Nieuws uit Friesland van 20 juli | Buurt Prins Clausplein in Leeuwarden ligt vol piepschuim en vernieuwde sluisdeuren behoeden Harlinger havens voor stormvloed

De plaatsing van de eerste stormvloeddeur, dinsdagochtend vroeg. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Harlingen kan de deuren sluiten voor een eventuele stormvloed. De keersluis onder de Sasbrug is weer compleet nadat dinsdag de grote deuren weer op hun plek zijn getakeld. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het terughangen van de 10 meter hoge en 40.000 kilo zware deuren was het sluitstuk van de renovatie van het complex uit 1963 dat bekend is als de Keersluis Sas. Die naam is dubbelop, want sas is een ander woord voor sluis.

Voor pakweg 800.000 euro zijn de deuren opgeknapt , is de sluisbak slibvrij gemaakt en zijn alle hydraulische mechanieken om de deuren te laten draaien hersteld. Ook de zogenoemde slibopwoelinstallatie, een waterspuitsysteem onderaan de deuren dat bij het draaien slib moet wegspuiten, is gerepareerd.

Buurt Prins Clausplein in Leeuwarden ligt vol piepschuim

De omgeving van de flat aan het Prins Clausplein in Leeuwarden ligt bezaaid met piepschuimkorreltjes : het gevolg van renovatiewerk aan de woontoren. Meerdere buurtbewoners hebben inmiddels een klacht ingediend.

,,De hele omgeving ligt onder de piepschuimkorreltjes. Grote stukken, maar ook piepkleine, in het gras, in de vijver en op onze vogeldrinkbakjes’’, meldt buurtbewoner Carel Bos. Een broedende meerkoet in het water wordt omringd door het plastic. Zelfs op het iets verderop gelegen Van Harinxmakanaal drijven stukjes.

Man (71) opgepakt voor stiekeme opnamen in Gerechtshof: ‘Unieke situatie’

Tijdens een zitting bij het Gerechtshof in Leeuwarden is dinsdagochtend een 71-jarige man uit Assen aangehouden. Hij maakte daar heimelijk geluidsopnamen. Het Hof spreekt van een unieke situatie .

De man woonde de zitting bij vanaf de publieke tribune. Daar diende het hoger beroep van een 49-jarige Leeuwarder. De hoofdstedeling stond terecht voor verschillende delicten, waaronder een fietsendiefstal. Die zou hij in 2018 in Assen hebben gepleegd.

Oprichter en marketingbureau CMG nemen Kweekvijver Noord over van NDC mediagroep

Oprichter Freek Pasveer neemt samen met marketingbureau CMG uit Leeuwarden Kweekvijver Noord (KVN) over van NDC mediagroep .

Pasveer richtte KVN in 2012 op. Het bedrijf maakt video’s en animaties en zet daar naast een kern van vast personeel veel stagiairs voor in. Opdrachtgevers zijn onder meer WoonFriesland, EcoStyle en Noordhoff Uitgevers.

Olympische droom Sherida Spitse spat uiteen: ‘Sport kan keihard zijn’

Waar Sherida Spitse Japan over een paar weken had willen verlaten met een medaille om haar nek, keert de middenvelder van Oranje een dezer dagen met een kater van jewelste terug naar Nederland .

De recordinternational uit Sneek, die er letterlijk en figuurlijk vrijwel altijd en overal staat, raakte maandag geblesseerd aan haar knie en zag haar olympische droom zodoende in duizend stukje uiteenspatten.

RIVM meldt dinsdag 170 nieuwe besmettingen in Friesland en reproductiegetal corona gedaald tot 1,75

In de Friese ziekenhuizen lagen een kleine twee weken geleden bijna geen coronapatiënten meer. Ondertussen is het aantal weer gestegen naar negen .

Dinsdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 170 besmettingen zijn geconstateerd . Maandag ging het om 264 gevallen. Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald tot 1,75 , maakte het RIVM bekend.

En verder in het nieuws:

* Er waren andere clubs geïnteresseerd in Sven van Beek . Toch koos de 26-jarige centrale verdediger met volle overtuiging voor SC Heerenveen, waar hij een tweejarig contact ondertekende.

* NHL Stenden zocht honderd nieuwe docenten en heeft er komend schooljaar 123 bij .

* Op Ameland is maandagavond een bruinvisje aangespoeld . Het beest was levend toen het aanspoelde, maar was bij aankomst van de hulpverleners overleden.

Tip van de redactie:

* Zalen Schaaf in Leeuwarden moet leeg opgeleverd worden, kregen de oude gebruikers te horen. Alles gaat eruit, tot de reusachtige kroonluchter toe.

*Zon, zand, stroming: zwemmen in zee is heerlijk, maar ook verraderlijk. Wil je veilig zwemmen, dan moet je hier op letten .

* De coronacrisis hakte bij er horeca-ondernemers op de Wadden stevig in. ,,Als je ziet dat de zaken slecht gaan, ga je toch aan jezelf twijfelen’’. Beluister hier de podcast.

Nieuws

Meest gelezen