Nieuws uit Friesland van 22 juli | Aantal coronapatiënten in Friese ziekenhuizen blijft nagenoeg gelijk en toch geen 'kijkdagen' bij Zalen Schaaf

De aangekondigde kijkdagen zijn donderdag op Facebook geannuleerd.

In de Friese ziekenhuizen liggen donderdag bijna evenveel coronapatiënten als in het begin van de week. Het zijn er nu tien, maandag waren het er negen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat blijkt uit cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland dat namens alle ziekenhuizen in het Noorden de bezettingscijfers communiceert. Het aantal patiënten op de intensive care, één, is gelijkgebleven. Op de verpleegafdelingen kwam er één bij.

In Groningen nam het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis wel snel toe. Maandag lagen er twaalf patiënten op de verpleegafdelingen, donderdag was dat gestegen naar zestien.

Opvolger neemt boedel over: toch geen 'kijkdagen' bij Zalen Schaaf

De ‘kijkdagen’, waarbij spullen uit Zalen Schaaf in Leeuwarden verkocht zouden worden, gaan niet door. Er is overeenstemming met de nieuwe eigenaar.

Deze week werd bekend, dat de huidige gebruikers van Zalen Schaaf, het theater in de Leeuwarder binnenstad, de inboedel van de hand wilden doen. Dat zou gebeuren op twee kijkdagen, vrijdag 23 en zaterdag 24 juli, en een veiling. Daarbij zouden, naast veel bordjes, ingelijste foto’s, tafelkleden en serviesgoed, ook twee bars en de opvallende kroonluchter uit de theaterzaal verkocht worden.

Berichtgeving daarover in de Leeuwarder Courant zorgde voor ophef  , en een getergde reactie van wethouder Hein de Haan en vastgoedman Jaap Hoekstra, de nieuwe eigenaar van Schaaf. Die vertelde dat hij al eens 25.000 voor de boedel geboden had, maar was afgewezen.

Schoten in Leeuwarder Bos: politie zoekt getuigen

Meerdere mensen hoorden vorige week vrijdagnacht schoten in het Leeuwarder Bos in Leeuwarden. De politie zoekt naar een auto die die nacht gezien is.

De schoten werden rond kwart voor één gehoord. Uit het onderzoek van de recherche bleek dat er geschoten werd op de parkeerplaats in het Leeuwarderbos aan de Havanklaan. Vlak nadat de schoten klonken, zag een getuige een auto wegrijden.

De politie zoekt meer mensen die rond die tijd een auto gezien hebben. Ook hoopt de politie op camerabeelden. De auto moet door de wijk Bilgaard gereden zijn, omdat dit de enige route is om op de parkeerplaats te komen.

Geen celstraf voor man uit Ureterp die tweemaal de auto van ex-vriendin in brand stak

Een 32-jarige man uit Ureterp die in 2018 tot twee keer toe de auto van zijn ex-vriendin in brand stak, hoeft niet terug naar de gevangenis, zoals het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste. De man moet zich wel laten behandelen.

De rechtbank veroordeelde de man tot een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden. In januari en maart 2018 stak de man tot twee keer toe in het holst van de nacht de auto van zijn ex-vriendin in brand. Beide keren veroorzaakte dat het nodige gevaar, niet alleen voor de woning van de ex, ook voor haarzelf: ze lag te slapen.

Toenemende overlast op strand van Makkum: gemeente zet beveiliging in

Met toenemende zomerdrukte ziet de gemeente Súdwest-Fryslân ook de overlast toenemen. De gemeente neemt extra maatregelen bij het strand van Makkum.

Het gaat voornamelijk om het strand waar groepen jongeren kapot glaswerk achterlaten en vernielingen plegen. ,,Lang niet allemaal’’, zegt woordvoerder Annet Koopmans, ,,maar de goeden moeten het met de kwaden ontgelden.’’

Om overlast voor te zijn, is een extern beveiligingsbureau ingeschakeld. Daar moet een preventieve werking vanuit gaan. Binnen de eigen handhavers van de gemeente is geen capaciteit genoeg. De beveiligers surveilleren in de weekenden vanaf het begin van de avond tot diep in de nacht. Voorlopig voor de komende vier weekenden. Daarna wordt bekeken of het nog nodig is.

Flinke stijging van aantal coronabesmettingen verhoogt druk op de ziekenhuizen

De explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen in Noord-Nederland leidt tot extra druk in de ziekenhuizen. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

Eerst raakte vrijwel alleen de groep 20 tot 30-jarigen besmet, maar nu neemt het aantal besmettingen in andere leeftijdsgroepen ook toe, ziet het ROAZ.

In Zuidoost-Friesland heeft meer dan de helft van de inwoners overgewicht

Buurtsportcoach Marleen Reenders : ,,Het is iets waar we met z’n allen wat mee moeten. Ik ken de cijfers niet uit mijn hoofd, maar ik zie overal om me heen dat mensen zwaarder worden met z’n allen.’’ Reenders is buurtsportcoach in Ooststellingwerf, waar volgens de meest recente cijfers van het Fries Sociaal Planbureau ruim de helft van de volwassenen zwaarlijvig is. ,,Het is lastig te zeggen of ik in deze gemeente meer dikke mensen zie dan elders. Het is ook een landelijk probleem dat door corona alleen maar groter geworden is.’’

Oefenduel SC Heerenveen - FC Groningen vrijdag live te bekijken op de website van LC

SC Heerenveen en FC Groningen staan vrijdag 23 juli om 15.30 uur tegenover elkaar in een oefenduel op sportpark Boerbos in Rolde (Drenthe). De wedstrijd is exclusief voor PREMIUM-abonnees van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden te bekijken.

Het is een besloten wedstrijd, dus publiek is niet welkom - de omgeving van het sportcomplex is afgesloten. De ploegen spelen tweemaal 60 minuten tegen elkaar.
 

En verder in het nieuws:

* Twee bezoekers proberen drugs PI Leeuwarden in te smokkelen en belanden zelf in een cel.

* Geen celstraf voor man uit Ureterp die tweemaal de auto van zijn ex-vriendin in brand stak

Tip van de redactie:

* Kranig Wier neemt het op tegen machtig Defensie: ‘Wy binne as David tsjin Goliath

* Man (24) springt in de gracht om aan handhavers te ontkomen in Leeuwarden ( maar wordt toch aangehouden )
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht