Nieuws uit Friesland van 2 februari | Dwight Lodeweges al na vier weken weg bij SC Heerenveen & hoe kom je uit een winterdip?

Beeld: LC

Beeld: LC

Het vertrek van Dwight Lodeweges naar Ajax, waar hij assistent-trainer wordt van John Heitinga, is bij SC Heerenveen met gemengde gevoelens ontvangen. Lodeweges was amper vier weken voetbalcommissaris bij SC Heerenveen, maar vertrekt per direct bij de club. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Het is heel mooi voor Dwight dat hij deze kans krijgt”, reageert Dennis Gijsman , voorzitter van de raad van commissarissen. ,,Dat is hem ook van harte gegund. Dwight is een prettig mens met veel voetbalkennis. We hebben de voorbije periode intensief met elkaar samengewerkt, want gevoelsmatig waren we al langer met elkaar onderweg dan onze officiële startdatum van 1 januari.”

Kinderboekenrecensent richt zich tot pabostudenten in Leeuwarden: ‘Jullie zijn de sleutel voor de leescrisis’

,,Jullie zijn de sleutel voor de zogenaamde leescrisis’’, zegt kinderboekenrecensent Jaap Friso. Stilletjes horen de eerstejaars-pabostudenten in het auditorium van NHL Stenden in Leeuwarden hem aan.

Samen met de kinderboekenauteurs Pieter Koolwijk en Tialda Hoogeveen spijkert de recensent aankomende meesters en juffen bij over de rol van boeken in het leesonderwijs. Het evenement is actueel nu zowel de Onderwijsraad als onderwijsminister Robbert Dijkgraaf de noodklok luidt over de magere taalbeheersing van studenten.

Zoektocht naar 12-jarige Riemer uit Sexbierum groeit: honderden mensen zoeken de komende dagen mee

De zoektocht naar het lichaam van de 12-jarige Riemer van der Veen blijft groter worden. Honderden mensen zoeken de komende dagen mee naar sporen van de verongelukte jongen bij Terschelling, meldt SAR Nederland.

Een garnalenkotter uit Zoutkamp vertrekt maandag richting het Duitse Waddeneiland Sylt. De bemanning kijkt naast het vissen voor de Duitse en Deense kust of ze iets kunnen vinden van Riemer. Een andere garnalenkotter uit Workum houdt volgende week de netten en de Noordzee boven de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland in de gaten.

Last van een winterdip? ‘Praat erover!’ zeggen experts bij de talkshow Over de Schutting in Leeuwarden

Blue Monday, seasonal depression of gewoon een dip? Bij talkshow Over de schutting in de dbieb in Leeuwarden bleek donderdag: je bent niet alleen .

We voelen ons allemaal weleens depri, maar wanneer heb je dan precies een depressie? Dat voel je zelf het best, vindt psychiater in opleiding Renske Bolt. Zij zit aan tafel met Marieke, Sanne, Eva, Frederique en host Sander. Op hun eigen manier hebben ze allemaal te maken met winterdips of depressies. Maar, gelooft Marieke, ,,uiteindelijk kom je er sterker uit’’.

Openbaar Ministerie eist in hoger beroep acht jaar cel en tbs wegens neersteken Iraanse Koerd bij station in Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor een Iraanse Koerd wegens het neersteken van een eveneens Iraanse Koerd in Leeuwarden.

De man stak op 19 juni 2020 op de taxistandplaats bij het station in Leeuwarden politiek activist Sadegh Zarza neer. Die raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer is „praktisch blind”, las zijn broer Taher voor uit een verklaring die hij schreef. „Als ik wakker word voel ik elke dag nog steken in mijn hoofd, alsof ik weer word gestoken.”

Middeleeuws Waaggebouw in Leeuwarden blijkt groter dan verwacht

De middeleeuwse Waag in Leeuwarden blijkt veel groter dan verwacht. Alleen al de breedte van het gebouw was 13 meter. De in vierkantjes gelegde baksteenvloer is nog gaaf.

Dit blijkt uit het archeologisch onderzoek dat sinds vorige week wordt verricht op het Leeuwarder Waagplein. Wat de lengte van het gebouw was, weten de onderzoekers nog niet, want de westelijke muur - aan de zijde van de huidige Waag - is nog niet gevonden.

Verder in het nieuws:

* 87-jarige vrouw uit Drachten in scootmobiel beroofd van gouden ketting, officier van justitie: ,,Een heel laf en laag feit.”

* Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat begint maandag met het raadplegen van inwoners over de Lelylijn. Voor de zomer worden de eerste uitkomsten verwacht.

* Verkeer rond de stad Groningen krijgt dit jaar te maken met extra vertraging. Dit zijn de vier projecten waar verkeer uit onder andere Drachten rekening mee moet houden.

* Vijf kandidaten melden zich voor failliet sloop- en saneerbedrijf Sake Zittema uit Leeuwarden: ‘Het is een prachtig bedrijf met een lange historie’

Tip van de redactie:

* Gaan de woonplannen van Wergea de dorpsjeugd aan een woning helpen? „Der komt net faak wat te keap.”

* Oordeel transferperiode Cambuur, verwachting van nieuwelingen en zó stunt je tegen Ajax | Beluister hier de podcast ‘t Hertenkamp.

* Trotse laatbloeier in pompeblêdenpak: Jildou (19) uit Heerenveen komt na moeizame start schaatsseizoen steeds beter op stoom.

* Zeeduizendpoot bedreigt zeegraszaad, de borstelworm is dol op kiemende zaden | WadWeten