Nieuws uit Friesland van 22 december | Weduwnaar van Ida Klijnstra voelt zich 'kloten' & zo ziet oversteek bij station Leeuwarden er nu uit

Beeld: LC

De herinrichting van de Stationsweg voor het NS-station in Leeuwarden is afgerond. De weg is weer open voor fietsers en auto’s. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het doel van de nieuwe situatie is het verminderen van het aantal fietsongelukken. De schuine fietsoversteek is vervangen door een haakse bocht : fietsers worden hiermee gedwongen om sterker af te remmen voordat ze de weg oversteken. De nieuwe bocht biedt ook betere zichtlijnen voor automobilisten, die voor het station maximaal 15 kilometer per uur mogen rijden.

Weduwnaar vermoorde Ida Klijnstra voelt zich ‘kloten’

De twee broers die verdacht werden van de moord op Ida Klijnstra uit De Blesse in 2008, gaan vrijuit. De rechtbank, die hun vader als dader ziet, acht medeplichtigheid niet bewezen .

,,Kloten’’, beschreef Bennie Klijnstra, de weduwnaar van de vermoorde Ida Klijnstra (52), zijn gevoel donderdagmiddag bij het verlaten van de zittingszaal. ,,Dit wil je niet horen. Er is genoeg aangedragen, maar alles wordt aan de kant geschoven. Als je maar gek genoeg bent, kom je er wel mee weg.’’

Tbs voor man die nepwapen richtte op agenten in Leeuwarden

De 42-jarige man die op op 2 augustus vorig jaar in Leeuwarden zes agenten bedreigde met een neppistool heeft donderdag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De man krijgt geen straf, hij was volledig ontoerekeningsvatbaar .

De man was volgens gedragsdeskundigen psychotisch, toen hij het nepvuurwapen op de agenten richtte. Hij had geen enkel inzicht in de oorzaken of de gevolgen van zijn gedrag. De deskundigen adviseerden een gedwongen behandeling op een afdeling met veel structuur en een hoog beveiligingsniveau. Het herhalingsrisico wordt als hoog ingeschat.

Telescoopkraan na klapband in brand op A7 bij Frieschepalen

Op de A7 tussen Drachten en Groningen, ter hoogte van de afrit Frieschepalen, is donderdagochtend een telescoopkraan in brand gevlogen. Een rijstrook is richting Groningen open. Het voertuig wordt ‘s avonds geborgen. De A7 is dan weer enige tijd afgesloten.

Uit angst voor explosies waren extra voorzorgsmaatregelen genomen. Die angst bleek niet ongegrond. Op deze video is te zien hoe zeker twee explosies plaatsvonden. Door de afsluiting van de snelweg ontstonden forse files. Flink balen, maar muzikant Sander maakt het een beetje leuker voor de mensen die in de file stonden.

Omwonenden ongerust om plannen vliegveld Drachten

Een commercieel plan om het vliegveld van Drachten rendabel te maken stuit op weerstand van direct omwonenden. ,, Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd .”

Heb je geen zin in vliegtuigjes in de nabijheid, dan zou je eigenlijk niet aan de Hooglandswyk moeten wonen. Maar, zeggen Edwin Muller, Netty Lubbers en Eric en Aliene Rol: als de vliegeniers zich niet aan de afspraken houden en over de huizen scheren, wordt het een heel ander verhaal.

Verder in het nieuws:

* Waarom het kleinere C.J.L. Wagenaar in Sneek Jelle’s Boubedriuw uit Greonterp overneemt.

* Man uit Lemmer (19) trekt jongen van fiets: 38.000 euro schadevergoeding, smartengeld en werkstraf.

* Man aangehouden die fietsen tegen ramen in Leeuwarden gooit.

Tip van de redactie:

* Weerman Piet Paulusma overlijdt en Boer Zoekt Vrouw-boer Jouke maakt muur van kuilplastic. Dit gebeurde er in maart 2022.

* Stroomnet Heerenveen op de schop: elf bedrijven krijgen aansluiting.

* Hoe open hiring Van der Valk in Drachten aan nieuw personeel heeft geholpen.

Nieuws

menu