Nieuws uit Friesland van 22 juni | Deltavariant coronavirus is deze zomer dominant en mediacampus NDC gaat 'Mica' heten

RIVM-baas Jaap van Dissel. Foto: ANP

De zogeheten Deltavariant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Deltavariant is besmettelijker en verdringt de Alfavariant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt .

In de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt dat de Deltavariant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliepen, de Deltavariant kreeg.

'Mica' naam nieuwe mediacampus NDC

‘Mica’ is de naam van de nieuwe Media Innovatie Campus in Leeuwarden. Die werd onthuld tijdens een bijeenkomst dinsdag in de Blokhuispoort . Kwartiermaker Siebe Annema vertelde hier dat de naam was gekozen uit een longlist van 25 suggesties. Ook het beeldmerk voor de campus werd bekendgemaakt, bestaande uit een nieuw ontwikkelde letter.

De Media Innovatie Campus wordt gevestigd op het terrein van NDC mediagroep in Leeuwarden. Dinsdagmorgen hebben stichting FB Oranjewoud, eigenaar van de grond en de gebouwen, en de gemeente Leeuwarden een overeenkomst ondertekend waarin ze afspraken maken over rollen, kosten en verantwoordelijkheden ten aanzien van de ontwikkeling van het gebied.

Friezin aan het roer bij AD

Rennie Rijpma (49) uit Oentsjerk wordt de nieuwe hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad . Ze volgt de huidige adjunct-hoofdredacteur Hans Nijenhuis op, die eind april zijn vertrek aankondigde .

Rijpma werkt sinds 2011 bij het AD en neemt de functie per 1 juli over. Voordat ze bij de krant aan de slag gingen werkte ze bij het ANP, onder andere als chef Entertainment en chef Binnenland. Ze begon als freelance-rechtbankverslaggever bij het persbureau, waarvoor ze in Friesland werkzaam was.

PC op 4 augustus voor volle tribunes 'in boppeslach'

De PC op 4 augustus wordt gehouden voor ouderwets volle tribunes. Op It Sjûkelân in Franeker zijn ruim 9000 toeschouwers welkom . De kaatsliefhebbers moeten wel een vaccinatiebewijs of een recente, negatieve coronatest kunnen overleggen via de zogeheten CoronaCheck-app. Ook als mensen in de zes maanden voor de PC aantoonbaar corona hebben gehad, krijgen ze toegang.

,,Dan hoege minsken harren op it terrein, dat hielendal ôfsluten is, ek net oan de oardel meter ôfstân te hâlden”, zegt woordvoerder Engelien van der Zwaag van de gemeente Waadhoeke. De kaartverkoop voor de PC start op 10 juli.

Siberische tijgers naar AquaZoo

Aan het eind van dit jaar verwelkomt AquaZoo twee Siberische tijgers, ook wel amoertijgers genoemd. Na de zomer bouwt de Leeuwarder dierentuin een verblijf voor de twee, de gemeente verleende daar recent een vergunning voor .

,,Het is een prachtig dier dat in de natuur heel erg bedreigd is: er leven er nog maar een paar honderd”, licht manager Jeroen Loomeijer toe. Hij weet nog niet welke twee tijgers precies in Friesland gaan wonen. De coördinator van het Europese fokprogamma van de amoertijger bepaalt dat later dit jaar.

Spoorwegovergang Boazum wordt eerder beveiligd

De niet actief beveiligde spoorwegovergang aan de Singel in Boazum wordt in de loop van 2022 beveiligd. Dit stond gepland in 2023. Vanwege het dodelijke ongeluk dat daar begin deze maand plaatsvond, is besloten de spoorovergang eerder te beveiligen .

Ook moet uiterlijk 1 juli de financiering vanuit regionale overheden er liggen voor hun deel van de aanpak van spoorwegovergang Schuilenburg in Hindeloopen. Dit is de uitkomst van bestuurlijk overleg dat de gemeente Súdwest-Fryslân afgelopen week voerde met ProRail, Provincie Fryslân en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

F-16's vlogen Elfstedentocht

Het einde van de F-16-operaties vanaf Vliegbasis Leeuwarden is in zicht. Om daar bij stil te staan vlogen dinsdagochtend een aantal F-16’s in formatie de Elfstedentocht. Net als de eerste F-16 die in 1979 naar Leeuwarden kwam. ,,We willen eindigen waar het begonnen is.”

Drie F-16’s vlogen dinsdagochtend in formatie twee keer de Elfstedentocht. Een vierde F-16 vloog mee om foto’s te maken. ,,Van elke stad wilden we een foto maken”, zegt Jayme Tol, woordvoerder van Vliegbasis Leeuwarden .

Pier Eringa heeft straks de leiding over Stichting Open Nederland

De in Burgwerd opgegroeide Pier Eringa heeft vanaf 1 juli de leiding over de Stichting Open Nederland, de organisatie die zogeheten coronatoegangstesten verzorgt. Eringa was onder meer president-directeur van spoorbeheerder ProRail en bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf Transdev. Hij neemt de voorzittershamer bij Open Nederland over van generaal buiten dienst Tom Middendorp, onder wiens leiding de infrastructuur voor de toegangstesten werd opgebouwd.

De stichting heeft inmiddels 95 testlocaties in het land. Mensen kunnen daar voorafgaand aan een evenement terecht voor een sneltest. Als die negatief is, kunnen ze het resultaat in de CoronaCheck-app omzetten in een toegangsbewijs. Wie volledig is gevaccineerd of in de laatste zes maanden aantoonbaar een coronabesmetting heeft doorgemaakt, kan ook zo'n toegangsbewijs krijgen. Dat heeft de vorm van een QR-code.

Het kabinet heeft het programma Testen voor Toegang in het leven geroepen om de samenleving op een veilige manier van het slot te halen .

En verder in het nieuws:

* Muziekfestival Welcome to The Vilage verkoopt opnieuw kaarten. Het evenement, dat van 16 tot 18 juli plaatsvindt in de Groene Ster, was aanvankelijk binnen een uur uitverkocht .

* Fietsers richten te veel schade aan in natuurgebied het Mandefjild bij Bakkeveen, vinden Staatsbosbeheer en It Fryske Gea.

* GGD Fryslân vaccineert vrijdag de hele dag tegen het coronavirus bij het Drachtster winkelcentrum De Wiken. De vaccinatiebus wordt daarvoor ingezet .

* Nachtvlinderfotograaf Durk Schakel uit Deinum zoekt maar liefst 544 Friese namen om aan nachtvlinders te geven. Hij stelde een lijst van Latijnse en Nederlandse namen op die nog geen Friese vertaling hebben .

* Bij mensen die een mobiele telefoon met Android hebben, kan het gebeuren dat de veelgebruikte app van Google steeds vastloopt .

Tip van de redactie:

* Duizenden Friezen kregen wel een NL-Alert toen de brand in Noardburgum onder controle was, maar de alarmering zelf hadden ze nooit gekregen. Wat ging er verkeerd?

* Wie nu een huis wil kopen, moet daar bijna 13 procent meer voor betalen dan een jaar geleden. Huizenprijzen waren in mei van dit jaar maar liefst 12,9 procent hoger dan in mei vorig jaar .

* Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 41: Tien sollicitaties en tien maanden verder, eindelijk een baan .

Nieuws

Meest gelezen