Nieuws uit Friesland van 19 januari | Onzekerheid bij supermarkten over avondklok en Joop Mulder per praam naar crematorium gebracht

FOTO ANP

Het demissionaire kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag houden coronaminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een persconferentie. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Er wordt meer en meer rekening gehouden met een avondklok . De Jonge verwijst naar het advies van het OMT over het oprukken van de Britse variant van het coronavirus, die zo’n 30 procent besmettelijker is. De verwachting is dat deze mutant volgende maand de helft van de besmettingen beslaat.

„Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen”, schrijft de coronaminister. Het kabinet koerst af op het instellen van een avondklok en het verder beperken van bezoek en samenkomsten. Ook geografische begrenzing is een optie, net als in Duitsland en Frankrijk, waar inwoners zich in een een beperkte straal rond hun huis mogen begeven. Zelfs een totaal thuisblijfgebod is een optie. Een inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, zoals de Tweede Kamer vorige week bepleitte, is kansrijk.

De extra maatregelen worden niet alleen genomen met het oog op de opmars van de Britse variant, maar ook op het heropenen van de scholen, dat voor extra verspreiding zal zorgen.

Onzekerheid bij supermarkten en tankstations

Intussen heerst er onzekerheid bij supermarkten en tankstations over de avondklok. „Het wordt spannend en we zijn in overleg met de overheid over een aantal scenario’s”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de branchevereniging van supermarkten.

„Het is belangrijk dat er kan worden doorgewerkt in onze distributiecentra. Hetzelfde geldt voor de winkels, waar na sluiting de schappen moeten worden bijgevuld. En ook de online-bezorging is van groot belang. We hopen daar ontheffing voor te krijgen.”

Voorzitter Ewout Klok van Belangenvereniging Tankstations (Beta) hoopt dat de benzinestations open kunnen blijven. „We zijn een vitale sector en we zijn continu in overleg wat voor stappen we moeten nemen. We willen openblijven voor de zorg, de mantelzorgers en de hulpdiensten. Maar als dat niet loont zijn er altijd nog de onbemande tankstations.”

Joop Mulder per praam naar crematorium in Marsum

Joop Mulder is per praam naar het crematorium in Marsum gebracht. De oprichter van het Oerol-festival op Terschelling overleed van 8 op 9 januari, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Hij werd 67 jaar oud.

De uitvaart vond plaats in besloten kring, wel konden belangstellenden een video bij zijn afscheid bekijken. Bij het crematorium verzamelden zich bovendien tientallen mensen langs de Ballensfeart om een erehaag te vormen. Terwijl de praam langsvoer werden er bloemen in het water geworpen .

Mannen uit Leeuwarden en Drachten rijden met wapens en drugs door binnenstad van Groningen

In het centrum van Groningen zijn maandagavond twee mannen uit Leeuwarden (23 en 21 jaar) en een 28-jarige man uit Drachten aangehouden. De mannen hadden een vuurwapen, een boksbeugel en drugs bij zich.

De mannen werden op de kruising van het Kwinkenplein en de Kreupelstraat staande gehouden, omdat rond de auto waarin zij zaten een henneplucht hing. Een van hen probeerde vervolgens een vuurwerpen te verstoppen onder een geparkeerd voertuig. In de auto werden een boksbeugel en (soft)drugs aangetroffen. De wapens en de drugs zijn in beslag genomen.

27 mensen willen burgemeester van Vlieland worden

27 mensen hebben gesolliciteerd op de vacature van burgemeester van Vlieland. 14 vrouwen en 13 mannen meldden zich om het stokje per mei van Tineke Schokker over te nemen. Twee van de sollicitanten zijn jonger dan 40 jaar, vier zijn tussen de 40 en 50 jaar oud, 14 tussen de 50 en 60 en zeven zijn ouder dan 60 jaar. Van hen zijn 21 lid van een politieke partij, de andere kandidaten zijn partijloos.

Schokker neemt in mei afscheid als burgemeester. Ze was ruim twee jaar waarnemend en ruim drie jaar kroonbenoemde burgemeester van het eiland. Lees hier verder.

Verder in het nieuws:

* De 35-jarige man uit Leeuwarden die medio augustus in het MCL in Leeuwarden een vrouwelijke arts-assistent en een beveiliger bespuugde, had een insult, ofwel een epileptische aanval. De Leeuwarder zei dinsdag tegen de politierechter dat hij zich niets van het voorval kon herinneren.

* Een 22-jarige vrouw uit Leeuwarden beschaamde het vertrouwen van het pleeggezin waarin ze was opgenomen door dure horloges en kostbare sieraden te stelen en te verpatsen. Dinsdag werd de vrouw door de politierechter bij verstek veroordeeld tot een werkstraf.

* Omdat er harde wind met zware windstoten verwacht wordt de komende dagen, heeft Wetterskip Fryslân preventieve maatregelen genomen .

Tip van de redactie:

* Britt Boersma (9) uit Molkwerum stuurde een kerstkaart naar alle postbodes van Nederland. Die sturen massaal kaarten terug. ,,Oeral komme se wei’’, vertelt Britts moeder Marijke. ,,Seelân, Noard-Brabân, It Amelân, Den Helder, echt út alle hoeken.’’

* Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. In een wekelijkse column vertelt hij over wat hij meemaakt. Vandaag over rouwadvertenties. ‘Een goed leven eindigt met een goed afscheid. Hierom treffen mij de overlijdensadvertenties in de Leeuwarder Courant. Overal waar ik woonde, las ik de krant. En advertenties als deze zag ik nergens.’

* Ruim vijf jaar geleden zorgde akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie voor de terugkeer van de Dik Trom-erwt. Hoe staat het er anno 2021 voor met dit waddenproduct?

Nieuws

menu