Nieuws uit Friesland van 20 januari | Veel Fries supermarktpersoneel zit in quarantaine en BOOS-aflevering over The Voice online

FOTO ANP

Het wordt voor Friese supermarktmanagers steeds lastiger om de roosters voor hun personeel rond te breien. Lege schappen zijn er nog niet, maar daar waarschuwt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wel. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De sector roept de regering op de quarantaineregels verder te versoepelen, omdat steeds meer medewerkers van supermarkten in quarantaine moeten.

Volgens CBL-directeur Marc Jansen komen filiaalmanagers van supermarkten vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen zoals die voor brood of groente en fruit moeten sluiten, doordat te veel personeel is uitgevallen.

BOOS-aflevering over seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland online

De uitzending van BOOS van Tim Hofman over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland staat vanaf 16.00 uur online. In de aflevering worden klachten van oud-kandidaten jegens bandleider Jeroen Rietbergen, ex-coach Marco Borsato en coach Ali-B besproken. Bekijk de aflevering hier.

Minder dan 300 coronapatiënten op ic’s, laagste aantal in maanden

De afdelingen in ziekenhuizen waar coronapatiënten worden behandeld worden steeds leger. Op de intensive cares liggen nu nog 289 patiënten met het coronavirus onder de leden, 13 minder dan woensdag. De laatste keer dat dit aantal onder de 300 lag was tweeënhalve maand geleden, op 6 november.

In totaal liggen er nu nog 1123 Covidpatiënten in de ziekenhuizen.

Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 908 nieuwe coronabesmettingen in Friesland. Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente.

Rechtbank vindt dat man (21) schuldig is aan woningoverval Broeksterwâld, maar hij krijgt (nog) geen straf

De rechtbank heeft donderdag nog geen straf opgelegd aan de 21-jarige man uit Broeksterwâld die twee weken geleden terechtstond voor de overval op een 70-jarige dorpsgenote. De rechtbank wil nader onderzocht hebben of de verdachte in aanmerking komt voor een onvoorwaardelijke of een voorwaardelijke PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd.

De rechtbank acht wel bewezen dat de verdachte de overval heeft gepleegd. Hij heeft op 15 december bij de woning van het slachtoffer aan de Patrimoniumweg aangebeld en de vrouw bedreigd met een kartelmes.

92 appartementen in nieuwe woontoren Heerenveen over 2 jaar opgeleverd, bouw begint na de zomervakantie

De 92 appartementen in de nieuw te bouwen woontoren aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen worden in januari 2024 opgeleverd. Dat laten de gemeente en WoonFriesland weten.

De 50 meter hoge toren met sociale huurwoningen komt op de plek van het oude postkantoor. De sloop van dit gebouw start al snel. Na de zomervakantie kan de bouw van de toren beginnen. De appartementen worden gasloos.

Kijk hier LC Live terug over de cultuursector met Valentijn Fit van Tryater en cultuurverslaggever Kirsten van Santen

In LC Live praatten we donderdag met Valentijn Fit, zakelijk directeur van Tryater, en Kirsten van Santen, cultuurverslaggever van de LC.

Ze wilden woensdag zo graag open als vorm van protest, al was het voor een uurtje: de musea, theaters en andere culturele instellingen die middels de actie Kapsalon Theater ons kabinet duidelijk wilden maken dat het genoeg is. Maar in veruit de meeste Friese gemeenten mocht dat niet. Ook Tryater kreeg van burgemeester Sybrand Buma geen toestemming om een tijdelijke kapsalon in te richten in het Leeuwarder theater. Kijk hier de uitzending terug .

En verder in het nieuws:

* Ouders uit de gemeente Achtkarspelen die hun pasgeboren kind bij de gemeente inschrijven, krijgen een waardebon voor wasbare luiers .

* Corona zorgt voor uitzonderlijke leegstand in Friese verpleeghuizen . Elders in het land zijn er juist wachtrijen.

*Ondanks een lichte stijging in december , ligt het aantal WW-uitkeringen in Friesland stukken lager dan een jaar geleden.

Tip van de redactie:

* De kabel ligt er al, maar toch kunnen 5000 huishoudens in Friesland nog geen gebruik maken van snel internet. De reden: het wereldwijde chiptekort.

* De tijd begint te dringen voor eigenaren van kantoorpanden in Nederland. Over een jaar moet ieder kantoor minstens energielabel C hebben. Zo niet, dan dreigt sluiting. In Friesland schiet het nog niet op .

* De wetten van The Voice - Mijn dochter wens ik veel vrolijk geflirt in haar leven toe, maar ik hoop ook dat ze over het vermogen zal beschikken in te zien wanneer er een grens wordt overschreden | column Kirsten van Santen

Nieuws

menu