Nieuws uit Friesland van 23 juni | Stikstofdebat Tweede Kamer: botsing over kritiek BBB op wetenschapper & Mandy (31) werd slachtoffer van een pakketjesbende

Van der Plas onder vuur om kritiek op wetenschappers ANP

VVD, CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer hopen met meer ‘maatwerk’ en een gebiedsgerichte aanpak het bot onteigenen van allerlei veeteelt rond natuurgebieden te verzachten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Jesse Klaver van GroenLinks verwijt Caroline van der Plas wetenschappers in diskrediet te brengen. Zoveel werd donderdagochtend duidelijk tijdens het eerste deel van het stifstofdebat in de Tweede Kamer. Het debat gaat nog zeker tot donderdagavond laat duren.

De SGP, PVV en BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas kwamen aan het woord en kregen vragen van diverse partijen. Aan het eind van de ochtend was er een botsing tussen Jesse Klaver en Caroline van der Plas over haar kritiek op de commissie Hordijk, die de betrouwbaarheid van stikstofmetingen onderzocht. Volgens haar was wetenschapper Leen Hordijk eerst kritisch op die metingen in een interview in landbouwbladen en trok hij die kritiek na vragen van haar in de Kamer ineens in, en dat vond zij verdacht.

Pakketjesbende bestelde massaal met gegevens van 31-jarige Mandy uit Friesland: ‘Je voelt je zo kwetsbaar’

Drie Rotterdammers worden ervan verdacht een winkel te zijn begonnen met exclusieve producten die zij bestelden met gegevens van anderen. Dat deden zij volgens de politie over de rug van honderden slachtoffers, onder wie de 31-jarige Mandy uit Friesland. „Je voelt je zo kwetsbaar en onveilig. Ik heb twee kleine kinderen. Ze weten waar ik woon.”

Agenten ontdekten een grote voorraad dozen die tot aan het plafond was opgestapeld in een kamer in een woning in de Maasstad. De politie vermoedt dat een vrouw (51), haar zoon en een vriend (beiden 21) van daaruit handelden in dure schoenen en designerkleding. Het gearresteerde drietal heeft met die handel meer dan honderdduizend euro verdiend, zo schat de politie. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Onverklaarbare schokken in ondergrond Harlingen: ‘Mogelijk door boeren die grondwater oppompen’

De ondergrond in Harlingen maakte de afgelopen maanden meerdere onverklaarbare bewegingen. Onderzoeksbureau Antea Group vermoedt dat het te maken heeft met boeren of anderen die grondwater oppompen.

Het is niet iets waar ze zich zorgen over hoeven maken, benadrukte Dirkjan Krijnders van Antea woensdagavond tegen zo’n honderd Harlingers. De grondschokken zijn zo minimaal dat er eigenlijk niets van te merken is. Maar niettemin zijn ze opvallend én onverklaarbaar.

Politie jaagt via beelden op strafbare boeren. Honderden boetes uitgedeeld, 14 aanhoudingen

De politie wil via beeldmateriaal de identiteit achterhalen van boeren die woensdag rond het boerenprotest in Stroe gevaarlijke situaties op snelwegen veroorzaakten.

Boeren reden woensdag in groten getale op snelwegen terwijl dit verboden is. De politie focust zich op mensen die gevaarlijke situaties creëerden, de bestuurders van duizenden trekkers achterhalen kan volgens een woordvoerder van de korpsleiding van de politie niet.

Deze superfan stond op het podium met Green Day in Stadspark Groningen en kreeg de gitaar van zanger Billy Joe

Zo sta je in het publiek te kijken naar je favoriete band Green Day en zo sta je op het podium gitaar te spelen met diezelfde band . Het overkwam de Londense Phoebe Blackmore (21) woensdag tijdens de Hella Mega Tour in het Stadspark in Groningen.

,,Ik ben al fan sinds mijn vierde of vijfde jaar. Mijn moeder en mijn broer hebben mij aangestoken. Mijn moeder was er woensdag, in Groningen, ook bij. Green Day speelt ook in het Verenigd Koninkrijk en daar gaan we ook heen. Parijs staat ook nog op ons programma volgende week en we zijn al in België geweest. Een hele tour en een hele ervaring!’’

Provincie Fryslân steunt zuivelbedrijf op Schiermonnikoog met 1 miljoen euro: kaasmakerij moet in 2024 in bedrijf zijn

De komst van een nieuwe zuivelfabriek op Schiermonnikoog is weer een stap dichterbij. De provincie Fryslân verstrekt een subsidie van 1 miljoen euro.

Volgens de provincie moet deze bijdrage het mogelijk maken om een eigen zuivelhoeve op het Waddeneiland te realiseren voor de productie van kaas. De totale investering wordt geschat op 2,7 miljoen euro.

Verder in het nieuws:

* De coalitieonderhandelingen op Vlieland zijn deze week opnieuw gestrand . Een meerderheid streeft nu naar een raadsbreed akkoord.

* Seksuele voorlichting via een app voor Eritrese jongeren : ,,Ik vind het mooi dat we nieuwe dingen leren, bijvoorbeeld hoe ik dit soort thema’s met mijn kinderen kan bespreken.”

* Bouw van Huis aan de Haven officieel van start : zo gaat de ‘hotspot’ van nieuwbouwwijk Middelsee eruit zien.

Tip van de redactie:

* Reisverslag van drie oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld. Dag 15 van Luuk: ‘Ik heb geen derde bal. Maar de bibs heeft wel zorg nodig’

* Een boerentraditie van de feestelijke soort is in ere hersteld: Bolsward viert weer Heamiel, nu voor de zeventigste keer.

* De provincie Fryslân laat het busvervoer eind dit jaar krimpen met een zevende, schreef deze krant woensdag. Langweer zal het niet deren: daar komt al helemaal geen bus meer .

Nieuws

menu