Nieuws uit Friesland van 20 en 21 februari | Protest tegen coronamaatregelen op Zaailand en ineens lente in Friesland

Het protest op het Zaailand, gezien vanuit het Fries Museum. FOTO JACOB VAN ESSEN

Op het Zaailand in Leeuwarden hebben zich zondagmiddag zeker tweehonderd mensen verzameld die hun ongenoegen wilden laten blijken over de coronamaatregelen in ons land. En opeens was het lente in Friesland (en de natuur kan dat best hebben). Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van het afgelopen weekend.

Het ging zowel om aanhangers van actiegroep Viruswaarheid als ondernemers. Die laatste groep zou als spontane actie een picknick houden. Daarmee protesteerden ze tegen de gedwongen sluiting van hun zaken. De politie was aanwezig op het Zaailand en verzocht mensen anderhalve meter afstand te bewaren.

 

En plots was het lente

Van ver onder 0 tot plus 15 graden in een week: het was nogal een weersomslag vergeleken met vorig weekend en menigeen was daar vol van. Boswachter Henk-Jan van der Veen blijft er rustig onder. ,,De natuur kan heel wat hebben.’’

Een week geleden stond Van der Veen, sinds twintig jaar boswachter bij Staatsbosbeheer, nog met muts en dikke sjaal op het Nannewiid, nu loopt hij in dun jasje over de wandelpaden van landgoed Oranjewoud. Hij is niet de enige. Gezinnen, hondenuitlaters, stellen: het is druk in het statige bos. Iedereen die vorig weekend op het ijs stond, lijkt de schaatsen te hebben verruild voor de wandelschoenen. Het ijscokarretje op de Lindelaan doet op zijn eerste dag dit seizoen meteen goede zaken. Lees hier meer over hoe dat komt.

8501Indie grote winnaar Friesland Pop

Het Jouster popcollectief 8501Indie is de winnaar van de Friese Popprijs 2020. Die werd zaterdagavond virtueel uitgereikt in een online-uitzending. 8501Indie, vernoemd naar de postcode van Joure, heeft een eigen universum gebouwd, volgens het juryrapport. Het collectief is opgezet door een stuk of wat muzikanten die in wisselende samenstellingen verschillende bands vormen. zoals Bruckenbauer, Fools & Pretenders en Soldier One. ‘Een collectief zoals je dat graag zelf ook zou willen hebben’, zegt het juryrapport erover, ‘creatief, actief, divers in hun aanpak en van vele markten thuis’.

Ze bouwden hun eigen oefenruimte annex studio op het Jouster industrieterrein en hebben hun eigen festival: Inside Out. Ook muzieklessen - 8501Music - en een platenlabel - 8501Rekkords - horen bij het activiteitenpalet. Daarnaast organiseren het collectief elk jaar de plaatselijke voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân, waarmee ze Friesland Pop ook wat werk uit handen nemen.

Net als andere jaren werden er ook nu weer verschillende andere prijzen uitgereikt. Lees hier meer over de winnaars en de andere genomineerden.

Punt voor SC Heerenveen in derby met twee gezichten

Oppermachtig voor rust, ver teruggedrongen in de tweede helft. Voor rust was Heerenveen zondag heer en meester in het Abe Lenstra-stadion tegen FC Groningen. Zonder dat de ploeg van Johnny Jansen overigens goed voetbalde. Het was vooral Groningen dat een uiterst magere indruk achterliet. Hoe anders waren de verhoudingen na rust. Groningen verkoos niet meer de blinde lange bal naar voren, voetbalde opeens een stuk verzorgder en bracht Heerenveen daarmee in de problemen. En zo speelde Heerenveen verdiend gelijk tegen Groningen: 1-1.

Thialf onder vuur na wereldrecord

En ijspaleis Thialf ligt onder vuur, een week nadat de Zweedse stayer Nils van der Poel er een wereldrecord schaatste op de 10 kilometer. In het AD van zaterdag wordt door tal van insiders beweerd dat er tegenwoordig sprake is van oneerlijke competitie omdat er een kunstmatige meewind is gecreëerd. Die is ontstaan sinds er dit seizoen zeshonderd ventilatieroosters - net buiten de boarding - een kwartslag zijn gedraaid. Sinds dit seizoen wordt de lucht niet meer omhoog geblazen, maar schuin, zodat de schaatsers de wind nagenoeg in de rug hebben.

Met die zogenaamde wind mee reed Van der Poel op de 10 kilometer een tijd die normaal gesproken alleen in Calgary of Salt Lake City wordt geschaatst. Dat zijn banen die op hoogte liggen. De ijle lucht is altijd in het voordeel van de schaatsers. Van der Poels 12.32,95 was een wereldrecord. Het laatste wereldrecord in Heerenveen dateert van veertien jaar geleden.

Politieacties: vanaf maandag geen boetes voor kleine vergrijpen

De politie schrijft vanaf maandagochtend 7.00 uur geen boetes uit voor kleine vergrijpen, zoals geen richting aangeven, in een portiek rondhangen of door rood fietsen op een rustige weg. Dat gebeurt uit protest tegen het stukgelopen cao-overleg met het kabinet, hebben de vakbonden laten weten. Deze actie kan volgens de bonden worden beschouwd „als opmaat naar verdere acties”.

De politievakbonden zijn boos dat het kabinet weigert „met een fatsoenlijk loonaanbod over de brug te komen”. Eerder deze maand trokken de bonden zich terug uit het cao-overleg en kondigden ze acties aan. Deze zullen vooralsnog publieksvriendelijk zijn. De politie benadruk overigens dat boetes „in principe” niet worden uitgedeeld, maar dat het nog altijd wel kan gebeuren.

Boerderij in Tjerkgaast in vlammen opgegaan, vee gespaard gebleven

Een uitslaande brand heeft zaterdag rond het middaguur een boerderij aan de Gaestdyk even buiten Tjerkgaast volledig verwoest. Al het vee kon worden gered.

Gelaten kijkt Hessel Reitsma naar de overblijfselen van zijn boerderij. Alleen de voorgevel en een stuk van de zijgevel staan nog overeind, van de rest is niets meer over. Het was duidelijk dat er voor de brandweer geen redden aan was, zegt woordvoerder Jan Willem Zwart. ,,We kregen de melding voor een middelbrand, maar hebben direct opgeschaald naar grote brand toen bleek dat het om een woonhuis en boerderij bleek te gaan.’’

Onmachtig Aris verliest in slotseconde van Apollo

De basketballers van Aris Leeuwarden hebben zaterdagavond in het Kalverdijkje in Leeuwarden verloren van Apollo Amsterdam. Apollo stond laatste.

Het begon allemaal erg afwachtend, zo afwachtend zelfs dat na 2,5 minuut in het eerste kwart nog steeds de brilstand op het bord stond. Uiteindelijk trok Aris in dat kwart aan het langste eind, maar door geweldig spel kwam dat niet: Apollo maakte vooral zelf de fouten en kwam amper tot scoren. In het tweede kwart kwam Apollo los en liet Aris het afweten. In het hele kwart worden maar 7 punten gescoord. 25-31 was de ruststand. Na rust kwakkelde Aris door: in de eerste 3,5 minuut scoorden de Leeuwarders niet.

Onder leiding van de van een blessure teruggekeerde Chad Frazier, die in het eerste deel van de wedstrijd duidelijk gespaard werd, kwam Aris in het laatste kwart toch weer naast de Amsterdammers. De beslissing kwam in de slotseconde: Floris Versteeg, met zijn rug naar de basket, gooit op goed geluk en mikt raakt. De eindstand werd 60-63.

En verder in het nieuws:

* Politie Oost-Fryslân houdt scooterrijder aan voor rijden onder invloed en zes andere overtredingen. Bij de korte achtervolging kwam de politieauto vast te zitten in gras. Een andere politieauto kon vervolgens de scooterrijder klem zetten.

* Een fietser is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt na een botsing met een busje. Het ongeluk gebeurde op de kruising Terwisscha met de oprit N381 richting Hoogersmilde.

* De Japanse professor Hitoshi Kodama is begin februari gestorven. Hij had een voorliefde voor de Friese taal en publiceerde in 2004 een Fries-Japans woordenboek.

Tip van de redactie:

* Een jaar na de plotselinge dood van Karin Grijpstra in Koarnjum is haar familie geen stap verder. Was het een misdrijf? Een stom ongeluk? Haar man Durk en de twee dochters Iris en Rian doen hun verhaal. Durk: ,,Der is ien dy’t it antwurd hat.’’

* Je kunt bij de pakken neerzitten, zegt Baukje de Vries van de Ierse Pub Paddy O’Ryan in Leeuwarden. Of je kunt in deze coronatijd nadenken over de binnenstad. Want die moet beter. Mooier. Juist nu. Ook al staat de pub op omvallen, eigenaar Baukje de Vries bruist van de plannen: ‘Ik heb geen geld maar wel ideeën’.

* Friesland scoort slecht in de BIS, de Champions League van de culturele sector. Slechts drie Friese organisaties kregen vorig jaar geld. Verrassend is dat niet. Lees de analyse hier.

* Iedereen wil het, zij deden het. Ze zegden hun baan op, trokken in een tot minihuisje verbouwde bestelbus en reisden vervolgens met hond Pake door vijftien verschillende landen in Europa. Terug in Nederland vertellen Sytze Boonstra en Elske Minnema wat hen bezielde.

Nieuws

menu