Wetterskip Fryslân heeft extra miljoenen nodig & kabouter Jaap gestolen uit Vegelinsbossen bij Sint Nicolaasga | nieuws uit Friesland van 22 mei

Dagoverzicht 22 mei.

Dagoverzicht 22 mei.

Wetterskip Fryslân kan belangrijke taken niet uitvoeren zonder extra miljoenen uit Den Haag, Brussel en andere bronnen. Dat en meer in ons nieuwsoverzicht van vandaag.

BBB, met zeven zetels de grote winnaar van de waterschapsverkiezingen, ging de verkiezingen in met het voornemen om de waterschapslasten te verlagen. Dat dit niet zou lukken, bleek gaandeweg de coalitievorming. De uitkomst van de besprekingen met WaterNatuurlijk, PvdA, FNP, VVD, geborgd Landbouw en geborgd Natuur is dat de belastingtarieven ‘zo dicht als mogelijk de inflatie volgen’. Dit jaar zou het dan zomaar om 8 procent verhoging kunnen gaan.

Kabouter Jaap gestolen uit Vegelinsbossen bij Sint Nicolaasga. ‘Doe normaal, lever dat ding weer in’

Al een paar weken is kabouter Jaap (60 centimeter) weg. Hij werd gestolen uit de Vegelinsbossen bij Sint Nicolaasga, zegt voorzitter Jan Buitenga van Hobbywerkplaats en Creatheek.

Begin deze maand verdween de houten kabouter van zijn sokkel. Hij stond er nog geen week en maakt deel uit van een kabouterroute in het bos. „Die is opgezet door het comité Krystkuier Sint Nyk. Er staan nu een stuk of vijftien, van groot tot klein.”

PFAS aangetroffen in waterwinputten op Ameland. ‘Geen zorgen, wel zuiveringsstap nodig’

In enkele putten in een waterwingebied op Ameland is PFAS aangetroffen, een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen. Het water heeft daarom ,,een zuiveringsstap” nodig.

Dat zei Renske Terwisscha van Scheltinga maandagochtend op het symposium Zoet water en het Waddengebied, in het Woudagemaal in Lemmer. Zij is teammanager technologie & onderzoek bij Vitens en geeft leiding aan hydrologen en waterkwaliteitspecialisten.

Gerrit Hiemstra (61) stopt als weerman voor de NOS

Gerrit Hiemstra uit Balk stopt als weerman voor de NOS. Hij wil meer tijd vrijmaken voor nieuwe activiteiten op het terrein van „klimaatneutraal en biobased bouwen”, laat de NOS maandag weten.

De 61-jarige Hiemstra is in september voor het laatst als weerman in het NOS Journaal te zien. Hij debuteerde in 1998 als vervanger van Erwin Kroll en presenteert sindsdien twee keer in de week de weersverwachting.

Waar worden de Oekraïense F-16-piloten getraind? In Leeuwarden misschien?

Oekraïense piloten gaan in Europa getraind worden om op F-16’s te vliegen. Hoe groot is de kans dat Leeuwarden onderdeel van dat programma wordt? Vijf vragen.

‘We verwelkomen de aanstaande goedkeuring van de Verenigde Staten voor het trainen van Oekraïense piloten met F-16 gevechtsvliegtuigen. Samen met onze bondgenoten Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk werken we de modaliteiten uit. We staan klaar om Oekraïne hierin te ondersteunen.’

Omstanders pakken zeehond op in Sint Jacobiparochie, pup opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste zeehondenpup van dit seizoen opgevangen. Voorbijgangers troffen vrijdag het dier aan bij Sint Jacobiparochie. Omdat ze geen moeder in de buurt zagen en dachten dat het dier hulp nodig had, besloten ze de pup mee te nemen. Daarna belden ze het zeehondencentrum om professionele hulp in te schakelen.

Het zeehondencentrum wijst er op dat het verboden is om zeehonden aan te raken, behalve voor getrainde zeehondenwachters.

Verder in het nieuws:

* Betere route van en naar Exmorra vanuit Bolsward door aansluiting op rotonde

* Meisje (16) raakt onwel door alcohol in Buitenpost en begint te schelden, omstanders hinderen ambulancemedewerkers

* Ouders van jonge kinderen die eend doodsloegen in Balk melden zich bij politie: binnenkort volgt een gesprek

* Een 25-jarige Leeuwarder is aangehouden nadat hij twee fietsen vanaf de negende etage naar beneden gooide aan de Eikenstraat

Tip van de redactie:

* ‘Eindelijk emotie bij SC Cambuur, geen peil te trekken op SC Heerenveen’ | beluister hier de podcast KOKO Radio

* Vrouwenkaatsen kalft af, maandag crisisoverleg. ‘It rint net sa lekker mei it frouljuskeatsen’

* Wispolia pakt toch de titel en gaat ‘in hiele berch bier drinke en moarn min wêze’, ook eind goed al goed voor Dronrijp en Olyphia | Friese velden in vogelvlucht

* 6 gezonde noten : de vele voordelen en hoe weinig je nodig hebt