Nieuws uit Friesland van 19 mei | Dit is mogelijk Frieslands oudste paard en jubileum Admiraliteitsdagen weer doorgeschoven

Zeres Boszorg is misschien wel Frieslands oudste paard. FOTO RENS HOOYENGA

Hij is grijs om z’n snuit, wordt wat doof en z’n gebit is niet alles, maar hij slobbert als een turfgraver, is nog net zo dwars en driftig als toen hij een puber was. De draver Zeres Boszorg is met zijn uitzonderlijke 39 jaar hoogbejaard en misschien wel Frieslands oudste paard. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Hij stond bekend als een ‘levensgevaarlijk paard’. Een mafkees waar geen land mee te bezeilen was. Een moeilijk heerschap dat trapte en steigerde en bokte en een woesteling waar trainers hun vingers niet aan durfden te branden. De draver Zeres Boszorg sloeg eens drie sulky’s kapot voor hij de renbaan in ging voor de strijd om de Gouden Zweep. De pikeur kon de razende hengst amper in bedwang houden en jakkerde gierend door de bocht.

Nu staat de driftkop van weleer als een oude grijsaard bedaard en rustig in de wei in Haule . Hij geniet van zijn oude dag bij zijn eigenaar en oud-trainster Bianca Hulleman. ,,Yn de baan wie hy moeilijk yn de omgong, mar dêrbûten is hy al sa leaf en braaf as wat”, zegt ze aaiend over zijn grijze kruin. ,,Wol mankennich, mar net slaan of bite.”

Jubileum Admiraliteitsdagen weer doorgeschoven

De tiende editie van de Admiraliteitsdagen in Dokkum schuift wederom een jaar op , nu naar 2022. ,,De onzekerheid is te groot’’, zegt de organisatie.

Het jubileum zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden en was vanwege corona al doorgeschoven naar dit jaar. Nu blijkt dat het organiseren van het feest ook dit jaar te veel onzekerheden met zich meebrengt.

Is het drukker bij commerciële teststraten door de reisversoepelingen?

Sinds het kabinet reisversoepelingen aankondigde, is er bij commerciële coronateststraten in Nederland een toename in het aantal afspraken voor een PCR-test te zien. Dat beeld heerst in Friesland niet, zegt regiocoördinator Dirk Koppen van U-Diagnostics .

Het medisch laboratorium heeft sinds oktober vorig jaar een teststraat op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden. Daar is nog altijd voldoende aanloop. Koppen geeft aan dat het per dag verschilt hoeveel sneltests er worden afgenomen. ,,Dat gaat in golven. Vorige week hebben we nog veertig mensen op locatie getest. Zij moesten voor hun werkgever naar het buitenland.’’

Koppen ziet dat het aantal PCR-tests wel iets toeneemt, maar dat heeft vooral te maken met bedrijven. ,,Arbodiensten hebben ook budget gekregen om hun personeel te laten testen.’’ Hij ziet geen directe link met de reisversoepelingen, zoals elders in het land wel het geval is. ,,Op Schiphol is het nog extreem rustig en ik heb nou niet het idee dat mensen massaal gaan reizen. Er is ook nog veel onduidelijkheid over een vaccinatiepaspoort en hoe dat straks gaat werken. Voor mijn gevoel is men nog wat terughoudend.’’

Grite Wymenga van Forum voor Democratie zegt lidmaatschap op

Statenlid Grite Wymenga van Forum voor Democratie heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. Wel blijft ze de Friese fractie van de partij trouw . Grite Wymenga uit Drachten heeft het besluit genomen naar aanleiding van de recente onrust binnen de partij. Binnen Forum voor Democratie is een meningsverschil ontstaan over een gepubliceerde poster. Forum deelde op Bevrijdingsdag een affiche waarop stond ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid’, met daarbij de jaartallen ‘1945-2020’. Bij het laatste jaartal stond een overlijdenskruisje.

Binnen en buiten de partij werd de poster gewraakt. Politici noemden het affiche ‘misplaatst’ en ‘onacceptabel’. Het was de directe aanleiding voor Forum-gezicht Wybren van Haga en Kamerleden Olaf Ephraim en Hans Smolders om zich af te splitsen van de partij.

SKS mikt op alternatief kampioenschap

Mocht het niet lukken om een volwaardig kampioenschap skûtsjesilen te organiseren, dan heeft de SKS een alternatief: een kampioenschap van een week op het Sleattemer Mar. De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) mag van Veiligheidsregio Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân in de laatste week van juli de Sleattemer Mar een week gebruiken om iedere dag twee wedstrijden te zeilen. Die wedstrijdreeks zou dan beginnen op zaterdag 24 juli of maandag 26 juli. Voorzitter René Nagelhout van de SKS is ,,optein’’ met het aangedragen alternatief, waar nog geen definitief groen licht voor is gegeven .

Hond zette tanden in buit wapendeal

Het had maar weinig gescheeld of de opbrengst van een wapendeal van de kringloopverdachten was in een hondenmaag beland. De viervoeter van de hoofdverdachte uit Oosterwolde had zijn zinnen gezet op de 3900 euro aan biljetten die de overeenkomst had opgeleverd .

Het geld bleef gespaard, maar was door de kaken flink aangetast. Dit bleek tijdens een zoeking in de Kringloopwinkel in Oosterwolde. Het geld was afkomstig uit de eerste nepdeal. Die vond plaats op 20 januari 2020 bij het Van der Valkhotel in Drachten.

Daarmee was het contact met de kringloopverdachten gelegd en volgde op 27 februari een tweede transactie, op dezelfde plek. Daarbij werd een 44-jarige man uit Marum in zijn been geschoten.

En verder in het nieuws:

* In de wijk Houkepoort in Sneek wil de gemeente Súdwest-Fryslân waterwoningen plaatsen in plaats van een 25 meter hoog appartementengebouw.

* Johan Veenstra (75) uit Nijeholtpade, de enige fulltime schrijver in het Stellingwarfs, krijgt vrijdag 4 juni een Zilveren Anjer uitgereikt door Prinses Beatrix op het Koninklijk Paleis in Amsterdam .

* Grand Café Tsien aan de Stationsweg in Leeuwarden is dinsdag door de rechter failliet verklaard .

* De afgelopen week zijn er op vier plaatsen in Friesland vijf schapen doodgebeten, mogelijk door een wolf .

Tip van de redactie:

* Hoe halen stratenmakers, sjorders en verpleegkundigen gezond de eindstreep? Het beloofde vroegpensioen voor zware beroepen komt maar niet van de grond. Het idee om iedereen na 45 dienstjaren AOW te geven, lijkt onhaalbaar .

* Pretparken en dierenparken in Friesland mogen vandaag weer open, maar ze maken daar niet allemaal gebruik van. Duinen Zathe en Sybrandy’s verwelkomen voorlopig alleen in het weekend regulier bezoek .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht