Nieuws uit Friesland van 19 en 20 juni | Tientallen tenten blank op Vlieland, fietser raakt zwaargewond bij aanrijding bij Tytsjerk

FOTO KAPPERS MEDIA

De vakantie van gasten van camping Stortemelk op Vlieland valt (een beetje) in het water. Door de hevige regenval in de nacht van zaterdag op zondag liepen tientallen tenten onder. En bij een botsing bij Tytsjerk is zondag een fietser zwaargewond geraakt. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de voorbije 48 uur.

Zondagochtend vroeg belden verschillende gasten campingeigenaar Jan van der Veen. ,,Er stond 15 centimeter water, bij zo’n dertig tenten kwam het water tot in de tent.”

,,We wisten natuurlijk dat het ging flink regenen, maar dat het water zo slecht weg zou stromen hadden we niet verwacht”, blikt Van der Veen terug. ,,De afgelopen vijftien jaar hebben we hier nooit zo’n overlast gehad als nu.” Lees hier verder.

Fietser zwaargewond bij ongeval, motorrijder rijdt door

Een fietser is zondagmiddag zwaargewond geraakt bij een aanrijding door een motorrijder. Het ongeval gebeurde op de Rijksstraatweg (N355) bij Tytsjerk, ter hoogte van de verkeerslichten. De motorrijder reed na het ongeluk door, maar heeft zich later alsnog gemeld bij de politie.

De fietser kwam hard ten val. Ambulancepersoneel bood eerste hulp. In verband met de toestand van de man werden al snel een tweede ambulance en een traumahelikopter opgeroepen. De helikopter landde op de carpoolplek bij Sumar, waar een trauma-arts de ambulance instapte om de ambulancemedewerkers bij de zorg voor het slachtoffer te helpen tijdens de rit naar het ziekenhuis in Groningen te helpen.

De motorrijder heeft zich na het ongeluk bij de politie gemeld. Hij is aangehouden en zal worden verhoord.

Roze Zaterdag: pramenparade en veel muziek

De organisatie van het LHBTI+-evenement Roze Zaterdag heeft bekend gemaakt wat er bij de komende editie, die op 16 oktober in Leeuwarden plaatsvindt, op het programma staat. Er komt een optocht met bootjes door de Leeuwarder grachten - een ‘pramenparade’. Daarnaast treedt de Amerikaanse band Kid Creole and the Coconuts op.

Normaal gesproken had het evenement dit weekend plaatsgevonden. Door corona is het feest twee keer uitgesteld, maar op 16 oktober wordt de stad volgens wethouder Hein de Haan eindelijk ‘Çity of Love’.

Leeuwarder (62) overleden bij schietincident

Bij een schietincident in een woning aan de Konvooistraat in Leeuwarden is vrijdagavond een 62-jarige man uit Leeuwarden overleden. Een 54-jarige vrouw uit Leeuwarden is gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Wat er zich precies heeft afgespeeld, is nog steeds onduidelijk.

Er is een uitgebreid onderzoek gestart, meldt de politie. Onder andere de forensische opsporing doet sporenonderzoek. Behalve de man en de vrouw was er niemand betrokken bij het schietincident. Of de twee slachtoffers elkaar kenden, is niet bekend. De politie roept iedereen met informatie op om zich te melden.

Sameena rent 1000 kilometer tegen pooier-praktijken

Op het dieptepunt van haar leven begon ze naar eigen zeggen met hardlopen en sindsdien kan ze niet meer stoppen. Sameena van der Mijden (29) rent 1000 kilometer om aandacht te vragen voor gedwongen prostitutie. Zaterdag rende ze door Friesland . ,,Het probleem van mensenhandel en gedwongen prostitutie is veel groter dan de meeste mensen beseffen’’, stelt ze

Harm Dijkstra uit Leeuwarden krijgt bijzonder, fladderend bezoek

,,Ik ga even nachtvlinderen’’, zei Harm Dijkstra uit Leeuwarden tegen zijn vrouw donderdagavond. Hij doet het vaker: kijken of er bijzondere vlinders in zijn achtertuin rondvliegen. Even een uurtje na de EK-voetbalwedstrijd van Nederland tegen Oekraïne. Kijken, wachten op visite. En die kreeg hij. Dat ene uurtje werden er twee, want Harm kreeg onverwacht hoog bezoek .

Opvolger Emile Vogels in gemeenteraad Waadhoeke bekend

Teun de Jong gaat namens de VVD in de gemeenteraad van Waadhoeke zetelen. De 60-jarige akkerbouwer uit Sint Annaparochie volgt Emile Vogels op.

Vogels kwam begin juni om het leven bij een ongeluk op de Camstrawei nabij Tzummarum. Hij zat op een zitmaaier. Bij het ongeval was nog een andere auto betrokken. Teun de Jong wordt op 8 juli als raadslid geïnstalleerd. In de VVD-fractie vervoegt hij Joke Osinga en Andries Magré.

En verder in het nieuws:

* Een vissersboot bracht zaterdagmiddag een zeemijn naar de Nieuwe Vissershaven in Harlingen. De politie en explosieve opruimingsdienst kwamen meteen ter plaatse om het voorwerp te controleren.

* Vrijdagavond hebben artiesten op daken van tientallen Nederlandse theaters en musea het startsein gegeven voor het grootste culturele- en entertainment persmoment ooit. Bij De Lawei stalen Illustere Figuren de Mooier dan ooit-show .

* Nyck de Vries finishte als negende in de achtste race van dit seizoen in de Formule E. De achtste, van vijftien races in totaal, vond plaats in Puebla in Mexico. De Nederlander Robin Frijns eindigde als zestiende.

Tips van de redactie:

* Een jaar nadat hij voor het station in Leeuwarden werd neergestoken is Sadegh Zarza nog steeds niet de oude . Hij loopt moeilijk en hij heeft evenwichtsproblemen. Een deel van zijn gezicht is verlamd, net als twee vingers, zegt hij als hij trillend zijn hand omhoog tilt. ,,Hiermee verdedigde ik me.’’ Dinsdag staat de verdachte van de aanval terecht bij de rechtbank in Leeuwarden.

* Jessy Oudeman pakte op haar 17de haar rugzak en vertrok naar Londen. Daarna volgde een uitwisselingshalfjaar in Barcelona, backpacken in Cuba, Marokko, Californië, een veeleisende baan in New York en een kort verblijf in India. Nu geeft ze advies op haar blog ‘Happy rich millennial’. ,,Ik begon heel basic, om mijn persoonlijke ervaringen te koppelen aan adviezen voor millennials, die net als ik worstelen met die vraag: wat wil je met je leven? ’’

Nieuws

Meest gelezen