Nieuws uit Friesland van 2 juli | Nieuw vakantiepark Hindeloopen in de maak en opnieuw celstraf geëist voor betaalde seks met 15-jarig meisje uit Drachten

Afbeelding EuroParcs.

EuroParcs wil ruim 120 vakantiehuizen en een boulevard bouwen langs de IJsselmeerdijk in Hindeloopen. ,,We binne bliid dat der wer aksje yn de stêd komt.’’ Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Op een kunstmatig opgeworpen schiereiland langs de IJsselmeerkust in Hindeloopen wil EuroParcs 124 vakantiehuizen en een boulevard bouwen. De verkoop van de recreatiewoningen begint zaterdag. De prijzen variëren tussen de 150.00 euro (twee personen) en 350.000 euro (tien personen). Dit weekeinde en volgend weekeinde zijn er open dagen in de stad .

EuroParcs is sinds februari eigenaar van camping Schuilenburg en het monumentale én vervallen Badpaviljoen op de dijk. De huizen komen langs een slenk voor het badpaviljoen te staan. Het concern gaat het rijksmonument restaureren en weer openstellen voor publiek, is toegezegd. Er ligt al een bestemmingsplan met plannen voor een vakantiepark - de vorige eigenaar had die ambitie ook.

Opnieuw celstraf geëist voor betaalde seks met 15-jarig meisje uit Drachten

Een Groninger (27) bleef vrijdagmiddag bij de rechtbank volhouden dat hij geen seks met een vijftienjarige meisje uit Drachten had gehad. Maar de officier van justitie achtte de verklaring van het meisje geloofwaardiger. Ze verklaarde dat hij bij haar naar binnen was geweest, waarna ze nattigheid had gevoeld.

Dat de man geen condoom had gebruikt, rekende de officier hem zwaar aan. Die eiste dan ook een gevangenisstraf van 12 maanden , waarvan 4 voorwaardelijk.

Noorderbreedte gehackt; fraudepoging mislukt

Het e-mailadres van een medewerker van Noorderbreedte is gehackt. De hacker heeft geprobeerd met valse e-mails een factuur door Noorderbreedte betaald te krijgen , dat is mislukt.

Dat brengt de ouderenzorgkoepel, waar zo’n vijftien instellingen in Leeuwarden en Noordoost-Friesland onder vallen, vrijdagmiddag naar buiten. Noorderbreedte neemt de zaak ,,zeer ernstig” en heeft aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Oudste Fries (107) overleden

Renske van der Meer was sinds vorig jaar mei de oudste Fries. Vorige maand overleed ze op 107-jarige leeftijd .

Van der Meer werd op de drempel van de Eerste Wereldoorlog geboren in Murmerwoude - het huidige - Damwâld, als Renske van der Galiën. Vorig jaar volgde ze Eelke Bakker op als oudste Fries. Bakker, uit Dokkum, was 109 toen hij op 3 mei 2020 overleed.

Renske van der Galiën trouwde in 1937 met Hans van der Meer uit Wergea. Samen kregen ze negen kinderen. Met haar 106 levensjaren was Van der Meer een relatief jonge oudste Fries. De meeste oudste Friezen van de afgelopen 15 jaar waren 107 of ouder op het moment dat ze de oudste inwoner van de provincie werden.

Bronzen stabij weer terug in Leeuwarden

,,Ik wie al lang bliid dat alle puzzelstikjes der noch wiene’’, zei beeldhouwer Hans Jouta uit Ferwert. Hij was de afgelopen maanden in de weer met het herstellen van het beeld van een stabij. ,,Sels it puntsje fan de noas wie der noch. As it goed is, sjochst der neat mear fan.’’

Vorig jaar is het bronzen beeld ruw van zijn voetstuk gehaald bij het Rengerspark in Leeuwarden door een 39-jarige Leeuwarder dakloze. Hij had het in stukken gezaagd en aan een ijzerhandelaar aangeboden. De man werd kort daarna opgepakt en tot een maand cel veroordeeld.

Sander de Rouwe verlaat Friese politiek

Gedeputeerde Sander de Rouwe verlaat de Friese politiek. De Bolswarder is donderdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Kampen . De 40-jarige De Rouwe was sinds 2015 gedeputeerde voor de provincie Fryslân. Daarvoor was hij Tweede Kamerlid voor het CDA.

De Rouwe volgt Bort Koelewijn op. De burgemeester van de ChristenUnie gaf dit voorjaar aan per 1 oktober te stoppen. Hij was twee termijnen burgemeester van de Hanzestad. De gemeenteraad van Kampen ziet in Sander de Rouwe een ‘energieke verbinder, een ambassadeur voor de gemeente en een ondernemende bestuurder’.

Sterke afname Friese coronagevallen

Het aantal positieve coronatests blijft afnemen in Friesland. De afgelopen weken testten 69 Friezen positief , een kwart minder dan de week ervoor.

Vijf weken geleden vond de GGD Fryslân nog tien keer zoveel coronabesmettingen en zeven weken geleden zelfs zestien keer zoveel. De laatste tien besmettingen werden donderdag vastgesteld in de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen (elk 3), Smallingerland en Ooststellingwerf (elk 2).

Ook in het Friese rioolwater worden nog maar weinig coronavirusdeeltjes gevonden. Vergelijkbaar met het niveau van begin september, aan het begin van de tweede golf.

En verder in het nieuws:

* De Belgische straaljagerpiloot wiens F-16 donderdagmorgen op hol sloeg, ligt nog in het ziekenhuis. De technicus die een eind werd meegesleept is alweer aan het werk .

* De binnenstad van Leeuwarden wordt van 4 tot en met 8 juli omgetoverd in een kilometerslang kunstwerk . Van de Voorstreek tot de Peperstraat zullen de trottoirs aan beide zijden voorzien worden van street art.

* Vanwege de coronamaatregelen vinden de Visserijdagen in Harlingen van 25 augustus tot en met 28 augustus plaats op een andere locatie : de Nieuwe Willemshaven. Op deze plek kan de organisatie betere controle houden op de toestroom van het publiek.

* Het Wimbledon-tennistoernooi zit erop voor Sander Arends . De Leeuwarder verloor met dubbelspelpartner Matwé Middelkoop vrijdagmiddag in de tweede ronde van het als achtste geplaatste koppel Lukasz Kubot-Marcelo Melo: 2-6, 4-6.

Tip van de redactie:

* Yede van der Kooij spendeerde zijn werkzame leven aan het winnen van energie en grondstoffen uit afvalwater. Op het randje van zijn werkzame leven lukte het: de bioplasticreactor aan de Greunsweg in Leeuwarden maakt plastic uit riool-slib. Vorige maand overleed hij, nog geen halfjaar met pensioen .

* De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat oplichters zich op WhatsApp kunnen voordoen als een vriend of familielid om je geld te kunnen ontfutselen. Dat daarna een nieuwe oplichtingspoging volgt, komt nu steeds vaker voor .

Nieuws

Meest gelezen