Nieuws uit Friesland van 19 juli | Aantal besmettingen met corona stijgt niet meer en wat gebeurde er vrijdag op het spoor in Franeker?

De Jonge wil spoedadvies over sterke stijging coronabesmettingen ANP

Het aantal positieve testuitslagen op COVID-19 stabiliseert, aldus demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Maar hij blijft voorzichtig. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Dat zei De Jonge na het kabinetsoverleg. Maandag zijn er volgens hem ruim 9000 besmettingen gemeld. Dat is nog steeds een veel te hoog aantal, aldus de zorgminister. ,,Dat moet naar beneden."

Ook Mark Rutte maakt zich nog zorgen, ondanks de terugloop van het aantal nieuwe besmettingen met corona. ,,Op teveel plekken in de horeca gaat het niet goed. We moeten ons echt houden aan harde voorwaarden die gelden, zoals bijvoorbeeld dat iedere gast een vaste zitplaats heeft."

Geen geramde brug, maar wat gebeurde er vorige week wel op het spoor in Franeker?

Eerst lagen de treinen eruit door een aanvaring. Later zou het gaan om een verzakking na werkzaamheden. Wat gebeurde er vorige week nou echt op het spoor in Franeker?

Boot tegen brug gebotst. Met die melding kwam spoorvervoerder Arriva donderdag laat op de avond. Reden voor 112-fotografen om uit te rukken naar de Arumer Feart. Eenmaal aangekomen bleek de werkelijkheid een stuk minder spannend. In plaats van een geramde overkapping, troffen zij een verzakt brugonderdeel aan. Niet dat daar iets van te zien was, trouwens.

Een misverstand, verklaart woordvoerder Aldert Baas van ProRail achteraf. Het ging om een automatische melding van Arriva. Een medewerker daar had de verkeerde categorie aangeklikt.

Inmiddels is bekend dat het gaat om een verzakking van een landhoofd onder de brug uit 1863. Die ontstond waarschijnlijk door werkzaamheden in de nacht van woensdag op donderdag. Een bijkomende oorzaak is mogelijk de droogte van de afgelopen jaren, denkt Baas. ,,En als je dan voor het eerst in lange tijd in de grond gaat roeren, kan dit gebeuren.”

Acht inwoners van Joure verdelen samen bedrag van 1 miljoen euro

Een mooie verrassing voor acht inwoners van De Ulekamp in Joure, zij verdelen samen een bedrag van 1 miljoen euro van de Postcode Loterij.

Op hun postcode (8501 NL) viel de zogeheten SuperPostcodePrijs. Ambassadeur Caroline Tensen ging met de cheques langs de deuren.

De gewonnen bedragen liggen tussen de 90.909 en 272.727 euro, afhankelijk van het aantal loten waarmee mensen meespelen. Zo wonnen inwoners Kees en Joke samen een bedrag van 181.818 euro, daar willen ze twee elektrische fietsen mee kopen.

Zorgcentrum De Stelp op Ameland uit quarantaine

De quarantainemaatregelen in zorgcentrum Stelp zijn opgeheven. Sinds afgelopen weekend is er weer bezoek welkom en mogen de bewoners hun appartement verlaten.

De Stelp ging vorige week op slot omdat een besmette medewerker contact had gehad met bewoners en collega’s. Het was vooralsnog het eerste Friese verzorgingshuis dat weer in lockdown moest.

RIVM meldt maandag 264 nieuwe besmettingen in Friesland

Het aantal positieve testuitslagen heeft zich gestabiliseerd, aldus demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij blijft nog voorzichtig, maar het stijgt niet meer, zei hij na kabinetsoverleg .

Bekijk hier het aantal positieve tests per dag .

Elke volwassene kan nu online een afspraak maken voor het omboeken van een vaccinatie

Alle volwassenen die een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen nu een afspraak maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer en BioNTech.

Het omboeken begon vrijdag voor mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren. Op zaterdag kwam die mogelijkheid er voor mensen uit 1957. Het was de bedoeling dat deze week andere groepen aan de beurt zouden komen, om de beurt, maar daarvan wordt afgezien. In plaats daarvan kan iedereen die in 1958 of daarna is geboren vanaf maandag omruilen.

Zelfs uit de VS klinkt opluchting dat Waaxens de x mag houden

Waaxens blijft gewoon Waaxens , en daar is men tot in de VS opgelucht over. ,,Het is voor mij een magische plek’’, zegt wiskundeprofessor Tjalling Ypma (67) uit Bellingham, USA.

Tjalling Ypma woont in Bellingham, een stad in het noorden van de staat Washington aan de Amerikaanse westkust. In zijn huis hangt een schilderij van Abe Gerlsma, van de kerk in Waaxens.
 

En verder in het nieuws:

* Ongeveer 400 militairen en 90 militaire voertuigen oefenen van 30 augustus tot en met 10 september in de provincie Friesland.

* Dakrollenfabriek Soprema in IJlst krijgt uitstel voor het indienen van een nieuwe milieuvergunning. Dit mede op verzoek van de Werkgroep Geuroverlast IJlst.

Tip van de redactie:

* Etherpiraten zoals vroeger zijn er niet meer, maar de piratencultuur leeft volop . ,,Lekker meezingen in de feesttent, dat leeft in Friesland heel erg.’’ En het is nu erfgoed, bovendien.

* Koel, sterk, handgeweven: Netty Weenink-van Oort deelt haar linnenliefde

* De Nederlandse Reisopera trekt deze zomer langs vijftien campings in Noord-Nederland. Akkrum had gisteren de primeur van Hans en Grietje.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht