Nieuws uit Friesland van 21 december | Friese bedrijven krijgen tik door chaos in Verenigd Koninkrijk en groen licht voor vaccin

Smoeltjes van Hellema Foto LC

Vrachtvervoer mag Het Kanaal nog over. Maar er heerst chaos in de havens. Ook Friese bedrijven krijgen een tik mee. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vijftien opleggers vol koekjes uit Hallum voor Engeland waren zondag net te laat in Hoek van Holland om de overtocht te maken. ,,We hadden twintig trailers onderweg. Vijf daarvan konden nog mee. De rest staat er nu met documentatie en al te wachten’’, zegt general sales manager Mark Tilroe van Hellema in Hallum. Wanneer ze wel mee kunnen om in Harwich door Britse chauffeurs van de veerboot gehaald te worden, Tilroe heeft geen idee.

Hellema had zich qua Brexit anderhalf jaar lang op alles voorbereid, maar niet op een gemuteerd virus dat Europa de bruggen naar het VK zou doen ophalen. ,,Dit is overmacht. We hebben nog geluk dat onze producten lang houdbaar zijn.’’ Bovendien zijn de Britse afnemers uit voorzorg ruim op tijd extra bevoorraad .

Groen licht voor vaccin

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Daarmee is het Amerikaans-Duitse vaccin het eerste dat gebruikt mag worden op de Europese en dus ook Nederlandse markt. Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder.

Als de Europese Commissie binnen een paar dagen een voorwaardelijke vergunning verleent - dat lijkt een formaliteit - kan het vaccin over de EU-landen worden verspreid. Voorzitter Ursula von der Leyen maakte vorige week duidelijk dat de commissie het zwaarwegende advies van het EMA zal volgen. Binnen twee dagen zal het dagelijks bestuur van de EU een officieel besluit nemen .

Aan bloed is al snel te zien of iemand erg ziek gaat worden door een coronabesmetting

Aan het bloed van een coronapatiënt is al bijtijds te zien of deze erg ziek gaat worden van de infectie. Daardoor kunnen zorgverleners makkelijk een inschatting maken van het te verwachten ziektebeeld .

Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen is uitgevoerd. Voor de studie, uitgevoerd in elf ziekenhuizen, werden al meteen bij opname bloedmonster afgenomen en onderzocht. Een coronabesmetting gaat gepaard met specifieke veranderingen in bloedcellen die te meten zijn.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Leeuwarder vuurwerkhandelaar trekt de trukendoos niet meer open

Vuurwerkverkoper Martijn Pieksma van Vuurwerk-Boulevard Leeuwarden had het zo mooi voor elkaar met zijn afhaalloket en bezorgservice, maar daar kan een streep door. Vuurwerkwinkels zijn geen essentiële winkels en thuis bezorgen mag ook niet .

Het betekent een nieuwe dreun voor de vuurwerkbranche. Zij mogen ook licht vuurwerk (categorie 1) niet verkopen. Het gaat daarbij om het kleine werk: onder andere sterretjes, knalerwten, grondbloemen en rookbommetjes.

Pieksma stelt dat klanten die online vuurwerk hadden besteld, bij het afhalen niet eens uit hun auto hoefden te stappen om het vuurwerk in ontvangst te nemen. ,,Hoe coronaproof wil je het hebben? En waarom mag je wel een boormachine ophalen bij de bouwmarkt en niet een zakje knalerwten? Wat is het verschil? Weer wordt er een onderscheid tussen branches gemaakt.’’

Bolsward krijgt stadhuistoren later terug

Bolsward moet langer wachten op de terugkeer van de stadhuistoren . De restauratie van de door kevers aangevreten constructie kost meer tijd dan gedacht.

De toren van het iconische stadhuis zou in maart volgend jaar worden teruggeplaatst, maar dat wordt verschoven naar medio juni. Aannemersbedrijf Friso heeft meer tijd nodig om de restauratieklus te klaren. Ook de kosten stijgen, maar volgens gemeente Súdwest-Fryslân is alles nog steeds te betalen met het beschikbaar gestelde budget.

De bonte knaagkever heeft huisgehouden in de eiken draagbalken van het eeuwenoude stadhuis en ook de constructie van de toren aangevreten. De wrakke toren werd vorig jaar oktober onttakeld en in delen per schip naar de bouwplaats van Friso in Sneek vervoerd. Daar is hij helemaal uit elkaar gehaald zodat elke balk kan worden aangepakt.

Verder in het nieuws:

* Voor de diefstal van een kluis uit een bedrijfspand aan de Schrans in Leeuwarden is een 48-jarige inwoner van Leeuwarden maandag door de politierechter veroordeeld tot een celstraf van een maand, plus drie maanden voorwaardelijk.

* Een 17-jarige jongen uit de gemeente Steenwijkerland heeft maar negen dagen kunnen genieten van zijn autorijbewijs .

* Blauwhuis wil bouwen, het dorp heeft op z’n minst 25 nieuwe woningen nodig. Dorpsbelang heeft een aanvraag gedaan bij gemeente Súdwest-Fryslân.

Tip van de redactie:

* Wat betekent de eventuele promotie voor de financiële mogelijkheden van Cambuur? Wordt de club dan een concurrent van Heerenveen? We hadden het erover in KOKO Radio .

* ,,Wat?’’, dacht de Groningse influencer TikTok Tammo toen hij hoorde dat het Fries volkslied op het carillon van de Martinitoren wordt gespeeld. Op zijn Grunnings: ,,Doe eem’ normaal.’’ Hij besloot tot een tegenactie...

* In de laatste aflevering van Het Ballenhok dit jaar bespreken William Pomp, Sander de Vries en Hink Jan Apotheker het topvoetbal uit het Noorden. Bekijk de uitzending hier terug.

Nieuws

menu