Nieuws uit Friesland van 2 en 3 juli | Protesterende boeren blokkeerden ijsfabriek bij Gorredijk & twee ton voor Friese spraaktechnologie

De actievoerende boeren vertrokken zaterdagavond. FOTO CAMJO MEDIA

Zaterdag blokkeerde een aantal boeren de ijsfabriek van D66-Kamerlid Romke de Jong in Gorredijk. Aan het einde van de avond werd de blokkade opgeheven. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de voorbije 48 uur.

De actievoerders waren melkveehouders uit de omgeving van Gorredijk en Jubbega. ,,Wy wolle Romke in bytsje fiele litte wat wy fiele”, verklaarden de boeren.

Ze waren uit op een gesprek met De Jong. Die ging daar niet op in. ,,Prate kin yn prinsipe altyd. Mar dan moatst it wol fatsoenlik freegje ”, zegt hij. ,,De blokkearders bringe de tsientallen wurknimmers en it bedriuw, dat no gjin iis leverje kin, op ûnakseptabele manier skea ta.”

De politie stond klaar om in de grijpen. ,, We wilden niet nog een tweede dag’ ’, zegt burgemeester Ellen van Selm van Opsterland.

Meningsverschillen over zorg voor natuur Peinder Mieden: ‘Se moasten hjir alles sels útfine’

Bewoners van De Peinder Mieden zijn het niet met elkaar eens over de manier waarop ze voor de natuur in hun omgeving moeten zorgen. Daarom zou een onafhankelijk persoon advies moeten geven.

Dat zeggen Jan Arendz en Douwe Gerlof Heeringa, die de transformatie van het voormalige landbouwgebied van 90 hectare in een woon- en natuuromgeving evalueerden. ‘Over de kwaliteit en de betekenis van de natuur en over de wijze van beheren lopen de meningen van de bewoners sterk uiteen ’, schrijven ze in hun rapport.

Parkeren in Lemmer: blauwe zone mogelijk vergroot en ontheffing voor bewoners

De gemeente De Fryske Marren wil mogelijk de blauwe kortparkeerzone in Lemmer vergroten. Bewoners van straten waar parkeren moeilijk gaat, kunnen een ontheffing krijgen in het gebied.

Het idee is om de blauwe zone, die nu al geldt in het centrum, uit te breiden naar de Parkstraat en omgeving, die tegen het centrum aanligt. Aanwonenden kunnen met één auto per woning onbeperkt parkeren, anderen maximaal twee uur.

Robbin Ruiter sluit op proef aan bij SC Cambuur

In de zoektocht naar een nieuwe doelman traint Robbin Ruiter de komende tijd mee bij SC Cambuur. Hij mag laten zien hoe fit hij nog is.

De 35-jarige Ruiter heeft ruim 300 wedstrijden in het betaalde voetbal achter zijn naam staan. Hij doorliep een groot deel van de jeugdopleiding van Volendam en debuteerde in 2009 voor die club in het betaalde voetbal. In 2012 verkaste Ruiter naar FC Utrecht, waar hij vijf seizoenen onder de lat stond.

Ruim twee ton voor ontwikkelen Friese spraaktechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat samen met Campus Fryslân en de Fryske Akademy de mogelijkheden van Friese spraaktechnologie verder ontwikkelen. De provincie Fryslân trekt bijna 225.000 euro uit voor onderzoek naar mogelijke toepassingen.

De komende vier jaar zal een promovendus ermee aan de slag gaan aan de RUG. Daar is de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van spraaktechnologie voor het Gronings. Zo is er een app ontwikkeld die Groningse dialecten op basis van uitspraak kan onderscheiden.

SC Heerenveen wil langer door met sterkhouder Sven van Beek

SC Heerenveen hoopt langer te kunnen beschikken over Sven van Beek. De verdediger heeft nog een eenjarig contract in het Abe Lenstra-stadion.

Van Beek werd een jaar geleden transfervrij overgenomen van Feyenoord. De 27-jarige verdediger was vorig seizoen een van de sterkhouders van Heerenveen. De club wil dan ook graag langer met hem door en de huidige verbintenis met een extra seizoen verlengen.

Verder in het nieuws:

* Op de Goslingawei in Burdaard is zaterdagavond een motorrijder overleden na een botsing met een auto.

* De talenten krijgen deze weken volop de kans bij SC Heerenveen. Wie stoten straks mogelijk door naar de eerste selectie? Technisch manager Ferry de Haan pikt er desgevraagd drie spelers uit.

* De Friese fierljeppers hebben namens het FLB (Frysk Ljepperboun) de zogenoemde Tweekamp met de Hollandse springers van de Polsstokbond Holland (PBH) gewonnen. I

* SC Heerenveen won probleemloos het tweede oefenduel van deze voorbereiding. Tegen Heerenveense Boys stokte de teller op 0-7.

Tips van de redactie:

* Een nieuwe start voor de gemeenteraad op Vlieland. Daar is bestuurskundige Rieks Osinga (NHL Stenden) aangesteld om de koppen bij elkaar te steken. Vrijdag was zijn kennismaking. „We hebben een uitermate leuk gesprek gehad. De sfeer was hartstikke goed, ook onderling. En dat zeg ik niet omdat ik nu procesbegeleider ben.”

* Het kabinet moet excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden en van 1 juli een nationale feestdag maken, schrijft Sander Warmerdam in het Commentaar. 1 juli is de dag waarop vrijheid en zelfbeschikking worden gevierd en herdacht. Het is belangrijk om dat vanaf nu collectief te doen, om te laten zien dat de toekomst ligt in gelijkheid.

* Sjon Stellinga, Henk Hofstra en Luuk Hajema – alle drie de 60 gepasseerd – op de fiets voor een lange tocht naar Finisterre aan de Atlantische Oceaan. Daar waar de wereld ophoudt. Voor Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant houden ze dagelijks een reisblog bij.

Nieuws

menu