Nieuws uit Friesland van 23 september | Onveilige schepen bruine vloot zijn weer in orde & 'gapend gat' in centrum Leeuwarden eindelijk opgevuld

De charterschepen van de Bruine Vloot voor de wal in Harlingen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De meeste van de 39 historische schepen van de bruine vloot die niet beschikten over verplichte veiligheidscertificaten hebben hun zaken inmiddels op orde. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Onveilige schepen bruine vloot weer in orde

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt dat de schepen snel noodzakelijke reparaties hebben laten uitvoeren , waarna ze de vereiste certificaten alsnog kregen.

De inspectie maakte op 15 september bekend dat 39 van de 254 schepen van de bruine vloot , die commerciële vaartochten maken, niet beschikten over geldige certificaten voor het schip of de tuigage. Het merendeel van de schippers ondernam direct actie.

Welke huizen in Friesland doen mee aan Open Huizen Dag?

Zonder afspraak huizen bezichtigen kan zaterdag 1 oktober weer tijdens de Open Huizen Dag van makelaarsvereniging NVM. Door corona was dit een tijdlang niet mogelijk. In plaats daarvan konden consumenten een afspraak maken met een makelaar om te praten over woningwaarde, verduurzamingsmogelijkheden of het huizenaanbod.

Chris van Zantwijk, bestuurslid bij de NVM, zegt dat de Open Huizen Dag een bewezen instrument is voor huizenzoekers die zich oriënteren op de woningmarkt en meerdere huizen op één dag willen bezichtigen. ,,Dat maakt deze dag zo populair en dat kunnen we nu weer in ere herstellen.’’

Het wordt steeds drukker op de Noordzee

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een onderzoek naar de risico’s van de groeiende drukte op de Noordzee. De onafhankelijke instantie ziet het door de bouw van windparken en toename van scheepvaart steeds voller worden voor de Nederlandse kust .

Directe aanleiding is het incident met het vrachtschip Julietta D. Dat raakte eind januari in de storm Corrie voor de kust van IJmuiden op drift. De onder de vlag van Malta varende bulkcarrier kreeg na een aanvaring met een ander schip een gat in de romp en dreef na evacuatie nog urenlang stuurloos rond.

Viskotter moet weg van ligplaats in Makkum

De viskotter HA75 moet uit de haven van Makkum vertrekken, vindt het college van Súdwest-Fryslân. Het wordt niet meer gebruikt als vissersschip. De kotter neemt nu een ligplaats in op de plek waar vissersschepen laden en lossen .

Dat deed de HA75 tot eind oktober 2019 ook. Het meerde alleen kortdurend in de haven aan om te lossen of om het schip om te bouwen voor een ander soort visserij. Sinds eind 2019 ligt de kotter zonder onderbreking in de haven omdat het niet meer in gebruik is als vissersschip.

Wanneer komt de emissievrije zone in de binnenstad van Leeuwarden?

Het blijft veel te lang stil rond een emissievrije zone in de binnenstad van Leeuwarden, stellen ondernemers en adviseurs . Waarom investeren in elektrisch rijden als de gemeente niets lijkt te doen?

De houding van Leeuwarden zorgt voor irritatie bij ondernemers die wel investeren in elektrisch rijden, maar daarvoor geen beloning in de vorm van gemeentelijk beleid zien. Klaas Halma, directeur van logistiek dienstverlener FRL Groep, noemt Leeuwarden ‘redelijk besluiteloos’. Hij ziet dat Assen, Groningen en Zwolle wel stappen zetten.

Kledingzaak Vila verhuist naar oude V&D in Leeuwarden

CBRE Investment Management, eigenaar van het oude gebouw van V&D in Leeuwarden, heeft het pand eindelijk weer vol . Er komt daarmee een einde aan de leegstand in het oude pand van V&D, waar de laatste jaren modezaak Zara was gevestigd.

Dat komt door de verhuizing van kledingzaak Vila, van Nieuwestad 122 naar de andere kant, Ruiterskwartier 155. Vila komt tussen de Only en Blokker en zal vermoedelijk op donderdag 29 september openen. De winkel heeft een vloeroppervlak van 458 vierkante meter, met een verdieping.

Verder in het nieuws:

* SC Heerenveen verblijft vanaf 9 tot en met 15 december voor een trainingskamp in Valencia . De ploeg van Kees van Wonderen gaat zich in de Spaanse stad voorbereiden op de tweede seizoenshelft.

* Langs de Jousterweg in Haskerhorne is in de nacht van donderdag op vrijdag een gewonde man aangetroffen. Volgens de politie was de man ernstig gewond geraakt bij een valpartij .

* Gemeente Smallingerland, de Bewonersraad en WoonFriesland hebben donderdagavond de definitieve planning voor twaalf woonwagenwoningen aan de Kromme Wyk in Drachtstercompagnie gepresenteerd.

Tip van de redactie:

* Dit is het goede nieuws van deze week : Snekers verrast door Miljoenenjacht, kickbokser wint wereldtitel en vluchteling wordt Prinsjesdagkapper

* De energieprijzen verschillen nogal per leverancier. Hoeveel helpt het prijsplafond jou? Check het met deze prijsvergelijker

* In Memoriam | Jan Meinderts was de stille kracht van Wergea : ‘Mar as it nedich wie koe hy wol yn de gerdinen hingje’

Nieuws

menu