Nieuws uit Friesland van 22 december | Harde klappen voor musea en Fries volkslied klinkt over Groningen

Het Fries Museum in Leeuwarden. FOTO ANP

Het Fries Museum in Leeuwarden. FOTO ANP

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de museumsector. De Friese musea zagen het aantal bezoekers afgelopen jaar met minstens 40 procent dalen. Het Fries Museum met bijna 50 procent. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Zo ontving het Eise Eisinga Planetarium in Franeker bijvoorbeeld maar 40.000 bezoekers, blijkt uit cijfers van de Friese Museumfederatie. In 2019 waren dat er nog 65.000. Museum de Grutterswinkel in Leeuwarden mocht maar zesduizend bezoekers verwelkomen - drie keer minder dan een jaar eerder.

Eerder werd al bekend dat er in 2020 slechts 74.000 bezoekers naar het Fries Museum kwamen. Dat waren er in 2019 nog ruim 145.000.

In totaal gingen de deuren van de musea drieënhalve maand dicht . Tentoonstellingen werden afgeblazen of uitgesteld en in de tijd dat de musea voorzichtig open mochten, waren het de veelal wat oudere vrijwilligers die niet meer durfden te komen werken.

Fries volkslied klinkt over Groningen

De Martinitoren in Groningen die het Friese volkslied ten gehore brengt. Dat is vragen om problemen. Maar eenmaal ter plekke was het aardigheid wat de klok sloeg. En applaus. Van de aloude vete tussen Groningers en Friezen is niets te merken deze dinsdag rond het middaguur aan de voet van de Martinitoren. Eerder lijkt er op de Grote Markt in Groningen sprake van een aangenaam verzetje in tijden van corona en lockdown.

Een kleine honderd man verzamelt zich aarzelend op het plein en houdt de mobiele telefoon in de aanslag om te vereeuwigen dat vanaf de Groningse toren des torens het Friese volkslied klinkt. Voor het eerst .

Supermarkten met kerst open

Veel gemeenten geven supermarktketens dit jaar weer toestemming op eerste kerstdag de deuren te openen. In Friesland maken grootgrutters daar, met het oog op klantenspreiding, ruim gebruik van .

Zo opent Poiesz - met meer dan zeventig filialen in het Noorden - de deuren in gemeenten waar dat mag. In Heerenveen, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden blijven de deuren dicht. Daar wil de gemeente niet meewerken aan opening.

Ook bij sommige Friese Jumbo- en Albert Heijn-filialen kunnen klanten op eerste kerstdag terecht. Op tweede kerstdag openen bijna alle supermarkten hun deuren, maar dat was de afgelopen jaren ook al zo. Voor alle ketens geldt dat de openingstijden per filiaal verschillen; klanten kunnen op de websites van de supermarkten checken wat de openingstijden zijn van het dichtstbijzijnde filiaal.

Alle planbare en reguliere zorg wordt gestaakt

Ziekenhuizen en zelfstandige klinieken moeten alle reguliere en planbare zorg staken om personeel vrij te maken voor de acute, levensbedreigende en covid-zorg. Dat heeft minister Tamara van Ark voor Medsiche Zorg bekendgemaakt.

De vier Friese ziekenhuizen lijken verrast door de maatregel. Vrijdag maakten ze nog gezamenlijk bekend dat driekwart van de zorg door kon gaan. De ziekenhuizen sloten een aantal operatiekamers om zich voor te bereiden op meer coronapatiënten. Antonius in Sneek kondigde aan 70 procent van de planbare operaties uit te stellen en Nij Smellinghe in Drachten schroefde dat terug tot een derde van het normale niveau.

Wat de maatregel van Van Ark betekent voor de Friese ziekenhuizen, is nog niet bekend. Het kernteam van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland, waarin de negen noordelijke ziekenhuizen vertegenwoordigd zijn, is daarover in overleg.

Ziekenhuizen: ons personeel moet sneller worden gevaccineerd

Ziekenhuispersoneel moet sneller worden gevaccineerd dan nu is voorzien. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) dringen daarop aan bij het kabinet . "De situatie in ziekenhuizen en umc’s dreigt onhoudbaar te worden als langer dan nodig moet worden gewacht op vaccinatie", stellen de twee organisaties.

NVZ en NFU wijzen op het toenemende ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel. Ze vinden dat ook huisartsen hoger op de prioriteitenlijst moeten komen.

"De NVZ en NFU vinden het onbegrijpelijk dat de Gezondheidsraad en het kabinet geen voorrang geven aan diegenen die het hardst nodig zijn om patiënten te verzorgen en de samenleving zo snel mogelijk terug naar normaal te brengen: ziekenhuisprofessionals en huisartsen".

Verder in het nieuws:

* Delta Fiber Netwerk neemt DFM op Glas in zijn geheel over van De Fryske Mienskip op Glas. Delta Fiber was al deels eigenaar, maar is dat nu helemaal .

* Er is een nieuwe vergunning aangevraagd voor het gesloten bordeel Esperanza op de Weaze. Wie de aanvrager is, is niet bekend .

* Friesland in de top drie van meest gunstige ontwikkelregio’s in Europa voor circulaire economie. Dat is de ambitie van de gemeente Leeuwarden .

Tip van de redactie:

* Waarom kunnen we niet eerder starten met vaccineren? En wie krijgt als eerste een uitnodiging? Coronaprikplanner Jaenette Provoost legt uit

* In zijn column schrijft Daniël Coenen over de overstap van Rotterdam naar Leeuwarden. Vandaag over de lockdown, die precies op het goede moment komt voor Coenen. Lees deel 16: Precies het goede moment

* De Waddenzee is dynamisch. Hoe de natuur zich boven en onder water gedraagt, heeft effect op de waterwegen. Het is een oneindige opdracht om veerdiensten, vissersschepen en beroeps- en recreatievaart letterlijk in goede banen te leiden, volgens Bianca Boomsma en Wiebe Kramer van Rijkswaterstaat (RWS).