Nieuws uit Friesland van 22 september | Vandalen vernielen bijenkast van imker in Hurdegaryp & huishoudens met stadswarmte mogelijk in de kou bij prijsplafond

Imker Pieter Vos uit Hurdegaryp is gedupeerd door vandalisme. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Bijenkasten van imker Pieter Vos (71) uit Hurdegaryp zijn vermoedelijk maandagavond omgegooid en vernield door nog onbekende daders. Tienduizenden bijen zijn daarbij doodgegaan. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Het is vreselijk dat mensen zo met de natuur omgaan. Dat stoort me nog het meest.” Imker Pieter Vos is behoorlijk ontdaan van het vandalisme dat plaats heeft gevonden in zijn volkstuin. ,,Heel triest dat nuttige beestjes zomaar worden vermoord.”

Half miljoen huishoudens met stadswarmte mogelijk in de kou bij prijsplafond

Ongeveer een half miljoen huishoudens weten ondanks het aangekondigde prijsplafond nog totaal niet waar zij aan toe zijn met hun energierekening omdat zij stadswarmte hebben. In de haastige plannen van het kabinet is daar nog niets over besloten.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks in december maximale tarieven vast die warmteproducenten voor stadswarmte mogen vragen. Daarbij gaat de waakhond uit van het in de wet vastgelegde principe dat bewoners met stadswarmte ’niet meer dan anders’ mogen betalen. Zij mogen dus niet meer moeten betalen voor een warm huis dan hun buurtgenoten die nog aardgas gebruiken. Het door de ACM vastgestelde maximale warmtetarief is om die reden gekoppeld aan de gasprijs.

Reparatie van gekantelde transformator bij Tytsjerk nog onzeker

Het is nog maar de vraag of de omgevallen transformator van netbeheerder TenneT ter plekke bij Tytsjerk kan worden gerepareerd of terug moet naar fabrikant Koncar in Zagreb.

Een inspectie van experts afgelopen week op de locatie aan de Rustenburgerweg zal dat moeten uitwijzen, zo laat TenneT weten.

Dubbelportret van Frieslands bekendste spion ontdekt in Engels landhuis: ‘Could this be Mata Hari?’

Dit is een verhaal met een omweg. Het gaat door Londen en Parijs van meer dan een eeuw geleden, langs bohemiens, kunstenaars, societyvrouwen, modellen, verborgen homoseksuelen, met een vleugje schandaal. En vooral gaat het over een bij toeval ontdekt dubbelportret van Mata Hari, aan de muur van een Brits landhuis.

‘Bodem en bodemvocht zijn veel belangrijker voor een leefbare aarde dan we wisten’, zegt Noorse wetenschapper

De zoetwatercyclus op aarde is ernstiger ontwricht dan wetenschappers tot voor kort wisten. ,,We moeten een ander beest in de bek kijken dan we deden.’’

De uitspraak over het beest werd deze week in het Leeuwarder Westcord Hotel gedaan tijdens de European Water Technology Week. Daar sprak Lan Wang-Erlandsson uit Stockholm. Zij stond aan het hoofd van een grootschalige studie naar de invloed van bodemvocht en verdamping op het klimaat.

Fries DNA brengt nieuwe inzichten over vroegmiddeleeuwse migratie naar Engeland

Hele families verhuisden in de vroege middeleeuwen over de Noordzee. Dat bewijst een grote studie in Nature naar de Britse genenpoel, mede dankzij DNA-materiaal uit Friese bodem.

Lange tijd konden historici het niet eens worden over de vraag hoe Groot-Brittannië in de vroege middeleeuwen door de Angelsaksen werd bevolkt. Was het een eenmalige invasie van brute Germanen? Of een lange reeks van volksverhuizingen in de vijfde en zesde eeuw na Christus?

Oranje-doelman Andries Noppert tegen Polen op tribune

Andries Noppert uit Joure valt donderdag buiten de selectie van het Nederlands elftal voor de uitwedstrijd tegen Polen in de Nations League. De naam van de doelman van SC Heerenveen ontbreekt op de lijst van de wedstrijdselectie die in de ochtend door de UEFA is vrijgegeven.

Bondscoach Louis van Gaal selecteerde voor de komende twee wedstrijden, tegen Polen en België, 24 spelers. In de wedstrijdselectie is plaats voor 23 spelers, zodat in beide duels één iemand op de tribune plaats moet nemen.

Verder in het nieuws:

* SC Heerenveen won donderdagmiddag in een besloten oefenduel van Cercle Brugge. Rami Al Hajj schoot zijn ploeg in Roosendaal naar een 1-0 overwinning. SC Cambuur speelde ook een oefenwedstrijd. De ploeg van Henk de Jong versloeg Almere City met 5-2.

* Foutje van Scientists for Future: leden Waddenacademie ten onrechte aangehaald.

* Essent gooit zijn variabele tarieven voor stroom en gas per 1 oktober flink omhoog.

* Brandweer haalt kalfje uit greppel in Rottevalle na tip van oplettende voorbijganger

Tip van de redactie:

* Hij is misschien wel de onbekendste bekende Nederlander. Wie is Jan Modaal?

* Etty Hillesum, Art Noord, kunst in een snackbar en het bandje van Wies. Beluister hier de cultuurpodcast Hooggeëerd publiek

* Jaldert Sjoerds schoot vv Workum naar de tweede klasse, waar heit Marten vroeger het ene na het andere doelpunt maakte: ,,Dizze giet de clubhistoarje yn.”

* Hoe en waarom het voor paniek te vroeg is bij Cambuur, maar de meningen over zorgen zijn verdeeld. Beluister hier podcast ‘t Hertenkamp.

Nieuws

menu