Nieuws uit Friesland van 23 december | Meesteroplichter (23) uit De Westereen opgepakt & verlies Waddenglas pakt miljoenen euro's hoger uit

Beeld LC

Het verlies op het vastgelopen glastuinbouwproject Waddenglas bij Sexbierum lijkt nog veel groter uit te pakken dan de financiers aanvankelijk vreesden. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De provincie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) trokken eerder dit jaar de stekker uit het project, waarbij Friss op 50 hectare landbouwgrond een gasloos kassencomplex wilde bouwen. De beide instanties en gemeente De Waadhoeke raamden hun gezamenlijke verlies op de grondexploitatie toen op 7 miljoen euro.

Celstraffen geëist vanwege afpersing, vrijheidsberoving en mishandeling bij bezinepomp Parrega

Het Openbaar Ministerie vindt dat twee Snekers van 50 en 38 jaar een gevangenisstraf van vijftien maanden - vijf voorwaardelijk - verdienen omdat zij een andere man van zijn vrijheid zouden hebben beroofd, afgeperst en mishandeld.

De oudste Sneker vond dat hij nog zeker 1000 euro tegoed had van het slachtoffer, bleek donderdag tijdens de rechtszaak. Dat was een drugsdealer, volgens Robert Snorn, advocaat van deze verdachte. Het ging onder meer om geld dat zijn cliënt aan de man had geleend.

Alderheislikst, besauwe en ferneamd: ken jij deze en 9 andere Friese woorden? Doe de quiz

Alderheislikst, besauwe en ferneamd: deze Friese woorden zijn voor de één raadsel en voor een ander gesneden koek. De Leeuwarder Courant test met deze quiz je kennis van het Frysk.

Politie treft 46 kilo illegaal vuurwerk aan in woning in Joure

Aan de Pelmolenstraat in Joure heeft de politie donderdagmiddag 46 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. Tegen een 23-jarige man is proces-verbaal opgemaakt.

De politie doorzocht de woning naar aanleiding van een lopend onderzoek. In verschillende ruimtes van de woning werd professioneel vuurwerk aangetroffen.

De elektrische terreinwagens van Frisian Motors gaan als een speer

Na een aantal stabiele jaren groeit Frisian Motors uit Bakkeveen nu explosief. De fabrikant van elektrische terreinwagentjes verwacht er volgend jaar 300 te verkopen. Ondertussen kijkt oprichter Theo de Jong hoe hij minder afhankelijk kan worden van Chinese toeleveranciers.

Voor het gevoel is het eerder Waskemeer dan Bakkeveen waar de fabriek van Frisian Motors staat. Om er te komen moet je zelfs door Waskemeer heen. Maar kadastraal staat het gebouw nou eenmaal in het buurdorp. In het verleden werden er kuikens uitgebroed voor de slachterij van Storteboom maar sinds een aantal jaren is het een bedrijfsverzamelgebouw.

Meesteroplichter (23) uit De Westereen opgepakt na internationale klopjacht: ‘Uiterst manipulatief’

Lange tijd speelde een 23-jarige man uit De Westereen een bizar kat-en-muisspel met politie en justitie. Nu is hij, na een internationale klopjacht, opgepakt in Denemarken voor het terroriseren van de communicatie van de politie en oplichting. „Hij beschikt over veel geld, is ongelooflijk slim, gewiekst en uiterst manipulatief.”

Telkens als de politie hem in het vizier had, wist de 23-jarige op miraculeuze wijze te verdwijnen. Hij zou een enorme chaos hebben veroorzaakt bij de politie, door verschillende diensten ongevraagd met elkaar in verbinding te stellen. Hij zou technisch zeer begaafd zijn. In het verleden bedreigde hij op ernstige wijze personeel van ziekenhuizen.

Verder in het nieuws:

* Werkzaamheden aan drie kruisingen op N359 tussen Bolsward en Wommels starten eind januari.

* Voor de derde keer siert een lichtkunstwerk van videokunstenaar Frouke ten Velden de gevel van schouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

* Aldi in Harlingen verhuist definitief naar de Oude Trekweg.

* Geldboete voor Zwitserse piloot die crashte bij Bitgum.

Tip van de redactie:

* Sneeuw bedekt Friesland en Extinction Rebellion voert actie bij vliegbasis Leeuwarden. Dit gebeurde er in april 2022.

* Een politiek toetje na een Haagse week. In deze aflevering van Haagse Bluf: hoe het kabinet zich vervreemdde van de burger door simpelweg niet te regeren.

* Achteraf betalen steeds populairder, maar niet zonder risico’s: ,,Soms bestel ik gewoon iets en zie ik later wel hoe ik het ga betalen.”

* Youtuber Timo haalt luchtkussenpark Bounce Valley naar Leeuwarden: ,,Ik zocht nog iets voor erbij.”

Nieuws

menu