Nieuws uit Friesland van 23 december | Vrijspraak in Thialf-zaak en Sneker pastoor zegent oliebollen

Pastoor Peter van der Weide die in oktober vanuit een bouwlift de Sint Martinustoren in Sneek inwijdde. Foto: Niels de Vries

De man die begin 2017 voormalig directeur Bert Jonker van ingenieursbureau Clafis bij het Thialf-schaatsstadion zou hebben beschoten, is daarvoor in hoger beroep vrijgesproken. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft hem wel veroordeeld tot drie maanden cel voor het tonen van een wapen aan Jonker.

De straf is veel lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De aanklager vroeg in hoger beroep om 3,5 jaar cel voor een poging tot doodslag. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde de verdachte (60) uit Leiden in 2019 tot 2,5 jaar cel wegens zware mishandeling .

Sneker pastoor zegent 1000 oliebollen

De Sneker pastoor Peter van der Weide zegent dinsdag 29 december 1000 oliebollen. De met wijwater besprenkelde lekkernijen brengt hij daarna persoonlijk langs bij ouderen.

De pastoor van de Sint Antonius van Paduaparochie rijdt twee dagen voor de jaarwisseling naar Venema Food in Sneek. ,,Die biedt de oliebollen voor niks aan. Dat is al een zegen op zich”, vertelt Van der Weide over zijn plan. Hij zal met wijwater de vers gebakken bollen inzegen en spreekt daarbij een kort gebed uit. ,,Een paar druppels hoor. Ik zal ze niet helemaal besprenkelen. En er niet óp natuurlijk.”

Daarna stapt de katholieke voorganger met een medewerker in de auto om de gewijde bollen persoonlijk af te leveren bij ouderen in verzorgingshuizen in Sneek, Heeg en Blauwhuis .

Overdonderd door ‘kerstcadeau’ toeslagenaffaire

,,Overdonderd’’, zijn Janet en Jan Dijkstra door het nieuws dat alle slachtoffers van de toeslagenaffaire voor 1 mei 30.000 euro op hun rekening krijgen.

,,Dit hadden we echt niet verwacht. Zo snel en zo’n hoog bedrag. Wat een kerstcadeau’’, zegt Janet. Het gezin Dijkstra uit Leeuwarden behoort tot de driehonderd Friezen bij wie onterecht de kinderopvangtoeslag werd teruggevorderd, met alle gevolgen van dien. Dinsdagavond werd bekend dat het kabinet de portemonnee trekt zodat alle gedupeerden de komende vier maanden 30.000 euro krijgen .

Toezichthouders FUMO gaan op proef drone gebruiken

De FUMO (Fryske Útfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) heeft onlangs een drone in gebruik genomen. De omgevingsdienst gaat de drone een jaar lang uittesten bij het toezicht op de naleving van natuur- en milieuwetgeving in Friesland.

Zo worden er met de drone onder andere gedetailleerde luchtfoto’s gemaakt, natuurgebieden geobserveerd en illegale of niet-vergunde activiteiten opgespoord. Met de drone verwacht de FUMO de toezichthoudende taken efficiënter en effectiever uit te kunnen voeren.

Harlinger rekent 364 euro aan boodschappen niet af

Een 29-jarige vrouw uit Harlingen maakte het vorige week erg bont met haar handscanner bij de Jumbo-supermarkt in haar woonplaats. Ze rekende voor 364 euro (!) aan boodschappen niet af .

De vrouw, in het verleden zelf nog supermarktmedewerker, is na de kassa aangehouden door winkelpersoneel. Alle boodschappen gingen nogmaals over de band en op die kassabon kwam een totaalbedrag van 506,25 euro te staan. Het ging om 218 artikelen. Op de kassabon van de vrouw zelf stond een veel kleiner bedrag: 142,24 euro.

De winkeldievegge was een vaste klant van de supermarkt. De politie geeft aan dat de Harlinger een winkelverbod van twee jaar en een boete opgelegd heeft gekregen.

Run op ‘posterpoezen’ in Munnekezijl

Zwarte katten ongeluksbrengers? Bij kattenopvang Bastet in Munnekezijl lijkt dat bijgeloof niet meer te bestaan . Na een initiatief van Stichting Dierenasiels en Staatsloterij is er een run op de zwarte beestjes ontstaan.

Anderhalve week werd er gestart met een initiatief om zoveel mogelijk (zwarte) katjes een thuis te geven. Op posters in grote steden werden zwarte katjes uitgelicht, omdat zij wegens het eeuwenoude bijgeloof, vaak het langst in de opvang en het asiel achterblijven. Ook lanceerde Staatsloterij de reclame met kitten Frummel, die juist geluk lijkt te brengen.

Geen zandwinfabriek in IJsselmeer

Er komt definitief geen zandwinning voor de kust van Gaasterland. Zandwinner Smals uit Cuijk heeft bot gevangen bij de Raad van State. Het zandwinningsbedrijf wilde voor de periode van zeker 30 jaar zand winnen in het IJsselmeer, voor de kust van Oudemirdum. Het bedrijf wilde een eiland in het IJsselmeer bouwen en vanaf daar 6 dagen per week, 45 weken per jaar zand winnen. Het zand zou gebruikt moeten worden voor de bouw van huizen. Er is al jaren een tekort aan industriezand .

Verder in het nieuws:

* Siem de Jong zit vanaf de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe kalenderjaar bij de selectie van SC Heerenveen. De ploeg van Johnny Jansen begint op 10 januari met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard aan de tweede seizoenshelft.

* De politie heeft dinsdag drie verdachten aangehouden voor een brand in Twijzelerheide . Burgemeester Oebele Brouwer kondigde deze week een noodverordening af, maar de onrust en de brandjes hielden aan.

* De gemeente Waadhoeke gaat in januari komend jaar 300 bomen planten op verschillende plaatsen in de gemeente .

* Het gaat volgens schaatscoach Jac Orie de goede kant op met de kwaliteit van de bekritiseerde ijsvloer in Thialf. Sven Kramer twijfelt nog.

Tip van de redactie:

* Niet alleen Mark Diemers begon als pupil bij LAC Frisia 1883. Ook Steven Berghuis zette zijn eerste stappen als voetballer op sportpark de Magere Weide in Leeuwarden. De Feyenoorders, vanavond de tegenstander van SC Heerenveen, zijn hun oude amateurclub niet vergeten .

* Een ode aan het vrouwenlichaam. Zo omschrijft Siegrid Canrinus de door haar uitgebrachte kunstkalender met sterke vrouwen in lingerie waarvoor Heleen Haijtema de ‘niet per se perfecte plaatjes’ schoot .

* In elf Friese steden en plaatsen heeft de provincie Fryslân in samenwerking met Writer’s Block Murals streetart-kunstwerken laten maken. Het moet dienen als een kerstgedachte, onder het motto: ‘Ik tink oan dy’ .

* Sjinkie Knegt kan voortaan trainen in zijn achtertuin. Sponsor Gamma bouwde in zijn achtertuin een heuse schaatsbaan: Sjinkies IJspaleis. Bekijk hier de video.

Nieuws

menu