Nieuws uit Friesland van 21 december | Stel vindt op strand van Schiermonnikoog aangespoelde ruwe haai en laboratorium in Deventer blijkt nog eens 144 onjuiste testuitslagen te hebben doorgegeven

De haai. FOTO THIJS DE BOER

Eilander Foppe Schut en zijn vrouw Veronika Skuplik deden dinsdag een bijzondere vondst op het strand van Schiermonnikoog: het stel vond een aangespoelde ruwe haai. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Jutter Thijs de Boer ging vervolgens een kijkje nemen en zag dat het een ruwe haai was . „De soort kwam vroeger voor in de Waddenzee en de zeegaten tussen de eilanden, maar is de afgelopen decennia steeds zeldzamer geworden”, stelt De Boer. „De laatste tijd komt hij weer wat vaker voor.”

Volgens De Boer is de haai die op het strand lag een volwassen dier en bijna 2 meter lang.

Laboratorium in Deventer blijkt nog eens 144 onjuiste testuitslagen te hebben doorgegeven

Het Deventer laboratorium Royal GD blijkt in december nog eens 144 onjuiste uitslagen van corona PCR-testen te hebben doorgegeven. Dit keer zijn bezoekers van testlocaties in Friesland de dupe geworden.

In een persbericht laat het laboratorium dinsdag weten dat extra analyses tot en met 17 december hebben uitgewezen dat nog eens 71 testen als positief gerapporteerd waren die in werkelijkheid een negatieve uitslag hadden. Daarnaast waren 73 testen als negatief geregistreerd terwijl ze positief waren.

Bijtende honden in Leeuwarden: enorme stijging van meldingen

Het aantal meldingen over bijtende honden in Leeuwarden is de laatste twee jaar enorm gestegen. Van gemiddeld twee per jaar naar zesenveertig vanaf 1 januari 2020 tot nu.

,,Over de periode 1 januari 2020 tot en met heden zijn er 46 meldingen bekend .” Dat was het antwoord van burgemeester Sybrand Buma op een schriftelijke vraag van de Partij voor de Dieren. En nee, er vindt geen koppeling plaats tussen gemelde incidenten en registratie van bijtwonden door bijvoorbeeld het MCL. En ook is het niet bekend of het vanwege corona niet kunnen volgen van een puppy-cursus een relatie heeft met het aantal bijtincidenten, vervolgde Buma de beantwoording.

Henk-Jan Minnema van groothandel Foox in Franeker laat een tegengeluid horen over het coronabeleid

,,Nog even, en we worden er goed in!’’ Directeur Henk-Jan Minnema van groothandel Foox in Franeker wil een krachtig tegengeluid laten horen. Coronabeleid? ,,Tuurlijk heb ik stress. Maar kijk om je heen. Er gaat zoveel goed.’’

,,Het sneeuwt onder, maar de meeste horecabedrijven en ook heel veel winkels hebben een gigantisch goeie zomer gedraaid. Wij dus ook. In het voorjaar zijn we tonnen aan marge misgelopen, maar In september waren wij uit de rode cijfers. En ik weet wel zeker dat we dit jaar ondanks de nieuwe lockdown met zwarte cijfers afsluiten.’’

Taakstraffen voor Cambuursupporters

Cambuur was gepromoveerd, maar vanwege coronamaatregelen mocht het die 1ste mei niet tot een feest komen. Burgemeester Sybrand Buma had een noodverordening afgekondigd. Desondanks trokken voetbalsupporters toch het centrum van Leeuwarden in om feest te vieren.

De ME moest eraan te pas komen om te handhaven. ,,Belachelijk dat we niet normaal het kampioenschap kunnen vieren en we worden weggeslagen’’, verklaarde een 21-jarige Leeuwarder na zijn inrekening aan de politie. Hij was aangehouden, omdat hij een stoel en halve literblikken bier naar de ME had gegooid. Een agent raakte gewond aan zijn hoofd, bij een andere ME’er ketste het blik af op het schild.

Verschillende supporters werden dinsdag veroordeeld tot taakstraffen.

SC Heerenveen parkeert euforie na derbyzege en wil 2021 tegen Feyenoord goed afsluiten

Feyenoord-thuis markeert voor SC Heerenveen de laatste wedstrijd van 2021 . Komen de Rotterdammers, na een paar mindere resultaten, op het goede moment voor de ploeg van Johnny Jansen?

,,Ik geloof daar niet in”, zegt de trainer van Heerenveen. ,,Feyenoord draait een prima eerste helft van de competitie. Ze hebben een ploeg met een enorme drive en kunnen goed voetballen. Ik hoop op een heel mooie pot. Dat was zeker het geval tijdens onze wedstrijden tegen Feyenoord vorig seizoen.” Heerenveen won toen in het Abe Lenstra-stadion met 4-3 en 3-0 in respectievelijk de beker en competitie.

Geen kater Cambuur meer na derby, wel pijntjes voor duel met Heracles

Een lach hier en daar, gretigheid overal. Zo trainde SC Cambuur in de aanloop naar de uitwedstrijd met Heracles Almelo . Van een kater na het verlies in de derby tegen SC Heerenveen is geen sprake, van pijntjes bij bepaalde spelers nog wel voor de wedstrijd van woensdagavond.

,,Erik Schouten, Mees Hoedemakers, Robin Maulun”, somde trainer Pascal Bosschaart dinsdag rond lunchtijd de namen op van spelers die niet geheel okselfris zijn. ,,Maar ze trainden mee en dat is wel een ijkpunt met het oog op de wedstrijd tegen Heracles.”

Meer onderzoek naar bereikbaarheid Ameland

Rijkswaterstaat is begonnen met een onderzoek naar de bereikbaarheid van Ameland in de toekomst. Worden de veerhavens verplaatst ? Eerder al werd onderzoek gedaan naar hoe Ameland in de toekomst het beste bereikbaar kan blijven. Twee uitkomsten van dat vooronderzoek worden de komende tijd nader uitgewerkt.

Ten eerste het optimaliseren van het bestaande vervoerssysteem, ten tweede het verplaatsen van één of beide veerhavens. Dat zou kunnen betekenen dat de veerhaven van Holwerd naar Ferwert wordt verplaatst, of die van Nes naar Hollum of de Ballumerbocht.

En verder in het nieuws:

* Net als vorig jaar organiseren poppodium Neushoorn en de Leeuwarder horeca in opdracht van de gemeente Leeuwarden een online-evenement tijdens oudejaarsnacht .

* ‘Zwembad De Kûpe’ in Buitenpost wordt niet omgedoopt tot ‘swimbad De Kûpe’ .

* Ausnutria prijkt nog minimaal tot en met de zomer van 2024 op de borst SC Heerenveen . Club en hoofdsponsor hebben elkaar gevonden in een tweejarige verlenging van het contract, met een optie voor nog een extra jaar.

* De nieuwe partij Kleurrijk Fryske Marren gaat zich bij de raadsverkiezingen afficheren als ‘bondgenoot’ van de landelijke partij BBB, als eerste lokale Friese partij .

Tip van de redactie:

* Heb je geen abonnement op Leeuwarder Courant en is er geen verkooppunt van de krant in jouw omgeving, maar wil je wél de Dr. Denker Kerstpuzzel maken ? Dat kan!

* De astronomische winter is dinsdag koud en zonnig begonnen . Volgens Weer.nl hebben we het rustige weer te danken aan een hogedrukgebied. Hoe het weer er tijdens de kerstdagen uit gaat zien blijft nog even spannend.

* Bouwe Brouwer uit Sneek maakt sinds 2014 foto’s van alles wat hem opvalt in het Friese straatbeeld. Afgelopen zondag viel zijn project ‘postcards from Fryslân’ in de prijzen.

Nieuws

menu