Nieuws uit Friesland van 2 december | Koper grijpt de macht op woningmarkt & Arriva helpt reizigers met maken Friese sinterklaasgedichten

Illustratie LC

De wasmachines van Leeuwarder Joost Vereecken staan in duizenden studentenhuizen hun wasjes te draaien. Wasgoed.com begon klein, maar is inmiddels ook verantwoordelijk voor de schone shirts van Cambuur. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

In het bedrijfspand aan de Schenkenschans staat een flinke verzameling vaatwassers, wasmachines, koelkasten en drogers op de werknemers te wachten. Sommigen zijn splinternieuw, anderen zijn na een volledige revisie aan hun tweede leven begonnen.

Al die apparaten vinden straks hun weg door Nederland. ,,Miele, er is geen zwaardere’’, grapt Michael van de Meulen. Joost Vereecken lacht. ,,Eigenlijk is dit pand te klein’’, zegt de oprichter van Wasgoed.com.

Arriva gaat reizigers helpen met het maken van Friese sinterklaasgedichten

Vervoersbedrijf Arriva gaat reizigers op vrijdag 2 december en maandag 5 december helpen met het maken van Friese sinterklaasgedichten.

Op stations en tijdens bus- of treinritten helpen sneldichters Ineke van der Heide, DerGjitr en Preston Losack mee om mensen te helpen met hun gedichten. Doel van de actie is volgens Arriva om de Friese taal onder de aandacht te brengen van de reizigers.

De nieuwe parkeergarage onder het Burgemeester Kuperusplein in het centrum van Heerenveen wordt dieper dan eerder gepland. Er komt een tweede laag bij.

De nieuwe parkeergarage onder het Burgemeester Kuperusplein in het centrum van Heerenveen wordt dieper dan eerder gepland. Er komt een tweede laag bij.

Er zijn straks extra parkeerplaatsen; 350 in totaal. Op het plein zelf is plek voor het stallen van nog eens 150 auto’s. Omdat onder de grond meer wagens kunnen parkeren, kan het beloofde park op het bovenliggende plein vergroot worden. Inwoners willen dit graag, aldus de gemeente.

De koper grijpt de macht op de woningmarkt en durft weer te kiezen voor voorbehoud van financiering en een bouwtechnische keuring

Huizenzoekers, opgelet: voorbehoud van financiering en een bouwtechnische keuring zijn terug van weggeweest. De afkoelende woningmarkt biedt daar alle ruimte toe.

Lange tijd was dit ondenkbaar. Wie ruim boven de vraagprijs bood maar tegelijk zichzelf probeerde in te dekken door enkele ontbindende voorwaarden in het bod op te nemen, werd door de markt hard afgestraft.

Cijfers rijden onder invloed in Harlingen meer dan verdubbeld

Nu al zijn landelijk meer mensen betrapt door de politie op rijden onder invloed dan in heel 2021. In Harlingen bedroeg de stijging 115,8 procent.

Harlingen telde in 2021 in totaal 22 overtredingen op het gebied van rijden onder invloed. De eerste tien maanden van dat jaar waren het er 19, terwijl de eerste tien maanden van dit jaar 41 aanhoudingen op dit gebied zijn verricht. Over die tien maanden is dat een toename van 115,8 procent. De politie heeft er geen aanwijsbare verklaring voor, meldt een woordvoerder.

Weer bouwstop voor restaurant Paviljoen Salt in Terherne

De gemeente De Fryske Marren heeft opnieuw een bouwstop opgelegd aan restaurant Paviljoen Salt in Terherne. De eigenaar zegt dat het niet anders kon. ,,Vier mensen zakten erdoorheen.’’

Salt begon vorig jaar met het vervangen en uitbreiden van vier steigers in het water van de Sâltpoel. Volgens het restaurant verkeerden de steigers in slechte staat. Bovendien wilde het bedrijf meer aanlegruimte voor boten.

Verder in het nieuws:

* Veel gelach maar ook serieuze gesprekken bij de kleine dickpic show in Leeuwarden: ,,Ik krijg wekelijks dit soort foto’s.”

* Film toont werk van ocularist Jelmer Remmers uit Grou. Hij maakt oogprotheses en dat is zaterdag te zien op televisie.

* Koopzondagdiscussie in Noardeast-Fryslân weer helemaal terug.

* Een politiek toetje na een Haagse week. In deze aflevering van Haagse Bluf: als de proefballonnetjes in Den Haag niet worden doorgeprikt, wint de afleiding.

Tip van de redactie:

* Wáár gaan we wandelen dit weekend? Hier vind je de langste routes, wielvriendelijke paden en de allermooiste wandelingen.

* De Dijk neemt afscheid van Leeuwarden na ‘een speurtocht van 41 jaar’. Acht redenen om deze band toch intens te missen.

* Spelregelprofessor Gerard Sierksma wil ‘apesaai’ voetbal weer leuk maken: ‘schaf buitenspel in het strafschopgebied af en voer zuivere speeltijd in’. Beluister aflevering 13 van Radio Qatar.

* Wat is dit weekeinde het leukste, spannendste en/of meest aansprekende duel op de Friese amateurvelden?

Nieuws

menu