Nieuws uit Friesland van 21 juni | Natuurmonumenten ruimt door vogelgriep gevelde vogels op bij Harlingen en op Griend & aantal nieuwe coronagevallen schiet omhoog

Duizenden grote sterns dood door uitbraken vogelgriep aan kust ANP

Vogelkenners van Natuurmonumenten ruimen dode vogels op die zijn geveld door de vogelgriep. De natuurorganisatie heeft op Griend inmiddels vele honderden dode vogels geborgen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De vogelgriep grijpt de laatste weken hard om zich heen in Friese natuurgebieden. Onder meer op het onbewoonde Waddeneiland Griend en in het Hegewiersterfjild bij Harlingen zijn vele honderden dode vogels aangetroffen, veelal van koloniebroeders als de grote stern.

Aantal nieuwe coronagevallen schiet omhoog

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt snel . In de afgelopen week kregen 26.462 mensen na een bezoek aan een GGD-testlocatie te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het hoogste aantal sinds 12 april, ruim twee maanden geleden. Omdat zelftesten niet worden meegenomen, is het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger.

Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 15.526 positieve tests had geregistreerd. Dit betekent dat het het aantal bevestigde besmettingen in een week met 70 procent is gestegen. In twee weken is het aantal bijna verdrievoudigd.

Kink in de kabel voor nieuw festival Eilân: laatste vergunning nog niet rond

Het nieuwe festival Eilân krijgt van de gemeente Terschelling twee weken om aan de voorwaarden te voldoen voor het verkrijgen van de laatste broodnodige vergunning.

Dat heeft de gemeente de organisatie maandag laten weten. Terschelling kan de evenementenvergunning nog niet verlenen. Politie, brandweer en ambulance zien in de huidige plannen nog te veel risico’s om de veiligheid op het eiland tijdens het festival te kunnen garanderen.

Kind in regio krijgt minder kans, vinden Friese minister en Fries Kamerlid

Schoolkinderen in dorpen buiten de Randstad krijgen minder kansen dan hun leeftijdgenoten in steden in de Randstad, erkende onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer.

De uit Franeker afkomstige minister antwoordde op Kamervragen van Habtamu de Hoop van de PvdA dat de kloof tussen de regio en de Randstad inderdaad een probleem is. Uit onderzoek van het AD op basis van cijfers van DUO over de afgelopen vijf jaar blijkt dat de helft van de kinderen uit een dorp in de regio een te laag advies voor het voortgezet onderwijs krijgt.

Bekijk vanuit de lucht hoe de zon vanochtend prachtig opkwam boven het Friese landschap

Het is 21 juni en dat is de langste dag van het jaar. De zon kwam vandaag op om 5:20 uur en gaat om 22:04 uur onder. Vanuit de lucht leverde de zonsopkomst boven Friesland vanochtend mooie plaatjes op, zoals te zien is in bovenstaande video.

Om 11:14 uur vindt de zomerzonnewende plaats en dat betekent dat de zon vandaag de hoogste stand boven de horizon bereikt en de dag het langst duurt. De zomer is dan officieel begonnen.

Ongeloof en onbegrip in Súdwest-Fryslân over stikstofaanpak: dit is een mokerslag

De gemeente Súdwest-Fryslân staat achter de aanpak van de provincie Fryslân om zelf de stikstofproblematiek aan te pakken. De doelstellingen die het rijk naar buiten heeft gebracht, zijn als een mokerslag aangekomen.

Ongekend fors zijn de doelstellingen van 47, 70 en 95 procent die het rijk boeren in delen van Súdwest-Fryslân oplegt. Het gaat bijvoorbeeld om het veenweidegebied en gronden langs de IJsselmeerkust. Verontruste boeren voerden afgelopen vrijdag in Ferwoude een emotioneel gesprek met de wethouders Bauke Dam en Henk de Boer van Súdwest-Fryslân, Bij het gesprek waren afvaardigingen aanwezig van LTO, AJF, Agractie, Collectie Súdwestkust, Agricycling en Us Hof.

Vier jaar cel geëist tegen vermeende brandstichter loods met kermisspullen in Oosterwolde

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar cel geëist tegen een 51-jarige man uit Amsterdam. Hij zou samen met zijn inmiddels overleden maat uit Purmerend de loods aan de Houtwal in Oosterwolde in brand hebben gestoken.

De brand is ontstaan in het gedeelte waarin kermisattracties stonden. De 8000 vierkante meter grote loods brandde in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 volledig uit. Omwonenden moesten in het holst van de nacht hun huizen verlaten.

Hoe de bestrijding van de berenklauw een uitdaging blijft voor Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden verklaarde de berenklauw al jaren geleden de oorlog. Maar de bestrijding aan bijvoorbeeld de Spoorstraat verloopt moeizaam. De plant rukt weer op.

Een paar weken geleden was het weer zover: na het parkeren van de auto aan de Spoorstraat was het niet meer mogelijk om uit te stappen. De berenklauw had de groenstrook alweer overgenomen.

En verder in het nieuws:

* De laatste plooien zijn gladgestreken. Nick Doodeman maakt de overstap van SC Cambuur naar Willem II. Hij tekent voor drie seizoenen.

* FrieslandCampina houdt na strategische evaluatie vast aan kindervoedingmerk Friso, geen verkoop na tegenvallende afzet.

* De verwachting is dat het aantal kerken met een religieuze functie op Ameland op termijn krimpt van zeven naar vier. De gemeente wil dat de gebouwen behouden blijven.

* Rijkswaterstaat : het wordt woensdag een zeer zware ochtend- en avondspits.

Tip van de redactie:

* Reisverslag van drie oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld. Dag 13 van Sjon: ‘Hevig toeterend slingerde het busje naar de linkerrijbaan’.

* Koelt de huizenmarkt nu echt af? ‘Soms geen enkele kijker’.

* Groot tekort aan Chinese koks drijft restaurants tot wanhoop: ‘Binnenkort geen babi pangang meer te krijgen’.

Nieuws

menu