Nieuws uit Friesland van 2 februari | Sombere boodschap verwacht tijdens persconferentie en Piet Paulusma voorspelt 'dikke winter'

Foto: ANP

Na de basisscholen zijn de middelbare scholen de eerste die weer open mogen. Het is nog onduidelijk wanneer dat zal zijn. Dat is het voorzichtige doorkijkje dat demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge zullen bieden tijdens de persconferentie. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Hun boodschap zal somber zijn. Aangezien de Britse coronavariant de overhand krijgt , zullen ook de besmettingen weer oplopen, terwijl deze mutant volgens het Outbreak Management Team veel besmettelijker is. Een derde golf lijkt daarmee onafwendbaar. Toch gaan de basisscholen per 8 februari weer open. Als het voortgezet onderwijs weer open mag, zal dat in beperkte vorm zijn.

Niet-essentiële winkels mogen een loket openen voor afhaal van online bestelde spullen. Over de avondklok valt deze dinsdag nog geen besluit, maar mogelijk wel later deze week. De overige beperkingen van de huidige lockdown worden verlengd tot en met 2 maart. Tot die tijd blijven horeca, theaters, bioscopen en dierentuinen dicht. De week ervoor, op 23 februari, zal het kabinet besluiten of hiervan maatregelen kunnen worden versoepeld.

De persconferentie begint om 19.00 uur en is live te volgen op LC.nl.

Er komt een 'klassike kjeldynfal' aan, zegt Piet Paulusma

Op de Ryptsjerksterpolder werd afgelopen weekend voor het eerst dit jaar op natuurijs geschaatst, maar de pret was snel voorbij. Schaatsers hoeven niet lang te wachten op nieuw schaatsvertier. „Der komt in dikke winter oan”, vertelt weerman Piet Paulusma . „De redens kinne út it fet.”

Volgens de weerman uit Harlingen lag een koude periode al een tijdje op de loer, maar zet dat nu door. „In hegedrukgebiet komt oer Grienlân en Skandinavië te lizzen”, zegt Paulusma, „dêrtroch komt der kâlde wyn út it noard- en noardeasten dizze kant út.”

Deze wind brengt een langere periode van koude temperaturen, een ‘klassike kjeldynfal’, volgens Paulusma.

Anders dan wat Friesland zondag en maandag zag. Toen kon maar op een beperkt aantal plaatsten geschaatst worden, zoals op de Ryptsjerksterpolder en op de ijsbaan van Burgum.

Nog eens twaalf besmettingen erbij in woonzorgcentrum Suderigge

Vanwege een corona-uitbraak in woonzorgcentrum Suderigge in Lemmer zijn dit weekend alle bewoners en medewerkers getest. Dit leverde twaalf extra vastgestelde besmettingen op: negen bewoners werden positief getest en drie medewerkers.

Het totale aantal besmettingen komt daarmee op 24 bewoners en 16 medewerkers. Een klein aantal bewoners van het woonzorgcentrum, onderdeel van zorggroep Hof en Hiem, verblijft op de corona-afdeling van Anna Schotanus in Heerenveen. De andere bewoners worden momenteel in Suderigge verzorgd en verpleegd. Drie bewoners zijn overleden aan het virus.

Celstraf voor Drachtster die oproept tot ‘oorlog maken’ in Utrecht

Een 19-jarige man uit Drachten is maandag veroordeeld tot drie dagen celstraf en een taakstraf omdat hij vorige week op social media opriep tot rellen in Utrecht.

In een chatgroep met de naam ‘rellen030 Zaterdag 17:00!!’ stuurde de man uit Drachten berichten rond. Leden van de groep werden opgeroepen om in Utrecht te rellen, onder andere in stadspark De Gagel. In één van de berichten, verstuurd met de telefoon van de Drachtster, wordt gesproken over ‘soldaten’ die aanwezig moeten zijn en dat het ‘oorlog moet worden’. En: ‘Als wij met ons leger meedoen, is het chaos.’

Hoe gaat het amateurvoetbal verder na corona? KNVB wil kleinschalige regionale competities maken

De KNVB wil voor amateurverenigingen kleinschalige regionale competities organiseren als blijkt dat de huidige competities door de coronamaatregelen niet uitgespeeld kunnen worden.

Dit geldt in ieder geval voor teams in de categorie B van het veldvoetbal, zaalvoetbal en de pupillen. Ook teams uit de categorie A komen hierbij als de competities niet meer op tijd kunnen worden hervat. Onder categorie A vallen teams uit de tweede divisie, derde divisie, hoofdklasse, 1e tot en met 5e klasse van het mannenvoetbal, de topklasse tot en met de 3e klasse (O23) van het vrouwenvoetbal en de (Ere)divisie tot en met de hoofdklasse van de jeugd onder-19 tot en met de jeugd onder-13.

En verder in het nieuws:

* Petra Groenland keert na drie jaar terug in de eredivisie vrouwenvolleybal. De trainster-coach uit Sneek gaat per 1 mei aan de slag bij Eurosped.

* Onderzoekers van Wageningen Marine Research gaan na hoe de natuur reageert op het 4,70 meter lange dwergvinviskalf dat op 25 november aanspoelde op Rottumerplaat. Er is een timelapse gemaakt waarin de ontbinding van het walviskarkas tussen half december en eind januari te zien is.

Tip van de redactie:

* LC-columnist Daniël Coenen werd uitgenodigd om mee te lopen bij de boer na een onaardige zin over boeren. En dus hoort hij zichzelf op een ochtend om 4.27 uur tegen zijn zoon zeggen: “Ik ga de koeien melken.” Hij schrijft erover in zijn nieuwste column.

* Mastklimmen in Akkrum, redders 140 jaar oude dorpskroeg Wergea en een gezin uit Rotterdam in Kollumerpomp: Wim Daniëls en Huub Stapel bezoeken 3 Friese dorpen voor televisieserie Het Dorp.

* In aanloop naar het lijsttrekkersdebat vertellen vijf Friezen over hun verwachtingen van de politiek. Welke problemen moeten worden opgelost? Welke vragen leven er? Vandaag Nynke Broersma (23) uit Damwâld , al van jongs af aan al boerin in hart en nieren.

Nieuws

menu