Nieuws uit Friesland van 19 december | Toekomst festival Welcome to the Village onzeker & Regering biedt excuses aan voor slavernijverleden

Nieuws uit Friesland van 19 december

Welcome to the Village organiseert ook geen festival op een alternatieve locatie. De toekomst van het festival wordt onzeker; politieke en financiële steun is nodig om te overleven. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,We zouden voor de editie van 2023 uitwijken naar Park Vijversburg in Tytsjerk”, vertelt Eva van Netten, artistiek directeur van Welcome to the Village. ,,Zowel de gemeente Tytsjerksteradiel als wij waren enthousiast maar het risico dat de vergunning ook daar aangevochten zou worden en het niet zou halen bij de rechter, werd door hen toch als te groot ingeschat.”

In november liet het festival al weten komende zomer niet meer naar de Groene Ster te willen. Want nadat de vergunning voor WttV in 2021 werd vernietigd door de rechter, overkwam dat Psy-fi dit jaar. Het risico dat de rechter een streep zou zetten door een nieuwe vergunning, achtte de organisatie te groot.

Premier Mark Rutte biedt excuses aan voor slavernijverleden Nederland

Na een ongekend chaotische aanloop bood premier Rutte maandagmiddag zijn excuses aan voor het slavernijverleden van Nederland. Tijdens een ’betekenisvol moment’ noemde de minister-president die slavernij een ’misdaad tegen de menselijkheid’

Rutte sprak die excuses uit namens de Nederlandse Staat in de meerdere talen van de voormalige koloniën. „We doen dit niet om schoon schip te maken, het verleden af te sluiten en achter ons te laten. We doen dit en doen dit nu om staande op de drempel van een belangrijk herdenkingsjaar samen de weg vooruit te hebben. We delen niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, en niet een punt.” Komend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen stopt op 1 oktober 2023

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen neemt op 1 oktober 2023 afscheid. Hij is hier dan zo’n 12 jaar burgervader geweest.

Van der Zwan (1954) werd in mei 2020 nog officieel herbenoemd als burgemeester van Heerenveen. Dat was in coronatijd en ging via een videoverbinding. Hij is sinds 2011 burgemeester van deze gemeente.

Filmhuis Slieker wil vertrekken uit het Fries Museum: ‘Geen sfeer’

Filmhuis Slieker wil vertrekken uit het Fries Museum, naar een eigen ruimte. Of dat echt kan, wordt het komende half jaar onderzocht.

Al vrij snel na de verhuizing van het filmhuis naar het nieuwe museumgebouw aan het Wilhelminaplein, begin 2013, werd er geklaagd. Niet over de drie zalen, het aanbod of de vrijwilligers, maar omdat er geen filmhuissfeer is.

Dit is hoeveel gas en elektriciteit je per dag kunt verbruiken om onder het prijsplafond te blijven

Hoeveel gas en elektriciteit kun je verbruiken, zonder boven het prijsplafond uit te komen? We zetten het verbruik per dag op een rij.

Vanaf 1 januari 2023 geldt een tijdelijke maximumprijs voor gas en stroom. Tot een jaargebruik van 1200 kuub gas en 2900 kWh aan stroom betaal je vaste prijzen van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom, of je nou een vast of variabel contract hebt. Daarboven geldt de (naar verwachting hogere) actuele marktprijs.

NAM noemt Waddenvereniging en Milieudefensie slecht geïnformeerd

De NAM nodigt de Waddenvereniging en Milieudefensie uit in gesprek te gaan met het energiewinningsbedrijf. Directeur Johan Atema doet dat per brief aan de directeuren Lutz Jacobi en Donald Pols.

Aanleiding voor de uitnodiging is het protest van de Waddenvereniging en Milieudefensie eind november aan de Waddendijk bij Holwerd tegen de plannen voor gaswinning onder het Wad van Ternaard. Beide milieubeschermingsorganisaties roepen de NAM op hiervan af te zien en hadden de NAM per brief om een reactie gevraagd.

En verder in het nieuws:

* De 21-jarige Fons Dijksma uit Leeuwarden is er niet in geslaagd om de volgende ronde van het televisieprogramma Heel Holland Bakt te halen. Hij ging er in de eerste aflevering uit.

* Een 54-jarige inwoner van Minnertsga drinkt 2 liter jenever per week. Tenminste dat vertelde hij aan de politie nadat hij was aangehouden voor bedreiging en belediging van een ambtenaar in functie. Ook toen was de Minnertsgaster niet nuchter.

* Opnieuw is er een tegenvaller voor de ontwikkeling van woningen op Prins-locatie in Dokkum : weer geen subsidie.

Tip van de redactie:

* Het Warme Kamer-project van het Leger des Heils en verschillende andere organisaties lijkt in een behoefte te voorzien, al loopt het nog niet overal storm.

* Bespreek de seks liever niet als je nog naakt in bed ligt. Dat is een van de tips van gynaecoloog en seksuoloog Esther Nijhuis uit Burgum.

* ‘Koeman heeft staan juichen bij de uitschakeling van Oranje’ | Radio Qatar

Nieuws

menu