Nieuws uit Friesland van 21 juli | Friesland naar 'zeer ernstig' en docenten in Leeuwarden in actie tegen uitzetting Yaroslava Tymts (15) naar Oekraïne

FOTO ANP

In Friesland is, net als in vrijwel heel Nederland, de corona-uitbraak ‘zeer ernstig’ geworden. In 23 van de 25 veiligheidsregio’s geldt vanaf woensdag dit hoogste risiconiveau. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op ‘ernstig’. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

In elf regio’s gold het hoogste risiconiveau al. Dit zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Op woensdag zijn daar twaalf regio’s bij gekomen . Dit zijn Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland

Dit betekent dat tien van de twaalf provincies volledig op ‘zeer ernstig’ staan. Woensdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 139 besmettingen in Friesland zijn geconstateerd.

Docenten in Leeuwarden in actie tegen uitzetting Yaroslava Tymts (15) naar Oekraïne

Docenten van christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden houden zaterdag een actie tegen de dreigende uitzetting van vierdeklasser Yaroslava Tymts (15).

Het meisje woont met haar gezin in het azc van Burgum. Hun asielaanvraag is afgewezen omdat Oekraïne volgens Nederland veilig is. Ruim anderhalf jaar geleden startten leerlingen een petitie tegen de uitzetting, die ruim 2400 keer ondertekend werd. De gymnasiaste is zeer actief op haar school en daarbuiten.

Treinen kunnen toch niet over defecte spoorbrug Franeker rijden

Opnieuw rijden er woensdag geen treinen tussen Harlingen en Leeuwarden vanwege de defecte spoorbrug over de Arumer Feart bij Franeker. De komende uren werkt ProRail aan een tijdelijke oplossing van brug en spoor, dan moeten de treinen donderdagochtend weer kunnen rijden .

Vorige week ontstond er door grondwerk bij de brug een scheur in het landhoofd, toen werd het treinverkeer ook stilgelegd. Later werd besloten dat treinverkeer wel weer over de brug heen kon, mits er met lage snelheid werd gereden.

Aantal grijze zeehonden in Waddenzee voor tweede jaar op rij toegenomen met 20 procent

Onderzoekers van Wageningen Marine Research telden afgelopen voorjaar 6788 grijze zeehonden in de Nederlandse Waddenzee . Dat is een toename van bijna 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Gemiddeld groeide de grijze zeehondenpopulatie de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 13 procent per jaar. In de internationale Waddenzee werden in totaal 9069 zeehonden geteld.

Oranjeleeuwinnen brengen eerbetoon aan geblesseerde Sherida Spitse en verslaan Zambia met 10-3

Voorafgaand aan het duel tegen Zambia op de Olympische Spelen in Tokio hebben de Oranjeleeuwinnen even stilgestaan bij Sherida Spitse uit Sneek , die vlak voor het begin van het toernooi uitviel met een blessure. Aanvoerder Sari van Veenendaal kwam met een shirt van Spitse het veld op gelopen en toonde het shirt later ook tijdens de teamfoto.

De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen met absurde cijfers gewonnen . De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, die als eerste Nederlandse afvaardiging in actie kwam op de Spelen in Japan, versloeg Zambia met 10-3. Vivianne Miedema maakte vier doelpunten in het Miyagi-stadion van Rifu.

Streetart fleurt station Leeuwarden op

Treinreizigers zullen het vast gemerkt hebben. Het station in Leeuwarden staat flink in de steigers nu het monumentale spoorwegstation wordt gerenoveerd.

En verder in het nieuws:

* Het vernieuwde centrum van Surhuisterveen is voor automobilisten nog wel ,, behoorlijk wennen ’’. Dat zegt wijkagent Henriëtte Talstra. ,,Uiteindelijk gaan we flink handhaven.”

* De keuring van Friese paarden die komend weekend in Drachten zou zijn is verplaatst naar Hemrik .

* De gemeente Terschelling en de familie Obendorfer hebben de Raad van State in tweede instantie er alsnog van overtuigd dat een bedrijfswoning bij ‘Zelfpluktuin Groenhof’ noodzakelijk is om toezicht te houden op de kwetsbare gewassen die daar worden geteeld.

Tip van de redactie:

* De coronacrisis toont onze kwetsbare gezondheid. Ten dele hebben we een goede gezondheid zelf in de hand. Wat hulp erbij kan ook via de leefstijlcoaches .

* Publiek is niet of nauwelijks welkom op de Olympische Spelen. Toen de sporters dat hoorden, brokkelde er waarschijnlijk een stukje van hun olympische droom af. Voor Peter Houwer (59) uit Bolsward viel zijn hele droom in duigen .

* Radio Tokio met Lois Abbingh : Temperen van torenhoge verwachtingen.

Nieuws

Meest gelezen

menu