Nieuws uit Friesland van 21 januari | De avondklok is een feit en in totaal bij bijna 20.000 Friezen coronavirus gevonden

Een lege winkelstraat in Sneek. FOTO NIELS DE VRIES

De avondklok die het coronavirus moet beteugelen gaat waarschijnlijk in om 9 uur ’s avonds. D66 dient na een draai een voorstel in om dat voor elkaar te krijgen, een Kamermeerderheid steunt dat. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

VVD, CDA, CU en SP steunen het voorstel in ieder geval. Daarmee is de bekritiseerde avondklok een feit. Zaterdagavond gaat de ’spertijd’ al in. De vorige week nog tegenstribbelende coalitiepartij D66 opperde aan het begin van het debat in de Tweede Kamer een later begin van de avondklok, om half 10 of 10 uur ’s avonds, in plaats van de aanvankelijk geplande half 9. Demissionair premier Rutte stuurde aan op uiterlijk 9 uur.

Volgens Rutte ’kan de avondklok iets later worden ingesteld’, maar later dan 9 uur ’s avonds ziet de minister-president niet zitten. „De avondklok moet effectief zijn, dat is zo tussen 8 en 9 uur ’s avonds. Na 9 uur neemt het enorm af. Het zou in die bandbreedte kunnen.” De premier beroept zich daarbij op onderzoek van het Outbreak Management Team (OMT).

Rutte en coronaminister De Jonge maakten woensdagmiddag al bekend dat zij een avondklok willen invoeren, waarbij op een aantal uitzonderingen na niemand meer op straat mag zijn. De Tweede Kamer moest dat nog wel steunen, was de eis. De maatregel zal in ieder geval tot 9 februari van kracht zijn, al kon premier Rutte donderdag niet uitsluiten dat het langer nodig is.

241 nieuwe geregistreerde besmettingen in Friesland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde donderdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 241 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Dinsdag waren dat er 196. In totaal is nu bij 19.589 Friezen het virus gevonden.

Het zevendaags gemiddelde staat op 227. Tegenover 218 een week eerder. Deze gemiddelden geven een beter beeld over hoe de verspreiding van het virus over de iets langere termijn verloopt omdat er per dag flinke schommelingen zijn in het aantal geregistreerde besmettingen.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 3. In totaal zijn nu 227 Friezen overleden als gevolg van het virus.

Nieuwe bioscoop Leeuwarden in najaar open

De nieuwe Pathébioscoop in Leeuwarden, die zeven zalen telt, gaat dit najaar open. Dat is donderdag bekend gemaakt, bij het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw. Daar werd ook toegelicht hoe de bioscoop eruit gaat zien. Er komen 643 zitplaatsen, in de kleinere zalen zo’n tachtig elk en in de grootste 150. Dat zijn ‘relaxstoelen’, die achterover kunnen met een voetenbankje, een nieuwe trend in bioscoopland, die onder meer ook in de vernieuwde bioscoop in Meppel is te zien.

De eerste film, verwacht manager Jan Paul Beverwijk, wordt de nieuwe James Bond, No time to die , waarvan de première door de coronacrisis tot onbepaalde tijd is uitgesteld.

De twee bestaande bioscopen in Leeuwarden, Tivoli en Cinema, zullen op termijn sluiten. Het personeel gaat mee naar de nieuwbouw. De gemeente Leeuwarden is bezig plannen te maken voor de twee vrijkomende panden aan de Nieuwestad.

Dagelijks Leven breidt in Friesland verder uit met dementie-studio’s

Dagelijks Leven gaat nog eens twee kleinschalige zorglocaties bouwen voor mensen met dementie en andere geheugenproblemen. Ze komen in Joure en Drachten.

Dagelijks Leven zegt woonruimte in de wijk aan te bieden met 24 uur per dag thuiszorg bij de hand. De studio’s zijn te huur en ook betaalbaar voor mensen met alleen AOW, zegt opstartmanager Anne Marie van ‘t Holt.

Meer uitkeringen in Friesland

Vooral onder jongeren ligt het aantal WW-uitkeringen in Friesland hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van het UWV .

In december waren er in Friesland meer uitkeringen, wat gebruikelijk is in deze maand omdat de werkgelegenheid in sommige sectoren (de bouw, landbouw, uitzendbedrijven en horeca) dan afneemt. Volgens het UWV versterkt de lockdown en het coronavirus in het algemeen dat effect. Eind december telde Friesland 10.083 uitkeringen, ruim 8 procent meer dan een maand eerder.

Door steunmaatregelen van het kabinet konden in de eerste maanden na de uitbraak van het virus, veel banen worden behouden. Toch stegen de uitkeringen. Vergeleken met december 2019 lag het aantal uitkeringen in de provincie nu dik 20 procent hoger.

Schepping-schilder Jan Kooistra uit Dokkum overleden

Donderdagochtend is de Dokkumer schilder Jan Kooistra (70) overleden. Hij werd vooral bekend met zijn religieus getinte doeken, die onder meer te zien waren in Nazareth.

Kooistra (Damwâld, 1950) was van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Hij vond zijn inspiratie vooral in de natuur. Het Friese landschap, de Waddenzee, dieren en stillevens legde hij vast in realistische olieverfschilderijen. Hij noemde zijn stijl zelf ‘verdroomde werkelijkheden’.

LC Live vanaf Bornego College in Heerenveen

Hoe gaat het op de middelbare scholen nu we opnieuw in lockdown zitten en deze is verlengd? Daarover ging Symen Bosma in LC Live in gesprek met Mark Kwakman, directeur van de voorgezet onderwijsscholen van het Bornego College in Heerenveen, en Mandy Visser, leerling uit havo 5 op het Bornego College. Bekijk de uitzending hier terug.

Verder in het nieuws:

* Een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden mishandelde op 23 augustus twee agenten . De ene politieman werd in het gezicht gekrabd, zijn collega kreeg een trap in het kruis.

* Andere besluiten tot stengere maatregelen neemt het kabinet zelf, maar voor het doorgaan van de avondklok beslist ineens de Tweede Kamer. Waarom is dat?

* De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag vijf mensen aangehouden. Zij reden op één velg zonder band in de wijk Westeinde in Leeuwarden en er bestond het vermoeden dat ze een auto-inbraak hadden gepleegd.

* De Vereniging Circulair Fryslân wil ondernemender worden. Evert Jan van Nijen, afkomstig uit het bedrijfsleven, gaat als nieuwe directeur leiding geven aan de verandering van koers.

Tip van de redactie:

* De avondklok, die zaterdag ingaat, geldt overal, zei Mark Rutte woensdagmiddag. ,,In de stad en op het platteland.’’ De reacties zijn heftig, maar hoe druk is het eigenlijk in de dorpen en de hoofdstad van avondlijk Friesland?

* Mails die 24 uur per dag binnenkomen en appgroepen met collega’s die ook ’s avonds en in het weekend hun mond niet kunnen houden: het recht op onbereikbaarheid lijkt belangrijker dan ooit om nog een beetje mentaal gezond te kunnen blijven als digitale thuiswerker. In een aantal cao’s is dit recht ook vastgelegd. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

* Thuiswerkers, kantoortijgers en wandelliefhebbers, iedereen kan meedoen. De app Ommetje van de Hersenstichting brengt je in beweging. De opdracht is simpel: minimaal twintig minuten per dag wandelen om je lichaam en geest gezond te houden. Ook kun je een competitie starten om de strijd aan te gaan met familie, vrienden en collega’s

Nieuws

menu