Nieuws uit Friesland van 23 juni | Into The Great Wide Open gaat toch door op Vlieland en wat is waterstofsulfide, het gas dat in Bolsward een echtpaar fataal werd?

Drukte op Into The Great Wide Open. FOTO JURI HIENSCH

Niet koolmonoxide maar waterstofsulfide is eind april hoogstwaarschijnlijk een echtpaar uit Geervliet fataal geworden op een boot in Bolsward. Wat is dit voor gas? Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Waterstofsulfide (H2S) of zwavelwaterstof ontstaat als zwavelhoudende stoffen rotten. In lage concentraties kan je niet om de aanwezigheid van gas heen. Het stinkt namelijk vreselijk naar rotte eieren en irriteert de ogen. In hele hoge concentraties kan het gas echter al binnen een ademteug fataal zijn.

Het gevaarlijke van waterstofsulfide is dat je het in hoge concentraties niet ruikt. ,,Het gas werkt dan verlammend op de neus’’, legt Earryt Boete, adviseur gevaarlijke stoffen bij Brandweer Fryslân, uit. ,,Dat is ook het moment dat je je ernstig zorgen moet maken .’’

Into The Great Wide Open gaat toch door op Vlieland, in gehalveerde vorm weliswaar

Het leek er eerst niet op, maar festival Into The Great Wide Open op Vlieland gaat toch door in het weekend van 2 tot en met 5 september. Het wordt een ‘gehalveerde’ editie met een lagere bezoekerscapaciteit, zegt Ferry Roseboom van de organisatie. ,,Het krijgt onmiskenbaar het ITGWO-DNA, maar het wordt ook wel weer anders dan men gewend is. En dat is stiekem best interessant.”

De organisatie maakt volgende week het programma bekend . ,,We zijn de boel aan het afronden, maar we wilden wel graag een save the date eruit gooien. Mensen willen ook graag weten waar ze aan toe zijn.”

SC Heerenveen heeft Xavier Mous binnen en verkent opties bij Sydney van Hooijdonk

Met Xavier Mous heeft SC Heerenveen de tweede aanwinst van het seizoen binnen. De club oriënteert zich verder onder meer op een spits. Sydney van Hooijdonk is kandidaat.

Nu de vacante posities bij de technische staf nagenoeg allemaal zijn ingevuld, ligt voor Heerenveen de prioriteit op het versterken van de selectie. Nadat met Milan van Ewijk de rechtsbackpositie al werd ingevuld, is Xavier Mous de volgende aanwinst voor de club.

Een vakantiehuisje op de Waddeneilanden was vorig jaar liefst 30 procent duurder

De verkoop van recreatiewoningen in Nederland is in coronajaar 2020 enorm gestegen. Op de Waddeneilanden, van oudsher al een dure regio, zaten de prijzen zelfs ruim 30 procent in de lift .

Daar moest je gemiddeld 375.000 euro neertellen voor een tweede stekkie. Noord-Brabant was met een gemiddelde verkoopprijs van 117.000 euro de provincie met het goedkoopste aanbod.

Honderd biggen zakken door vloer van stal in Drogeham

Op een boerenbedrijf aan de Skieppedrifte in Drogeham zijn woensdagochtend ongeveer honderd jonge varkens door de vloer van een stal gezakt. Alle biggen konden worden gered.

De brandweerkorpsen van Drogeham en Kollum rukten uit om de dieren uit hun penibele situatie te bevrijden. De brandweerlieden van Surhuisterveen kwamen ook ter plaatse, maar hoefden niet te helpen.

Gedetineerde die bewaarders toetakelde, ging helemaal door het lint maar er waren geen signalen dat dit kon gebeuren

De medewerkers van de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden die betrokken waren bij het ernstige geweldsincident van dinsdagmiddag, krijgen de komende tijd professionele hulp.

Rond half twee dinsdagmiddag ging de pieper af bij de gevangenis. Code rood. Met spoed werd er om de medische dienst gevraagd. Gevangenisdirecteur Gino Tibboel begon zich direct zorgen te maken. Hulpverleners spoedden zich naar de plaats delict.

En verder in het nieuws:

* Intimidatie van vrouwen in het openbaar bespreekbaar maken. Dat is het doel van de landelijke actie ‘ Appalsjethuisbent ’ waar studenten van de Popacademie in Leeuwarden zich bij hebben aangesloten.

* De Fryske Akademy moet een uitwisselingsplek voor kennis worden. De nieuwe directeur Nelleke IJssennagger-van der Pluijm uit Mantgum wil daarvoor de deuren openzetten .

* Drie Friese musea krijgen extra geld van de provincie. Gedeputeerde Staten stellen dit voor op basis van onderzoek van Blueyard dat aantoont dat de drie instellingen anders dreigen om te vallen.

* Kevin Oudhuis uit Leeuwarden heeft zijn verzoek tot het houden van een provinciaal referendum ingetrokken . De initiatiefnemer wilde, gesteund door Forum voor Democratie, een referendum organiseren over de provinciale regels rondom het referendum

Tip van de redactie:

* In de voorstelling Pan~// Catwalk van het Tilburgse performance-gezelschap Zwermers wisselen de spelers tientallen keren van kostuum, en dus van identiteit .

* Bij Welcome To The Village, op 16, 17 en 18 juli in de Groene Ster bij Leeuwarden, kan er al weer meer dan eerst gedacht. Festivals als Glemmer Beach, Psy-Fi en De Veenhoop staan later op de kalender dan Welcome To The Village. Maar die gaan allemaal niet door. Welcome To The Village nam een andere route. Wel een festival, dus. Maar anders .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht