Nieuws uit Friesland van 21 september | Provincie Fryslân zwijgt over weghalen protestvlaggen & zeven Friese tandartspraktijken slachtoffer van cybercriminaliteit

FOTO ANP

De provincie Fryslân zwijgt over de stand van zaken bij het verwijderen van de protestvlaggen. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Gedeputeerde Avine Fokkens (VVD) maakte op 30 augustus bekend dat het mooi geweest was met al die omgekeerde Nederlandse en boerenzakdoekvlaggen op de provinciale gronden langs provinciale wegen. ,,We hebben het lang gedoogd omdat we ruimte wilden geven aan de emoties. Maar het is nu tijd om ze weg te halen van onze terreinen.” Ook meerdere Friese gemeenten sloten zich hierbij aan.

Zeven Friese tandartspraktijken van Colosseum Dental slachtoffer van cybercriminaliteit, hacker heeft om losgeld gevraagd

Zeven Friese tandartspraktijken aangesloten bij Colosseum Dental zijn het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit . Een hacker deed een aanval met gijzelsoftware, waardoor computerbestanden werden versleuteld. De hacker heeft daarna om losgeld gevraagd.

Het gaat om twee tandartspraktijken in Sneek. Daarnaast zijn ook praktijken uit Mantgum, Leeuwarden, Bolsward, Lemmer en Makkum aangesloten bij Colosseum Dental . De hacker vroeg het bedrijf om losgeld om de toegang tot de versleutelde computerbestanden terug te krijgen.

Vrouw (28) uit gemeente Achtkarspelen langer vast voor blokkeren A7

De raadkamer van de rechtbank heeft een 32-jarige man uit het Westerkwartier (Groningen) woensdag voorlopig vrijgelaten. De man blijft wel verdachte van het blokkeren van de A7 bij Frieschepalen op 28 juli en Marum op 1 augustus, meldt het Openbaar Ministerie.

Een 28-jarige vrouw uit de gemeente Achtkarspelen blijft negentig dagen langer in voorlopige hechtenis. Zij wordt verdacht van het uitlokken van een blokkade van de A7 op 28 juli. Dat is een overtreding van de Wet milieubeheer en brandstichting.

P10-gemeenten: werkelijke uitstoot stikstof per bedrijf moet uitgangspunt zijn

De werkelijke uitstoot per bedrijf moet het uitgangspunt zijn bij de aanpak van het stikstofprobleem, aldus het P10-netwerk van plattelandsgemeenten.

Dit staat in een reactie van P10 op de Miljoenennota. De dertig aangesloten gemeenten zijn blij met de woorden van de koning in de troonrede dat het kabinet al het mogelijke zal doen om een breed draagvlak te krijgen omtrent de stikstofaanpak. Ze onderstrepen dat de koning de bal niet alleen bij de landbouw legt, maar evengoed bij de industrie en de mobiliteitssector.

Gemeentehuis Ferwert moet minimaal 635.000 euro kosten (en er is een zeer strikte verkoopprocedure)

Het voormalige gemeentehuis in het dorpshart van Ferwert moet minimaal 635.000 euro opleveren , vindt de gemeente Noardeast-Fryslân.

Dat blijkt uit de details van de verkoopprocedure, die deze week is begonnen. De verkoop kent strenge regels en voorschriften, blijkt uit zestien pagina’s tellende ‘verkoopleidraad’ die Noardeast-Fryslân hanteert.

Klimaatactivisten protesteren bij veerbootterminal in Harlingen tegen festival Springtij op Terschelling

Bij de veerbootterminal van rederij Doeksen in Harlingen protesteerden woensdagochtend een handvol klimaatactivisten tegen de deelname van fossiele ondernemingen aan duurzaamheidsfestival Springtij op Terschelling.

De betogers deelden flyers uit aan de festivalgangers en boden hen de mogelijk zich te laten ‘greenwashen’, waar overigens weinig animo voor was. Bij het vertrek van de veerboot ontstaken de activisten een paarse rookpot op het einde van de Zuiderpier en scandeerden leuzen. De politie hield een oogje in het zeil, maar het bleef verder vreedzaam.

College Leeuwarden stelde besluit uit voor azc aan Troelstraweg vanwege verkiezingen

Het college van B en W gaf in januari nog geen toestemming voor een azc aan de Troelstraweg omdat ‘de timing slecht zou zijn in verband met de verkiezingen in maart’. Dat blijkt uit stukken die het college aan de raad heeft verstuurd.

De gemeenteraad van Leeuwarden komt vanavond voor een spoeddebat bijeen om te praten over de komst van een azc. Dat azc moet komen op de locatie van tuincentrum Tuin! aan de Troelstraweg. Aanleiding voor het spoeddebat is de openbaarmaking van communicatie tussen de gemeente, het COA en projectontwikkelaar Erik Zwanenburg, vorige week. Die communicatie leverde veel vragen op.

Verder in het nieuws:

* Hinke Visser-Oostra wordt woensdag honderd jaar. Hoe kijkt de Marsumse toneelspeelster en koordirigente terug op de tijd die achter haar ligt en wat maakt het leven de moeite waard?

* Een 54-jarige vrouw uit Grou is woensdagochtend zwaargewond geraakt bij een mogelijk steekincident in een woning aan de Gjaltema in Grou.

*In de maanden mei, juni en juli zijn er zeker elf zwervende wolven waargenomen in het noorden, oosten en midden van Nederland . Dat meldt het interprovinciale bureau voor faunazaken BIJ12 in zijn nieuwste tussenrapportage.

Tip van de redactie:

* Jan Modaal houdt volgend jaar netto 91 euro per maand meer over van zijn salaris. Dat blijkt uit doorrekeningen van de Prinsjesdagplannen door salarisverwerker Visma | Raet.

* In de dagen na Project X Haren, vandaag tien jaar geleden, stonden 46 (soms maar net) meerderjarige verdachten terecht. Dat ze hadden staan rellen op een feestje dat er nooit kwam, had behoorlijk wat impact, vertelt een 19-jarige van toen.

* Nederland is diep verdeeld. Hoe probeert koning Willem-Alexander in de Troonrede tegenstellingen te overbruggen? Een analyse van relatietherapeut Jeroen Stek.

Nieuws

menu