Nieuws uit Friesland van 22 januari | Uitbraken bij bedrijven en oudjaarsfeestjes stuwen besmettingen omhoog en zegereeks voor Suzanne Schulting op EK shorttrack

Suzanne Schulting op het EK shorttrack FOTO ANP

Terwijl overal in het land het aantal coronabesmettingen afneemt, is in Friesland juist een stijging te zien. Feestjes tijdens Oud en Nieuw en uitbraken bij bedrijven stuwen de cijfers op. Suzanne Schulting is ondertussen perfect begonnen aan het EK shorttrack. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Er zijn de voorbije week 1594 positieve gevallen geregistreerd door GGD Fryslân, 71 meer dan de voorgaande week . Dat is een kleine stijging van ruim 4,5 procent. Landelijk was er sprake van een daling van 22,5 procent.

Vooral in Achtkarspelen is het dagelijkse aantal besmettingen hoog. Donderdag kwamen er weer 22 nieuwe gevallen bij, bijna 10 procent van het provinciale dagtotaal. Ook in omliggende gemeenten als Noardeast-Fryslân en Smallingerland signaleert GGD Fryslân stijgingen. Het naastgelegen Tytsjerksteradiel kende ook meerdere uitbraken. Volgens de burgemeester zijn die terug te voeren tot feestjes tijdens Oud en Nieuw.

Vrijdag werden 233 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Friesland. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het virus steeg flink met 7 naar 234 sinds het uitbreken van de pandemie. In de Friese ziekenhuizen is de situatie stabiel. Vergeleken met woensdag, het vorige meetmoment, ligt er 1 coronapatiënt meer op een Friese verpleegafdeling. Op de intensive cares lagen zowel woensdag als vrijdag 25 coronapatiënten.

Vier grote uitbraken bij Friese bedrijven

Er zijn in Friesland vier bedrijven met een grote corona-uitbraak met nog minstens tien actieve besmettingen. Dat laat GGD Fryslân desgevraagd weten. De gezondheidsdienst ziet een verband met het feit dat Friezen relatief weinig thuis werken. De GGD maakt om privacy-redenen geen namen bekend van bedrijven met uitbraken. Bedrijven moeten daar zelf mee naar buiten komen. Bekend zijn uitbraken bij jachtbouwer Wajer Yachts in Heeg en bij de wasserij Rentex in Bolsward , die onder meer kleding voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen wast.

Mobiele 85-plussers ook in WTC in Leeuwarden geprikt

Zelfstandig wonende 85-plussers uit Friesland worden vanaf volgende week in het vaccinatiecentrum in WTC in Leeuwarden geprikt. De senioren kunnen na het weekeinde een uitnodiging van het RIVM of van de huisarts verwachten. 85-plussers die onvoldoende mobiel zijn om naar Leeuwarden te gaan, kunnen door de huisarts worden geprikt. Dit moet de huisarts beoordelen en gebeurt dan in een later stadium, met een ander vaccin. Gemeenten zal verzocht worden vervoer te regelen voor ouderen die niet voldoende in staat zijn naar het vaccinatiecentrum in WTC te komen, kondigt GGD-directeur Margreet de Graaf aan. De huisartsen worden zaterdag al geprikt. Zij kunnen voor de vaccinatie terecht in ziekenhuis MCL in Leeuwarden

Schulting wint al haar wedstrijden op eerste dag EK shorttrack

Suzanne Schulting heeft op de eerste dag van de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk louter overwinningen geboekt. De 23-jarige titelverdedigster won op alle afstanden haar heat. Xandra Velzeboer (19) en Selma Poutsma (21), de andere twee Nederlandse deelneemsters aan het toernooi, wisten zich op de 500, 1000 en 1500 meter ook te kwalificeren voor de volgende ronde. Met de 19-jarige Georgie Dalrymple erbij plaatste de Nederlandse aflossingsploeg zich ook voor de halve finales.

Schulting is in de Poolse stad Gdansk op jacht naar haar derde Europese allroundtitel op rij. Twee van haar concurrentes, Arianna Fontana en Elise Christie, doen niet mee. Fontana slaat de EK over, omdat ze in de aanloop naar de WK in maart in Dordrecht niet het risico wil lopen om besmet te raken met het coronavirus. Christie zit thuis omdat de Britse ploeg zich terugtrok voor het toernooi.

In Heerenveen was er succes voor Sven Kramer. In Thialf won hij bij de World Cup goud op de pursuit. Het was al zijn twintigste overwinning op dit onderdeel.

Sloopbedrijf uit Leeuwarden schuldig aan dood werknemer bij bedrijfsongeval in Middelstum

Een sloopbedrijf uit Leeuwarden is schuldig bevonden aan de dood van een werknemer uit Baflo in 2018. De man kwam om bij een bedrijfsongeval. Van de rechtbank in Overijssel moet de onderneming een boete betalen van een ton, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk is. Dit omdat de arbeidsomstandighedenwet is overtreden. Ook krijgt het bedrijf een proeftijd van drie jaar.

Gemeenten nemen genoegen met helft jeugdzorggeld

Jeugdzorgaanbieders betalen 4,5 miljoen euro terug aan Friese gemeenten vanwege zorgkosten die dubbel waren gefactureerd, iets meer dan de helft van wat eerder was becijferd. Eén aanbieder is er nog niet uit met de gemeenten. Eerder werd al duidelijk dat aanbieders van specialistische jeugdzorg in 2018, toen werd overgestapt op een nieuw vergoedingensysteem, te veel hadden gedeclareerd. Veel aanbieders declareerden in 2018 nog eens de zorg waarvoor ze ook in 2017 al geld hadden gekregen. Eerder becijferde accountantskantoor Accon AVM dat het om zo’n 8,5 miljoen euro zou gaan.

GroenLinks wil onderzoek naar alle terugvorderingen van bijstand in Heerenveen

Er moet een onderzoek komen naar alle terugvorderingen van bijstand in Heerenveen. Dat wil Retze van der Honing van GroenLinks in Heerenveen. Hij reageert hiermee op het artikel op LC.nl waarin wordt aangetoond dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld bij een terugvordering van 14.000 euro bij een bijstandsgerechtigde. ,,Ik wil alle gevallen waarbij terugvordering speelt laten onderzoeken. Te beginnen bij de jongste gevallen”, zegt Van der Honing van Groen Links. Hij krijgt daarin bijval van de PvdA. ,,Het zou goed zijn om dat te onderzoeken. En daarbij wil ik ook meenemen hoe cliënten zijn bejegend door de gemeente en inzichtelijk krijgen hoe er wordt gewerkt bij terugvordering en in hoeverre dat zorgvuldig gebeurt”, reageert Wanda Ottens van de PvdA.

Verder in het nieuws:

* Friese burgemeesters hebben geen afspraken gemaakt over het verbieden van grote evenementen in de provincie die tot de zomer gepland staan. ,,Voor Friesland is de landelijke lijn belangrijk.”

* Suzanne Schulting heeft op de eerste dag van de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk louter overwinningen geboekt. De 23-jarige titelverdedigster won op alle afstanden haar heat.

* De metaalstakingen breiden volgende week ook uit naar Friesland en Drenthe. Maandag leggen in die provincies medewerkers van verschillende bedrijven het werk voor 24 uur neer.

* Ook in 2021 wordt er geen Slachtemarathon georganiseerd. Voorzitter Anne Jochum de Vries stelt dat het „gewoon niet mogelijk” is om de marathon in 2021 te organiseren.

* De elektriciteitscentrale van Engie in Burgum gaat voorlopig niet tegen de vlakte. Hij is nog te belangrijk voor de stroomvoorziening.

Tip van de redactie:

* In Memoriam | Elke boer die een been breekt, zou even aan hem kunnen denken. Dankzij hem worden bij pech op het boerenbedrijf toch de koeien gemolken. Door zijn inzet krijgen akkerbouwers, veeboeren en groentetelers vakkundige hulp van een ingevlogen bedrijfsverzorger, als ze uitvallen door ziekte. Jan Bruin, de grondlegger van AB Vakwerk, overleed begin deze maand op 86-jarige leeftijd.

* Met het EK shorttrack in Gdansk (Polen) en de World Cup langebaanschaatsen in Thialf hebben we een bomvol schaatsweekend voor de boeg. Bekijk hier wanneer welke afstanden verreden worden en waar het te bekijken is.

* De winkel is dicht maar boekhandelaren doen er toch alles aan om hun klanten van nieuw leesvoer te voorzien. In dit stuk vertellen verschillende boekverkopers hoe zij omgaan met de coronacrisis.

Nieuws

menu