Nieuws uit Friesland van 23 en 24 januari | Schulting Europees kampioen, eerste avondklok rustig verlopen

Derde Europese titel op rij voor shorttrackster Schulting

Derde Europese titel op rij voor shorttrackster Schulting ANP

Voor de derde keer in haar carrière kroonde Suzanne Schulting zich zondag tot Europees kampioen shorttrack. En het was het weekend waarop ons land voor het eerst met de avondklok te maken kreeg. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van dit weekend.

Schulting werd gediskwalificeerd in de superfinale omdat ze Selma Poutsma een duwtje gaf in de laatste meters voor de eindstreep. Dat deerde echter niet voor de eindoverwinning van de 23-jarige Heerenveense. Schulting was de snelste op de 500, 1000 en 1500 meter en liet daarmee haar concurrenten achter zich.

Bij de mannen haalde Itzhak de Laat het brons in het eindklassement. Op de aflossing grepen hij en z’n ploeg (met verder onder andere Sjinkie Knegt) de overwinning.

Dichter bij huis, in Thialf, werd de World Cup geschaatst. Femke Kok won er zowel zaterdag als zondag de 500 meter. Daarmee schaart ze zich in een illuster rijtje. Patrick Roest reed in Heerenveen een baanrecord op de 5 kilometer, 6.05,14.

Avondklok ingegaan

Voor de eerste keer is zaterdag de avondklok ingegaan. Dat betekent dat er vanaf nu niemand meer de straat op mag, tussen 21.00 uur en 4.30 uur, tenzij daarvoor een geldige reden is. De regeling geldt tot woensdag 10 februari 4.30 uur. ,,Het bleef over het algemeen rustig in Friesland, er waren geen grote excessen”, aldus een woordvoerder van de politie Noord-Nederland.

Een rondje Sneek, net voor het ingaan van de avondklok. Het lijkt wel even spitsuur in Sneek, zaterdagavond om half 9. Er zijn nog veel fietsers onderweg. Hondenbezitters doen hun plicht en gezinnen maken een laatste ommetje. Auto’s zoeven over de rondweg of duiken op het laatste moment een parkeervak bij de supermarkt in.

De politie was zaterdagavond op veel plekken in Friesland aan het controleren. In Drachten werden in totaal zo’n 120 mensen staande gehouden. Bijna allemaal hadden ze een verklaring bij zich om aan te tonen dat ze van de avondklok gevrijwaard zijn. Bij acht mensen was dat niet het geval, zij kregen een boete voor het overtreden van de avondklok. Een 39-jarige Drachtster kreeg als één van de eersten een boete toen hij aan het wandelen was aan de Ampèrelaan in Drachten na 21.00 uur. De man had geen geldige reden om buiten te zijn en kreeg hierdoor een boete van 95 euro.

Agenten in Sneek en omstreken gaven tijdens de eerste avondklok 22 mensen een bekeuring. Dat meldt de politie van Sneek via Instagram. ,,Gelukkig hield u zich aan het algemeen goed aan de regels. Bedankt”, schrijft men nog.

Politie stuurt aanwezigen bij demonstratie op Zaailand na verloop van tijd weg

Op verschillende plekken in het land demonstreerden mensen zondagmiddag tegen de coronamaatregelen. Dat was ook op het Zaailand in Leeuwarden het geval. Zo’n dertig tot veertig mensen daagden op. De Leeuwarder politie sprak met hen en zette ze op de foto. De identiteitskaart van alle aanwezigen werd eveneens gecheckt. Rond 15.00 uur stuurden agenten de mensen weg, de demonstratie werd beëindigd. Een aantal betogers is blijven rondhangen. Eén vrouw werd aangehouden omdat ze niet wegging.

Coronacijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 243 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag waren dat er 169. In totaal is nu bij 20.234 Friezen het virus gevonden. Landelijk kwamen er 4924 geregistreerde besmettingen bij.

Friese motie van treurnis tegen Europese Commissie gaat Europa door

FNP-leider Sijbe Knol voorspelde het al: de aangenomen motie van treurnis van de Friese Provinciale Staten tegen de Europese Commissie gaat Europa door. Friesland haalt in regionale media in onder meer Spanje, Hongarije, Denemarken en Italië de krantenkolommen.

Alle Statenleden van de Provinciale Staten van Fryslân stemden woensdag in met een motie van treurnis tegen de Europese Commissie om het verwerpen van het burgerinitiatief Minority Safepack. Het initiatief vraagt om Europees beleid voor minderheidstalen. De initiatiefnemers haalden meer dan 1,1 miljoen handtekeningen op. De Tweede Kamer, de Duitse Bondsdag en het Europees Parlement schaarden zich achter het initiatief, maar de Europese Commissie verwierp het deze maand.

Habtamu de Hoop en Christa Oosterbaan behouden hun plek op kandidatenlijst PvdA

Met de Friezen Habtamu de Hoop uit Easterein op plaats 9 en Christa Oosterbaan van Terschelling op 19 op de kandidatenlijst gaat de PvdA de verkiezingscampagne in. Vooral Oosterbaan moest nog even vrezen voor haar negentiende plaats op de lijst.

De lijst werd onveranderd vastgesteld door ruim 3000 leden die online stemden over de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Door het vertrek van partijleider Lodewijk Asscher schoven alle kandidaten al een plekje op de lijst op.

Verder in het nieuws:

* Aan de Mieddyk in Blije is zondagmiddag een brand geweest in een loods waarin stro ligt opgeslagen. Volgens de brandweer zouden er rubberen matten in brand staan. Dit zou veel rook veroorzaken, vandaar werd er opgeschaald naar ‘grote brand’.

* Dorpstuin Us Túntsje heeft Langezwaag zaterdag de titel ‘Kern met Pit’ opgeleverd. Op een groenstrook voor basisschool De Wjukslach is vorig jaar een dorpstuin met keurige plantvakken uit de grond gestampt.

* Mozilla Common Voice organiseerde in samenwerking met Campus Fryslân en Hogeschool van Amsterdam van 15 tot en met 22 januari een Voice Challenge tussen het Nederlands en het Fries. Welke taal in die week het meest ingesproken en gevalideerd zou worden, won. Fries kwam als winnaar uit de bus, meldt Tweakers.

* SC Heerenveen leek lang op weg naar een punt in de uitwedstrijd tegen Heracles. De ploeg van Johnny Jansen trok in de slotfase echter aan het kortste eind: 1-0.

* De politie houdt een Sneker staande bij een verkeerscontrole en vindt voor 55.000 euro aan drugs. De 26-jarige Sneker had onder meer xtc en cocaïne in z’n auto, broek en onderbroek zitten. Bij hem thuis lagen 16.000 xtc-pillen, cocaïne en crystal meth.

Tip van de redactie:

* Ic-verpleegkundige Joep de Jager doet wekelijks verslag vanuit ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. ,,De druk is er een beetje af.’’

* Pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden. Een bekende slogan van een pindakaas-producent. En ze hebben nog gelijk ook. Veel dertigers en veertigers zijn opgegroeid met brood met het pindasmeersel. Vandaag is het Nationale pindakaasdag. Hoe gezond is pindakaas?

* Oude dorpsfilms beleven nieuwe tijden bij de LC met ‘Films van toen’, een samenwerking met Groninger Archieven, Drents Archief en Fries Filmarchief. Vandaag een dorpsfilm over Tijnje uit 1951.