Nieuws uit Friesland van 21 juni | Gele inentingsboekjes bij boekhandels en wie lichtte een inwoonster van Opsterland op?

Het gele boekje. ANP

De onderwijsinspectie gaat deze week naar het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp. Berichten over de hevige onrust op de school voor havo en vwo zijn hiervoor de aanleiding. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de voorbije 24 uur.

Een woordvoerder van de inspectie voor het onderwijs zei dit vanmiddag voorafgaand aan een rechtszaak die het bestuur van de acht Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO), waarvan de school in Hurdegaryp er een is, had aangespannen tegen de inspectie. De rechtszaak diende voor de rechtbank in Amsterdam.

Ouders en personeelsleden hebben zich de afgelopen week bij de inspectie gemeld, aldus woordvoerder Daan Jansen. Naast deze signalen leiden ook berichten over het groot aantal vertrekkende docenten en onvrede bij leerlingen tot de stap van de inspectie. ,,We gaan deze week op bezoek bij de school. Afhankelijk van de bevindingen bekijken inspecteurs of het nodig is verder onderzoek te doen.’’

Buren overleden man Leeuwarden: ‘Aan schietpartij gingen veel ruzies vooraf’

Aan de schietpartij in Leeuwarden van vrijdagavond, waarbij een 62-jarige man omkwam, gingen veel ruzies vooraf . Het getroffen paar was sinds anderhalf jaar getrouwd.

Wie van de echtelieden het wapen ter hand nam, wil de politie niet zeggen. Evenmin is nog duidelijk waar het vandaan komt. Wel staat vast dat er aan het incident een fikse ruzie voorafging.

Gele boekjes straks te koop bij boekhandels en ANWB

De gele inentingsboekjes, waarop nog steeds een enorme run is doordat mensen er hun coronaprikken in willen laten zetten, worden over dik een week te koop aangeboden via boekhandels en de ANWB. De leverancier van de boekjes, de SDU, bevestigt een bericht hierover.

De productie wordt intussen opgevoerd naar 100.000 exemplaren per dag. Dat is nodig omdat de levertijden oplopen door de niet aflatende vraag. Er worden volgens een woordvoerster nog steeds 30.000 tot 40.000 bestellingen per dag geplaatst. Met de extra productie moeten achterstanden worden ingehaald .

Wie heeft een inwoonster van Opsterland opgelicht?

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan een oplichtingszaak die plaatsvond in de gemeente Opsterland. Een inwoonster van die gemeente werd eind januari opgelicht nadat ze spullen probeerde te verkopen via een online verkoopplatform. Beelden van de onbekende man die het buitgemaakte geld vervolgens opnam bij een pinautomaat in Paterswolde, worden in Opsporing Verzocht getoond .

Ferry de Haan juicht ambitie bij nieuwe assistent-trainers SC Heerenveen alleen maar toe

Met Ole Tobiasen en Peter Reekers heeft SC Heerenveen twee jonge en ambitieuze assistent-trainers vastgelegd. ,,Maar dat is alleen maar goed”, zegt technisch manager Ferry de Haan .

,,Ambitie past namelijk bij Heerenveen”, aldus De Haan. ,,Wanneer Ole of Peter in de toekomst een baan als hoofdtrainer ambieert, juich ik dat alleen maar toe.”

De technisch manager van Heerenveen voegt daar meteen aan toe dat de aanstelling van Tobiasen en Reekers, twee ‘sterke’ assistent-trainers, niets zegt over de positie van Johnny Jansen. ,,Helemaal niets”, benadrukt De Haan. ,,We hebben met Ole en Peter alleen gesproken over een rol als assistent-trainer. Johnny is bovendien meegenomen in het proces. Hij heeft met beide mannen ook individueel gesproken.”

Jubbegaster (27) krijgt 100 uur werkstraf voor vernielingen in eigen woonplaats

Hij wilde weleens kijken hoever hij kon gaan voor de politie op kwam dagen, had een inwoner van Jubbega (27) gezegd nadat hij voor een serie vernielingen in zijn woonplaats in de nacht van 11 op 12 juli vorig jaar was aangehouden.

Maandag veroordeelde de politierechter de Jubbegaster bij verstek tot een werkstraf van 100 uur . Kennelijk had het toch even geduurd voor de politie de Jubbegaster in de kraag kon vatten, de man had behoorlijk huisgehouden op en langs de Jelle van Damweg in zijn woonplaats.

SC Cambuur kan de provincie nog niet in voor oefencampagne

De volgende traditionele eerste oefenwedstrijd van SC Cambuur in Koarnjum tegen DTD als voorbereiding op een nieuw seizoen, zal pas volgend jaar plaatsvinden . De club hoopt volgend seizoen de provincie weer in te kunnen.

Door de nog geldende coronamaatregelen, speelt de gehele oefencampagne van de promovendus zich in juli en augustus af in stadions. De tegenstanders zijn louter andere betaald voetbalclubs.

Proef met afzinken walviskadaver bij Schiermonnikoog gaat niet door

De pilot met het laten afzinken van een walviskadaver bij Schiermonnikoog gaat niet door . De opdrachtgevers van Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW), waaronder Rijkswaterstaat en het ministerie van LNV, blijken niet verder te willen met het plan. Ze vinden onder meer dat er momenteel te veel andere zaken spelen in het gebied, waaronder de discussie over het trekken van stroomkabels door Schiermonnikoog. Ook is er onduidelijkheid over welke partij de kosten zou dekken.

En verder in het nieuws:

* Friese patiënten die wachten op een niet-spoedeisende operatie moeten nog wat langer geduld hebben. De ziekenhuizen geven voorrang aan herstel van hun personeel.

* Het uit 1930 stammende motorschip ‘Nije Koers’ wordt geveild via Onlineveilingmeester.nl .

* Houten speelgoedtreintjes vertonen vaak mankementen , heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekt.

Tip van de redactie:

* Beluister KOKO Radio | ‘Ambitieuze assistenten voor Johnny Jansen, SC Cambuur heeft nog maar vijf seizoenkaarten over’.

* De bermen staan, anders dan voorgaande jaren, vol met klaprozen. De felle, tere bloem is overal. Hoe komt dat?

* Grapjes over de bijbel en de kerk; je hoort ze niet vaak. Voor emeritus predikant Koos de Gier (83) is humor in het geloof van onschatbare waarde . Daarom schreef hij er een boekje over.

Nieuws

Meest gelezen