Nieuws uit Friesland van 21 december | Griep grijpt om zich heen vlak voor kerst & inhaalverbod en deels snelheidsbeperking op weg naast A7 tussen Joure en Sneek

Dagoverzicht 21 december.

Het aantal mensen met griep is dusdanig gestegen, dat nu officieel sprake is van een epidemie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat dat weten. „In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden.” Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat meldt het RIVM op basis van verschillende laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in Nederland. Volgens het RIVM worden „in steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten het griepvirus gevonden.”

Laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen treffen het influenzavirus de afgelopen weken steeds vaker aan. Ook zien huisartsen meer patiënten met griepachtige klachten.

Inhaalverbod en deels snelheidsbeperking op weg naast de A7 tussen Joure en Sneek

Op de weg parallel aan de A7 tussen Joure en Sneek geldt vanaf vrijdag een inhaalverbod. Ook wordt de snelheid tussen Uitwellingerga en Sneek beperkt.

Sinds de problemen met opkomend asfalt bij het aquaduct op de A7 tussen de twee plaatsen is het op de weg ernaast ongelooflijk druk. Dorpsbelangen in de buurt maken zich zorgen om de veiligheid. Bij Uitwellingerga, aan de kant van Sneek, zijn meerdere afslagen en dat leidt volgens Doarpsbelang Toppenhuzen-Twellingea tot gevaarlijke situaties.

Bizarre patstelling dwingt burgemeester Buma om met spoed een extra raadsvergadering bijeen te roepen

Een bizarre patstelling heeft de Leeuwarder gemeenteraad woensdagmiddag lamgelegd. Burgemeester Sybrand Buma zag zich gedwongen met stoom en kokend water een extra vergadering uit te schrijven.

Het ging over de heffingen (belastingen), bijvoorbeeld op onroerend goed (woz), afval en riolering voor volgend jaar. Die moeten ieder jaar opnieuw worden vastgesteld. Jan-Willem Tuininga stelde (FNP) voor om niet over het geheel te stemmen, maar over ieder punt afzonderlijk.

Grotere voedselbehoefte van wolvenroedel uit Drents-Friese Wold zorgt voor meer schademeldingen vee

Het ouderpaar van de wolvenroedel uit het Drents-Friese Wold heeft in augustus, september en oktober zeker 30 aanvallen gedaan op vee in Drenthe, Friesland en Overijssel. Daarnaast komen veel aanvallen in dezelfde periode op groot vee voor rekening van rondzwervende wolven.

Dat meldt BIJ12 in zijn kwartaalrapportage over de wolf. Dit najaar turfde het interprovinciale bureau voor faunazaken zeker 18 wolven in Nederland, waaronder negen zwervende wolven.

Dit is waarom een basisschool op Vlieland zich inzet voor Tiny Houses op het schoolplein

Basisschool De Jutter op Vlieland zet zich in voor de bouw van Tiny Houses op het schoolplein. De school hoopt zo tijdelijk personeel makkelijker te kunnen interesseren voor een baan.

,,In oktober hadden we een vacature en voor de zoveelste keer moesten we zoeken naar woonruimte. Dit probleem dient zich ieder jaar een paar keer aan”, zeiden de teamleiders Cees Visser en Thijs Speelman in een presentatie maandagavond tegen de gemeenteraad. ,,Uiteindelijk vinden we wel woonruimte, maar het geld blijft het grootste probleem. Het zou mooi zijn als we zelf wat te bieden hebben.”

Brug Stroobos na botsing weer open voor verkeer. ‘Een boot zonder kajuit. Dat viel wel op’

Voor de een klonk het als een vrachtwagen die over de brug heen denderde, voor de ander leek het een auto-ongeluk. Het bleek een vrachtschip dat tegen de brug voer.

,,Ik hoorde een dikke knal. Ik schrok natuurlijk en ik dacht dat het een botsing met een auto was’’, zegt Renske Niewijk (39), die vlakbij de brug woont. Ook Tim Bosman (20) hoorde dinsdagavond rond twintig over acht een botsing. ,,Ik dacht eerst dat het een vrachtauto was die over de brug heen kwam. Die maken vaak ook redelijk veel geluid. Maar dit was een wat hardere knal.’’

Regels voor deelscooters iets strenger in Leeuwarden: meer ruimte op de stoep vereist en voor zes uur rijden ze niet

De regels voor deelscooters in Leeuwarden worden iets strenger. Je mag er niet voor zes uur ‘s ochtends op rijden. Bij het stallen op de stoep moet meer ruimte overblijven.

Dit gebeurt op aandringen van de gemeenteraad en de politie, zegt wethouder Nathalie Kramers. De toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn kreeg vanuit de politiek bijvoorbeeld veel aandacht.

Verder in het nieuws:

* Provincie Fryslân wil meedenken met organisatoren. Vergunningsaanvraag moet zes maanden voor evenement ingediend worden.

* Standje voor fans FC Emmen na knokpartij op parkeerplaats met aanhang SC Heerenveen.

* Weeronline: geen witte kerst, daarna mogelijk wel kouder.

* SC Heerenveen en Pawel Bochniewicz zijn dicht bij een nieuw contract. De Poolse mandekker blijft in dat geval tot de zomer van 2026 in het Abe Lenstra-stadion.

Tip van de redactie:

* Een kibbeling of lekkerbekje halen? Verse vis is duurder dan ooit, ook in Friesland.

* Extreme drukte bij tankstation in Sneek en seks met een stofzuiger in Leeuwarden. Dit gebeurde er in februari 2022.

* Willy uit Leeuwarden wil nare periode in leven omzetten in wereldtitel boksen: ,,God staat mij bij op weg naar de wereldtitel.”

Nieuws

menu