Nieuws uit Friesland van 2 december | KHN Fryslân: sluiting horeca is zuur, maar ga niet tegen de wet in

FOTO PIXABAY

In tientallen steden en regio’s dreigen ondernemers op 17 januari de deuren te openen, als er geen perspectief op heropening is voor de horeca. De Friese afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat er niet achter. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Moreel kunnen de ondernemers alle steun krijgen, zegt regiovoorzitter Corné van de Erve, zelf ook eigenaar van restaurant Lokaal Op Hatsum. Maar opengaan terwijl er nog sprake is van een gedeeltelijke lockdown, dat gaat er bij hem niet in. ,, Het kan nooit zo zijn dat we oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid . We zitten ook als gesprekspartner aan tafel en het gaat niet helpen als je de boel opendoet. Het is zuur, maar ga nou niet tegen de wet in.’’

Van de Erve ziet liever andere acties komen. Er zijn plannen voor een landelijke, ludieke actie. Daarover wordt later meer bekend. ,,En misschien moeten we hier in Friesland maar een kerstplaat opnemen. ‘Wij zitten hier alleen kerst te vieren’, zoiets.’’

Een groot aantal horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is. Minister Hugo de Jonge zei vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat de gedeeltelijke lockdown wel langer kan duren dan tot half januari. Dat schoot veel ondernemers in het verkeerde keelgat. Woensdag is een persbericht verstuurd waarin staat vermeld dat ondernemers van vijftig lokale afdelingen van KHN zich bij de actie hebben aangesloten.

Kabinet wil in gesprek blijven met horeca

Het kabinet is en blijft in gesprek met de horecabranche over de coronamaatregelen en steunpakketten. Dat zegt een woordvoerder van het kabinet in een reactie op de aankondiging van een flink aantal opstandige horeca-ondernemers om vanaf 17 januari de deuren te openen. Inhoudelijk kan hij niet op het dreigement ingaan. Hij wijst erop dat er nog een aantal momenten komen waarop het kabinet besluiten neemt. Ook ligt er een steunpakket voor de horecasector en ook daar wordt serieus over gesproken .

Sneker krijgt op Malta 30 jaar cel voor moord op ex-vriendin

Een 25-jarige man uit Sneek is op Malta tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord in 2018 op zijn Nederlandse ex-vriendin. Hij heeft de moord bekend en een deal gesloten met het Openbaar Ministerie om te voorkomen dat hij levenslang zou krijgen, meldden Maltese media. De voormalige vriendin van de Sneker, Shannon Mak, werd begin augustus 2018 bij haar appartement in Santa Venera, aan de rand van de hoofdstad Valletta, dood gevonden. Ze was zwaar mishandeld en onder meer in de nek gestoken. Haar keel was doorgesneden .

Zes maanden cel voor Belg die inbrak bij vijf Leeuwarder cafés

Een 31-jarige Belg die op 7 september met een hoogwerker van het dak van een café in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden werd gehaald heeft woensdag zes maanden cel opgelegd gekregen. Hij had tevergeefs een poging gedaan om bij het café in te breken. Op de zitting van de politierechter bleek dat de Belg vanaf eind augustus in iets meer dan een week tijd had ingebroken in vier andere Leeuwarder cafés in de binnenstad. In de Kleine Kerkstraat bleef het bij een poging omdat de eigenaar iets hoorde en de politie had gebeld. In de andere cafés was de inbreker wel succesvol geweest .

Overname NDC mediagroep definitief, Koos Boot nieuwe directeur

Koos Boot (60) wordt de nieuwe algemeen directeur van NDC mediagroep, uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant. Hij volgt Pier Baarsma op. De nieuwe topman komt over van Mediahuis . Dit Belgische uitgevershuis is per vandaag de nieuwe eigenaar van NDC. Bij de Nederlandse tak van Mediahuis was hij sinds 2017 cfo (financieel directeur). Boot heeft ruime ervaring in de drukkerij- en uitgeefwereld. Opgeleid tot registeraccountant bekleedde hij financiële topfuncties bij Koninklijke Wegener, Koninklijke Joh. Enschedé, Roto Smeets Group en Telegraaf Media Groep. Bij Hoekstra Krantendruk in Emmeloord was hij commissaris. Ook werkte hij bij zuivelconcern FrieslandCampina en groente- en fruitafzetorganisatie The Greenery.

Verder in het nieuws:

* Deze keer geen strakke leggings en veel te laag uitgesneden truitjes, maar veel te grote truien en een trainingsbroek in Hotter Than My Daughter. Ashley uit Leeuwarden trok aan de bel voor haar moeder Diana (42) .

* De Tweede Kamer klimt op de bres voor de pootaardappelboeren aan de Waddenkust. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn bang dat zij worden beknot door natuurregels .

* Negen automobilisten die op 24 augustus vorig jaar over de vluchtstrook van de A6 bij Scharsterbrug zijn teruggereden omdat de brug Skarsterrien defect was, zijn woensdag door de kantonrechter veroordeeld tot geldboetes .

Tip van de redactie:

* Het RTL 4-programma Kopen Zonder Kijken is uitgegroeid tot een onverwachte kijkcijferklapper van formaat. Hoewel, onverwacht? Makers zeggen het succes van deze titel uit de rijke en niet te stoppen ‘woontelevisie’-traditie wel te kunnen verklaren .

* Mooiedingenmakers groeit hard . Het collectief van zelfstandigen in de creatieve sector kent inmiddels honderdtwintig leden. De oprichters hadden niet gedacht nu al zover te zijn.

* December is weer Dr. Denkermaand! Feestelijker dan ooit, want de Dr. Denker Kerstpuzzel bestaat veertig jaar. Vanaf dinsdag 1 december staat er elke dag een puzzeltje op pagina 2 in de krant, op Pakjesavond en rond Oudejaarsdag een grotere puzzel en op 19 december verschijnt de veertigste Grote Dr Denker Kerstpuzzel.

Nieuws

menu