Nieuws uit Friesland van 24 december | Waar moet je met je oude kerstboom naartoe en Bernlef baalt van 'tryste' bekladding

De schoonmaker aan het werk. FOTO BERNLEF

De schoonmaker aan het werk. FOTO BERNLEF

Een week vol verbroedering eindigde voor de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen met een domper. Hun pand werd beklad met anti-Friese leuzen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Donderdagochtend om negen uur ontdekten leden van de vereniging het vandalisme. ‘Fuck jullie’ en ‘fuck alle Friezen’ waren weinig flatteuze leuzen die pontificaal op het pand van Bernlef waren gekalkt. Ook was de afkorting ‘FCG’ (FC Groningen) te lezen. Het is nog niet duidelijk wie er achter de actie zit.

Er hangen ook geen camera’s bij het pand, zegt bestuurslid Marly Visser namens Bernlef. ,,Wy ha wol oanjefte dien by de plysje en dy hat it no yn behanneling.’’ Het pand is inmiddels weer zo goed als schoon.

Fors aantal besmettingen in Friesland

In de afgelopen zes dagen kwamen er 1533 coronabesmettingen bij in Friesland. Dat blijkt uit cijfers van GGD Fryslân. Er is nog altijd sprake van een flinke stijging, maar volgens de gezondheidsdienst gaat het wel minder snel dan in de twee voorgaande weken. Normaliter komt de GGD op vrijdag met de weekcijfers, maar vanwege de feestdagen (kerst en oudjaar) is dat nu even anders. De afgelopen zes dagen zijn er 11.460 mensen getest op corona.

Het effect van de lockdown, die anderhalve week geleden werd afgekondigd, is nog niet zichtbaar. De GGD verwacht dat pas na de kerstdagen in de cijfers te kunnen zien. Dat duurt normaal gesproken altijd ongeveer twee weken na maatregelen .

De GGD heeft een panelonderzoek gehouden onder 2282 Friezen en daaruit blijkt dat meer dan de helft van de Friezen zich eenzaam voelt in coronatijd. Tijdens de eerste golf werd ook al zo’n onderzoek gehouden, maar toen betrof het vooral jongeren.

Waar moet je met je oude kerstboom naartoe?

Ophaalacties voor kerstbomen gaan dit jaar door de lockdown - en de gesloten scholen - in veel gemeenten niet door. Het alternatief is de milieustraat, of je eigen groencontainer. Afvalverwerker Omrin heeft contact met de Friese gemeenten over de inzameling van de kerstbomen. Het gemak dat een kerstboom op de hoek van de straat toch wel door de gemeente wordt opgehaald, valt dit jaar in veel gevallen weg.

Woordvoerder Jelmar Helmhout gaat uit van het gezonde verstand van burgers en hoopt niet dat het gaat leiden tot een stroom aan op straat gedumpte kerstbomen. ,,Het blijft de verantwoordelijkheid van inwoners om op de juiste manier van een aangekochte kerstboom af te komen.’‘ In een aantal gemeenten zijn nog wel verzamelpunten aangewezen of worden kerstbomen opgehaald. Bekijk het hier.

Bijna derde minder inbraken

Door de coronamaatregelen werken veel mensen thuis en dat leidt ertoe dat er veel minder inbraken worden gemeld. In Friesland daalde het aantal met 29 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Interpolis InbraakBarometer waarover De Telegraaf beschikt. In 2019 werden er 1113 inbraken gemeld, tegenover 785 - tot nu toe - in dit jaar. Dat is een daling van bijna een derde. Interpolis heeft ook de cijfers van de gemeente Leeuwarden: daar is een daling van 16 procent (van 329 naar 390) geconstateerd.

Oud-wethouder Pultrum van Smallingerland overleden

Ines Pultrum, oud-wethouder van Smallingerland voor de PvdA, is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. Pultrum woonde in Houtigehage. ,,Ik fiel my thús yn in lytse mienskip’’, vertelde hij in 2001 in een interview met de Leeuwarder Courant. De socialist legde eind 2004 zijn wethouderschap neer, dat hij tien jaar bekleedde. Daarvoor was hij acht jaar gemeenteraadslid. Hij sprak de taal van de gewone man maar stond in bestuurlijke kringen ook wel bekend als een bulldozer. Pultrum laat een vrouw, drie zonen en vijf kleinkinderen achter.

Verder in het nieuws:

* Op eerste kerstdag om 19.00 uur luiden bijna alle klokken van de 53 kerken van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

* Corona bracht Mark Rutte het heftigste jaar van zijn premierschap. En te midden van die crisis overleed zijn moeder. ,,Het laat een leegte achter, ik droom nog veel van haar .’’

* Een 70-jarige vrouw is dinsdagavond 15 december rond 19.30 uur overvallen in haar huis aan de Patrimoniumwei in Broeksterwâld.

* De afgelopen elf avonden werden elf oorden in de provincie verlicht door lichtontwerper Koos de Vries van lichtcollectief Luna. Bijzondere, verrassende en soms nietszeggende plekken in Friesland werden omgetoverd tot tijdelijk fantasiegebied. Een supergeheim project.

Tip van de redactie:

* Geen zin in de standaard kerstfilms die op tv te zien zijn? Kruip dan eens met een dekentje op de bank om een van deze foodfilms te kijken en doe alvast kookinspiratie op voor 2021 .

* De coronapandemie houdt bijna elk land in haar greep. Nog altijd. Begin april sprak de LC met een grote groep Friezen over de situatie in ‘hun’ buitenland. Wat merken zij nu nog van het virus? En hoe vieren zij kerst? ,,Ons is veel leed bespaard gebleven.’’

* Wie zich afvraagt wat er Fries is aan de Top 2000, komt steevast uit bij De Kast en Twarres. Maar er is meer. Veel meer. Peter Bruinsma uit Leeuwarden, kenner bij uitstek, spitte voor ons de lijst door en vond meer dan honderd Friese links, covers, herinneringen en anekdotes. Elke dag op LC.n een deel van zijn persoonlijke lijst.