Nieuws uit Friesland van 21 januari | Weerman Piet Paulusma mag zich nu Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau noemen

Piet Paulusma. FOTO ANP KIPPA

Weerman Piet Paulusma (65) is vrijdagmiddag op het provinciehuis koninklijk onderscheiden. De Harlinger mag zich nu Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau noemen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Paulusma werd vrijdagmiddag met een smoes naar het provinciehuis gelokt: hij was door commissaris van de Koning Arno Brok gevraagd om te komen spreken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de commissarissen van de Koning, met dit jaar als thema de Elfstedentocht van 1997.

Daar bleek niks van waar, realiseerde Paulusma zich bij het betreden van de Statenzaal al snel. ,,Jo sille no wol yn de gaten ha dat wy jo by de noas nommen binne’’, grijnsde Brok. ,,Der is gjin gearkomste fan Kring fan Kommissarisen.’’ ,,Dat hie ik no ek al betocht’’, pareerde de weerman.

Fier na BOOS-aflevering over The Voice overspoeld door gesprekken over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het expertise- en behandelcentrum voor geweld in afhankelijkheidsrelaties Fier heeft via hun chat donderdag na de uitzending van BOOS een ,, explosie aan gesprekken over seksueel grensoverschrijdend gedrag ’’ gevoerd.

Fier, met het hoofdkantoor in Leeuwarden, is in de namiddag en ‘s nachts via hun anonieme chat altijd bereikbaar om slachtoffers van geweld te woord te staan, maar plaatste na de uitzending die gewijd was aan de misstanden bij het talentenprogramma The Voice Of Holland, een extra oproep dat hun hulpverleners klaar zaten. ‘We hebben met pijn in ons hart de #BOOS aflevering gekeken. Als jij grensoverschrijdend seksueel gedrag hebt meegemaakt en je er nu (anoniem) over wil praten dan kan dat’.

Opvang 450 kinderen eerst gered, Thuis-bij-Thea in Wommels mag openblijven

De ouders van 450 kinderen hoeven zich eerst geen zorgen te maken : de failliete opvang Thuis-bij-Thea in Wommels mag voorlopig openblijven.

Er hebben zich inmiddels twintig overnamekandidaten voor de kinderopvang gemeld. Ook voor de 26 thuiszorgcliënten van dochteronderneming Home Instead Thuisservice Friesland Zuid-West lijkt zich een geschikte gegadigde te hebben gemeld, zegt Ton van Geenhuizen. Hij staat curator Martijn van Rongen bij.

Eerste geboorte van 2022 in dierenpark AquaZoo in Leeuwarden: een witgezichtsaki

De eerste geboorte van 2022 in dierenpark AquaZoo in Leeuwarden is een feit. Afgelopen zaterdag werd er een witgezichtsaki geboren . Het beestje maakt het goed.

De witgezichtsaki is officieel geen bedreigde diersoort, maar de diersoort heeft wel te kampen met jagers en boskap, zo stelt hoofd dierverzorging William Kreijkes. AquaZoo Leeuwarden heeft op dit moment vier witgezichtsakis, waaronder één mannetje dat het kenmerkende witte gezicht heeft. Van de nieuwe aanwinst is het nog niet duidelijk of het een mannetje of vrouwtje is: het aapje klampt zich nog vast aan de moeder.

Nieuweling Sekou Sylla mag zijn basisdebuut maken bij SC Cambuur als vervanger van geschorste Alex Bangura

Sekou Sylla maakt zaterdag zijn debuut voor SC Cambuu r. De linksback zal tegen AZ de vervanger zijn van de geschorste Alex Bangura.

Krijgt Johnny Jansen SC Heerenveen nog aan het voetballen? ‘Je moet hier tijd voor nemen, maar die tijd is er niet’

Na de nederlaag tegen FC Twente en de bekeruitschakeling tegen Go Ahead Eagles staat de druk erop voor SC Heerenveen. De ploeg van Johnny Jansen speelt zaterdag om 20:00 uur thuis tegen hekkensluiter PEC Zwolle.

In Friesland dalen de wekelijkse coronabesmettingen, in andere provincies nog niet

Overal in Nederland zijn de vastgestelde coronabesmettingen de voorbije week toegenomen, behalve in Friesland . Het aantal positieve tests daalde in Friesland met 5,5 procent, tot 5791.

Dat de scholen inmiddels weer twee weken open zijn, heeft derhalve niet gezorgd voor meer geregistreerde positieve tests. De cijfers zijn wel vertekenend. De systemen van het RIVM kunnen de grote aantallen dagelijkse besmettingen onvoldoende aan, waardoor de registratie achter loopt. Naar schatting zijn er ruim duizend besmettingen meer vastgesteld in Friesland.

En verder in het nieuws:

* Schade aan asfalt op A32 tussen Heerenveen en Grou: weg in de richting van Leeuwarden een nacht lang afgesloten.

* De rechtbank heeft vrijdag de voorlopige hechtenis verlengd van de 21-jarige man uit Surhuisterveen die ervan wordt verdacht dat hij in de nacht van zaterdag 9 oktober de eigenaar van een pizzeria aan de Kolk in Surhuisterveen heeft neergestoken.

* Wie op schattenjacht wil , kan vanaf zondag zijn hart ophalen. Robert Leach heeft in Leeuwarden een heuse schat begraven. Door vijf raadsels op te lossen, kun je de schat vinden.

Tip van de redactie:

* Hoe kun je omgaan met depressieve gevoelens ? GGZ Friesland-psychiater Paul Seerden geeft antwoord en tips.

* In memoriam | Betty Bijvoets was voor velen een inspirator . ‘Ze deed geen concessies, was een krachtig mens en kon heel direct zijn’

* LC commentaar | Het dapperste optreden van de The Voice of Holland-slachtoffers ooit.

Nieuws

menu