Nieuws uit Friesland van 22 november | Code zwart is volgens minister De Jonge nog 'heel ver vandaan' en uitwerpselen van walrus op Terschelling onderzocht

De Jonge: nog heel ver vandaan van code zwart in ziekenhuizen ANP

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we nog 'heel ver vandaan' van code zwart in de ziekenhuizen. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een 'uiting van zorg'. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwde maandag nog voor code zwart. In dit scenario hebben ziekenhuizen geen bedden meer over en moet er tot "niet-medische selectie" worden overgegaan wie nog wordt opgenomen.

De Jonge wees erop dat momenteel 450 tot 460 bedden op de ic's zijn bezet. Dat kan worden opgeschaald naar 1350 bedden, zei hij.

Rutte waarschuwt

Het demissionaire kabinet waarschuwt voor de laatste keer dat basismaatregelen beter moeten worden nageleefd , anders volgen er mogelijk al extra maatregelen voor 3 december.

Volgens demissionair premier Rutte moet er echt wat veranderen. „Willen we de komende dagen een kentering zien in het aantal besmettingen, dan zullen we ons beter aan de basismaatregelen moeten houden.”

Burgemeester Buma richt zich tot ouders van rellende jongeren bij Cambuurstadion in Leeuwarden

,,Hoe halen ze het in hun hoofd om zich op deze manier te richten op agenten en het stadion?” Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden is geschrokken van de rellen zondagavond bij het Cambuurstadion.

,,Het is een ongekende explosie van geweld van hele jonge jongeren. Die zich met geweld richten op de politie, het stadion. Die vernielingen aanrichten. Dit is gewoon crimineel handelen en dat al op hele jonge leeftijd. Hier zijn jongeren van 14, 15 jaar bij betrokken.”

Er zijn zes mannen aangehouden , van hen zijn twee minderjarig. Dat meldt de politie.

Op Terschelling is een drol van de walrus bewaard. De uitwerpselen worden nu onderzocht door Sophie Brasseur

De walrus is na haar bezoek aan de Nederlandse en Britse kust begin vorige week niet meer gesignaleerd, maar volgens onderzoeker dr. Sophie Brasseur kan het best zijn dat er de komende jaren meer walrussen uit Arctische streken afzakken naar de Wadden- en Noordzee. „Zulke bijzondere bezoeken zouden we goed moeten documenteren.”

De walrus, die de afgelopen maanden in Harlingen en op Terschelling en Schiermonnikoog werd gesignaleerd, zou in dat geval een voorbode zijn. Door opwarming van het klimaat trekt het zeeijs rond de noordpool zich terug. Dit heeft grote gevolgen voor de daar levende dieren. De afgelopen jaren zijn door Wageningen Marine Research al modellen ontwikkeld om beter te begrijpen wat de invloed is op zeehonden in het noordpoolgebied.

Brasseur gaat nu uitwerpselen van de walrus onderzoeken. Dat is niet makkelijk omdat ontlasting bij vloed wegspoelt, maar in Terschelling is een drol bewaard door zeezoogdierliefhebbers die hem in de diepvries hebben gedaan. Ook de Onderzeedienst heeft poep van walrus van het achterdek van Zr.Ms. Dolfijn geschept voor de wetenschap. Het instituut NIOZ op Texel heeft kennis van schelpdier-dna in huis. Dat zal onder meer gebruikt worden bij het verdere onderzoek naar het bezoek van de walrus.

Herstel schade van vliegtuigcrash in Bitgum kostte ruim 1,2 miljoen euro

Het herstel van de schade van de vliegtuigcrash, in 2016 , in een kassencomplex bij Bitgum, heeft alles bijeen dik 1,2 miljoen euro gekost.

Dat bedrag werd maandag bekendgemaakt op de eerste zitting van de Zwiterse militaire rechtbank tegen de 36-jarige straaljagerpiloot. Hem wordt nalatigheid en het veronachtzamen van regels verweten.

Vrouw uit Leeuwarden reed door nadat ze fietser aanreed: ‘Ik dacht dat ik iemand had doodgereden’

Een 52-jarige vrouw uit Leeuwarden was doorgereden, nadat ze op 11 november vorig jaar op de Groningerstraatweg in haar woonplaats een toen 78-jarige fietser had aangereden . Waarom ze niet was gestopt, wilde rechter Rielke Bracht weten. „Ik dacht dat ik iemand had doodgereden”, antwoordde de vrouw.

„Ze is in paniek geraakt”, verduidelijkte advocaat Johan Nijenhuis. Het verwijt dat het Openbaar Ministerie (OM) de vrouw maakte - en tevens de reden dat ze was gedagvaard - was niet dat ze was doorgereden: ze had het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten. Aan het ongeval had ze geen schuld, de man was overgestoken terwijl hij de auto van de verdachte voor had moeten laten gaan.

Het was rellen om het rellen bij het Cambuurstadion in Leeuwarden, een nieuwe vorm van vermaak | Nieuwsanalyse

Sensatiezoekers? Relschoppers? Hooligans? Of tegenstanders van het coronabeleid? Wie of wat het ook waren, ze zorgden zondagavond voor rellen rond het Cambuurstadion. Met als dieptepunt drie vluchtende agenten die zich genoodzaakt voelden om hun dienstwapen te trekken om zichzelf in veiligheid te brengen.

Was het een demonstratie? Een protest tegen de nieuwe coronamaatregelen? Nee. Het was een explosie van geweld en agressie tegen de politie veroorzaakt door een groep van pak ‘m beet honderd man. Aanschouwd door een nog grotere groep mensen die kwam kijken. Van hele gezinnen tot stellen van boven de vijftig. Van pubermeisjes en -jongens tot kinderen in de basisschoolleeftijd.

En verder in het nieuws:

* Het duurt niet lang meer voor Nederland ‘code zwart’ bereikt , de toestand waarin ziekenhuizen zo weinig plekken overhebben dat ze moeten kiezen wie ze nog opnemen. Daarvoor waarschuwt de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

* Daan Breeuwsma is door bondscoach Jeroen Otter toegevoegd aan de selectie van het Nederlands shorttrackteam dat dit weekeinde de World Cup schaatst in Dordrecht.

* Verzakte spoorbrug bij Franeker wordt vervangen en onderhoud aan HRMK-spoorbrug bij Leeuwarden: een week lang bussen in plaats van treinen op twee trajecten.

Tip van de redactie:

* Pascalle Grotenhuis, die opgroeide in Mantgum en Hurdegaryp, is de Nederlandse ambassadeur voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Aan de vooravond van de jaarlijkse ‘Orange the World’-campagne vertelt zij over haar (internationale) werk.

* In KOKO Radio , de wekelijkse voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant, bespreken LC-sportverslaggevers de ontwikkelingen bij SC Cambuur en SC Heerenveen, zowel op het veld als daarbuiten.

* ‘Als het Fries Museum niet was gebouwd, waren we dan wel Culturele Hoofdstad geweest ?’ | Column Asing Walthaus

Nieuws

menu