigende uitzetting te voorkomen van modelleerling en ‘schoolvoorbeeld van integratie’ Yaroslava Tymts.

Docenten en leerlingen, voor zover nog niet op vakantie, waren opgetrommeld om bij het langslopende publiek aandacht te vragen voor de kwestie die de school bij de keel grijpt. Onbegrijpelijk dat een leerling als Yaroslava (15) met uitzetting wordt bedreigd, vindt rector Dirk Jan Dekker.

Expert: Friesland ontsnapt niet aan RS-virus

Ouders van baby’s in Friesland, Groningen en Drenthe moeten rekening houden met het RS-virus . De luchtweginfectie heeft in de Randstad en het zuiden van het land al geleid tot volle kinder-ic’s en kinderafdelingen.

De verwachting is dat het virus ook in het Noorden van het land om zich heen gaat grijpen. ,,Ik hoop het niet, maar ik vrees het wel’’, zegt Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC en woordvoerder namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Judoka Tornike Tsjakadoea uit Leeuwarden grijpt net naast bronzen medaille

Judoka Tornike Tsjakadoea uit Leeuwarden heeft op de Olympische Spelen net naast de bronzen medaille gegrepen. In de klasse tot 60 kilogram greep de 24-jarige Nederlander net naast de bronzen plak.

Tegen de Kazach Yeldos Smetov liep de wedstrijd uit op een Golden Score. De Nederlander stond hierin op scherp, want hij had al twee straffen achter zijn naam staan. Een moment van onoplettendheid deed de Nederlander uiteindelijk de das om.

Ook geen medaille voor Sanne Wevers

Turnster Sanne Wevers, woonachtig in Heerenveen, zal in Tokio geen tweede olympische medaille op de balk veroveren. De titelverdedigster van Rio 2016 kwam in de kwalificaties tot een score van 13,866. Nadat twee Amerikaanse turnsters - Sunisa Lee en Simone Biles - het beter hadden gedaan viel Wevers buiten de top 8. Alleen de eerste acht plaatsen, met een maximum van twee per land, geven recht op deelname aan de toestelfinale op dinsdag 3 augustus.

En verder in het nieuws:

* Tussen afslag Sint Nicolaasga en Joure is een otter doodgereden . Dat gebeurde vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag of zondagochtend vroeg.

* Jongeren die een bezoek willen brengen aan een van de twee jongerencampings op Terschelling krijgen alleen toegang met een negatief testbewijs.

* Het integriteitsrapport over oud-wethouder Stella van Gent van Súdwest-Fryslân moet openbaar gemaakt worden .

Tip van de redactie:

* Met een digitale stempelkaart kunnen wielrenners de hele zomer de Fietselfstedentocht volbrengen . Verslaggever Ton van der Laan fietste de 235 kilometer solo en raapte onderweg verhalen op.

* Simon Vuyk (61) uit Harlingen werkte 31 jaar samen met de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Zijn verhaal .

* Dat de SKS voor het tweede jaar op rij niet doorgaat, is amper te verkroppen voor de fanatieke skûtsjefamilie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht