Nieuws uit Friesland van 2 maart | Eerste coronadode op Schiermonnikoog en sekswerkers protesteren in Den Haag

Op Schiermonnikoog is dinsdag de eerste corona-dode van het eiland gemeld. FOTO ANP

Voor het eerst is een inwoner van Schiermonnikoog overleden aan het coronavirus. Het Waddeneiland, de kleinste gemeente van het land, was een van de vier gemeenten waar het virus nog geen levens had geëist. Nu zijn Ameland, Vlieland en Rozendaal de enige gemeenten zonder coronadoden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het sterfgeval werd in het afgelopen etmaal doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Informatie over de overleden patiënt is niet naar buiten gebracht. Het is ook niet bekend wanneer de persoon is overleden. Sterfgevallen door corona worden soms met wat vertraging geregistreerd.

De Waddeneilanden bleven door hun ligging lange tijd gespaard bij de corona-uitbraak . Schiermonnikoog was in oktober de laatste gemeente waar het coronavirus werd vastgesteld. Sinds half februari kampt het eiland echter met een uitbraak. In de laatste twee weken testten 25 inwoners van Schiermonnikoog positief.

Sekswerkers protesteren in Den Haag

In Den Haag protesteerden sekswerkers dinsdag omdat zij nog niet open mogen, en andere contactberoepen wel vanaf woensdag hun diensten mogen aanbieden.

Onder hen ook een tweetal sekswerkers uit Leeuwarden, evenals Love 'N Joy eigenaar Danny Sesseler. Of het protest zin gaat hebben, valt te bezien. Sekswerkers kunnen niet rekenen op een aparte steunregeling van het kabinet, omdat ze een bijzondere rechtspositie hebben. "Het lastige aan deze groep is dat ze geen zelfstandigen zijn en ook niet in loondienst zijn", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) dinsdag na crisisoverleg over corona .

Ook de horeca kwam dinsdag in actie. Op verschillende plekken in het landen werden terrassen klaargemaakt voor ontvangst. In Friesland werden terrastafels en -stoelen op de kop gezet.

SC Heerenveen wil er een vechtwedstrijd van maken tegen Ajax

Wil SC Heerenveen ten koste van Ajax de bekerfinale bereiken, woensdagavond in het Abe Lenstra-stadion, dan moet alles kloppen. Te beginnen met strijd op het veld.

Heerenveen wil er dan ook een vechtwedstrijd van maken tegen Ajax, dat logischerwijs de favoriet is. ,,We móéten er een gevecht van maken. Dat doe je door in de persoonlijke duels te komen”, zei trainer Johnny Jansen. ,,Het gaat een hele klus worden, maar wij geloven er absoluut in. Als je maar de strijd aangaat. Dat moet je in jezelf opwekken, als je wilt meedoen in dit soort wedstrijden.”

 

OM stuurt brieven naar verkeerde adres

Door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) is de rechtszaak tegen een 40-jarige inwoner van De Westereen dinsdag aangehouden . De Leeuwarder rechtbank besloot dat de zaak geen doorgang kon vinden, omdat het slachtoffer niet op de hoogte was van de zittingsdatum.

Het OM had verzuimd de vrouw bericht te doen van de zittingsdatum. Er waren verschillende brieven de deur uitgegaan, maar die waren naar het oude adres van het slachtoffer gestuurd, in Kootstertille. Ze was verhuisd naar Surhuisterveen, daar had de correspondentie naar toe gemoeten.

Een slachtoffer heeft het recht om de zitting bij te wonen, zich er op voor te bereiden en de gelegenheid te krijgen om een verklaring voor te lezen.

Nyck de Vries kent zijn rol bij Mercedes

Nyck de Vries uit Uitwellingerga weet dat hij als reservecoureur bij het Formule 1-team van Mercedes niet direct de eerste gegadigde is om in de auto te stappen als er iets gebeurt met Lewis Hamilton of Valtteri Bottas. Dat bleek vorig jaar wel toen Hamilton in de aanloop naar de GP van Sakhir positief testte op het coronavirus. Niet reservecoureur Stoffel Vandoorne, maar de bij Williams gestalde George Russell mocht toen in de bolide van de wereldkampioen stappen.

,,We kennen allemaal de 'skills' en kwaliteiten van George. Dat hij de eerste in lijn is, is volkomen terecht'', zegt De Vries, die eind vorig jaar bij de Young Driver Test in Abu Dhabi voor het eerst in de Mercedes mocht rijden. ,,De situatie van vorig seizoen in Bahrein was ook wel bijzonder, aangezien ze toen al ruim voor de GP wisten dat Lewis positief was. Ze hadden dus veel tijd om te reageren. Als er op de donderdag voor een GP iets gebeurt, zal het misschien anders gaan. Maar goed, dat is een ver-van-mijn-bedshow, ik ga daar niet over.''

Ook in Leeuwarden verkiezingsposters beklad en vernield

Mark Rutte (VVD) met een hitlersnor en een bloedneus, een poster van Thierry Baudet (FvD) met een snor, baard en een rood kruis door het gezicht. Werden afgelopen weekend verkiezingsposters in Drachten beklad en vernield, nu moesten posters op verschillende plekken in Leeuwarden het ontgelden. Ook in Drachten waren de FvD-leider en de minister president het vaakst de klos. Hier werd zelfs gepoogd de verkiezingsborden in brand te steken, getuige de brandsporen op de borden.

In Leeuwarden zijn er ook stickers op de posters geplakt, afkomstig van het platform ‘De Rode Lap’, een webshop waarop socialistische en anti-rechtse merchandise verkocht wordt. ‘Voor altijd antifascist’ valt op een sticker te lezen die op een poster van Baudet is geplakt. Op een andere plaats is geprobeerd een FvD-poster van het verkiezingsbord af te trekken.

Acties Farmers Defence Force tegen 'desastreuze' jaarcijfers

Farmers Defence Force (FDF) gaat woensdagmorgen ,,vanwege de desastreuze jaarcijfers’’ actie voeren voor het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. De boerenorganisatie verwijt de leiding van het zuivelconcern mismanagement door verkwanseling van het tafelzilver voor prutprijzen (verkoop CSK Food in Leeuwarden), mislukte investeringen en discutabele acquisities zoals Enro in Pakistan en Huissan in China.

,,De geldstroom loopt regelrecht het riool in”, concludeert FDF. ,,En dat terwijl de leveringsvoorwaarden voor de melkveehouders nergens zo zwaar zijn als bij FrieslandCampina. ” Volgens de boerenbond is het tijd voor een grote schoonmaak in het hoofdkantoor. ,,Want daar zit het kwaad.''

En verder in het nieuws:

* Duizenden biologie- en ecologiestudenten deden dankzij de Herdershut op Schiermonnikoog, het noordelijkste wetenschappelijk onderzoeksstation van Nederland, hun eerste ervaring in het veld op. De oude Herdershut wordt gesloopt en er komt nieuwbouw voor in de plaats.

* Voor dierenartsen is het werk niet leuk meer, en inspecteurs zien veel wantoestanden zoals onlangs bij een fokker in Midden-Limburg. Maar mensen blijven honden kopen . Met alle risico’s van dien.

* Zanger en beeldend kunstenaar Gerrit Breteler uit Nes (NEF) heeft een partijlied gemaakt voor de nieuwe politieke partij NLBeter. Breteler staat zelf op nummer zes op de kandidatenlijst van de partij.

Tip van de redactie:

* LC-columnist Daniël Coenen heeft een liefde voor lege voetbalstadions. Deze week fietste hij daarvoor een extra blokje om door Leeuwarden-Oost. ,,Voetbalstadions roepen magie op. Juist als er niet wordt gevoetbald.’‘ Lees erover in zijn column.

* Februari was een maand van contrasten. Na de eerste strenge vorst in acht jaar volgden de vroegste lentedagen ooit. Van de schaats op de racefiets binnen een week.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht