Nieuws uit Friesland van 19 augustus | Festival Psy-Fi gaat niet door & IFKS krijgt zaterdag schitterende apotheose met drie kanshebbers op de titel

Psy-Fi 2018 in de Groene Ster bij Leeuwarden. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De Groninger rechtbank heeft een streep gezet door de vergunning voor festival Psy-Fi, dat komende maand in de Groene Ster in Leeuwarden gepland staat. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De gemeente heeft belanghebbenden onvoldoende de kans geboden om zich te informeren en zienswijzes in te dienen op de vergunning, aldus de rechter .

IFKS krijgt zaterdag schitterende apotheose met drie kanshebbers op de titel

Als de IFKS-schippers zaterdag voor het laatst het water op gaan, kunnen er nog drie kampioen worden: Sikke Heerschop, Wietse Bandstra en Pieter-Jilles Tjoelker. Het kan niet anders dan een prachtige slotdag worden.

Vrijdag boekte Jeroen de Vos met de Eeltje II een dagzege. Het was zijn eerste deze week. De Vos maakt echter al lang geen kans meer op het kampioenschap.

Masturberende man in trein Leeuwarden-Groningen meldt zich bij de politie

De man die op 28 juli masturberend tegenover een 22-jarige vrouw zat in de trein van Leeuwarden naar Groningen , heeft zich vrijdag gemeld bij het politiebureau in Groningen.

Omstreeks 21.30 uur stapte de vrouw in Buitenpost in de trein en ging op een vierzitsplek zitten.

OM eist 4 jaar cel voor roofoverval op bejaarde vrouw uit Leeuwarden. ‘Mijn leven is kapot’

Het was puur toeval dat een 76-jarige bewoonster van de Waling Dijkstrastraat in Leeuwarden op dinsdagavond 11 januari slachtoffer werd van een overval. Dat beweerde de 40-jarige verdachte vrijdag in de rechtbank .

De vrouw wilde zich net installeren om haar favoriete detectiveserie te kijken toen om half negen de bel ging. ,,Het was het enige huis waar licht brandde’’, verklaarde de verdachte vrijdag tegenover de drie rechters van de meervoudige kamer. Hij ontkende bewust voor de kwetsbare, alleen wonende vrouw te hebben gekozen, maar zag dit als de manier om snel aan geld te komen. Eerder, aldus de verdachte, was hij namelijk met de dood bedreigd door een groep die stelde nog geld – 3000 euro – van hem te goed te hebben. ,,Ik vreesde voor mijn leven.’’

Dorpsbewoners in geweer tegen sloop karakteristiek gebouw Beetsterzwaag

Inwoners van Beetsterzwaag verzetten zich tegen de sloop van een volgens hen beeldbepalend gebouw in het dorp: het Lomanhuis . ,,Die uitstraling, die architectuur is toch prachtig?”

De ramen zijn betimmerd, het dak zit vol gaten en wat er gebeurt als je in het hout van de kozijnen prikt, laat zich wel raden. Het pand, volgens het Kadaster gebouwd in 1910, heeft betere tijden gekend. Maar slopen? De dertig dorpelingen die vrijdag vroeg in de ochtend bij het pand aanwezig waren moeten er niet aan denken.

Zicht op een milde recessie en toch groeit bedrijvenpark De Zwette in Leeuwarden flink

Terwijl de consument zijn knopen telt, investeren ondernemers stevig in nieuwbouw op het Leeuwarder bedrijvenpark De Zwette. Groeien met uitzicht op een milde recessie. ,,Er zit op dit moment wel veel leven in’’, ziet ook parkmanager Lex Vergnes. ,,Je hebt wel vaker van die golven, maar wat je nu ziet is vaak al in de twee voorgaande twee jaren voorbereid.’’

Cambuur en SC Heerenveen leven toe naar derde speelronde

De opstelling van SC Cambuur kent zaterdag op bezoek bij Fortuna Sittard vermoedelijk weinig wijzigingen. Zo staat bijvoorbeeld Milan Smit opnieuw in de basis, net als de vorige week sterk debuterende Léon Bergsma.

Kees van Wonderen een verdedigende trainer? Hij snapt dat mensen dat denken, want SC Heerenveen heeft nog geen tegengoals geïncasseerd en nog geen doelpunten gemaakt. Tegen Vitesse wil Van Wonderen wel dat zijn ploeg op jacht gaat naar de eerste goal van het seizoen. In de bovenstaande video gaat de trainer in op de doelpuntloze wedstrijden en de kwakkelende tegenstander Vitesse.

En verder in het nieuws:

* Door de vele prijsstijgingen van de laatste tijd gaan Nederlanders er flink op achteruit in de portemonnee. Volgens het CPB daalt de koopkracht dit jaar waarschijnlijk met wel 6,8 procent, iets wat in Nederland zeker decennia niet is voorgekomen.

* De grootste wandschildering van Noord-Nederland. Daaraan werkt Lj van Tuinen op de loods van scheepswerf Barkmeijer in Gerkesklooster-Stroobos.

* De Sintrale As wordt tijdens de Admiraliteitsdagen toch niet afgesloten voor werkzaamheden. De aannemer begint ná het feestweekend, zegt gedeputeerde Avine Fokkens.

* Terwijl de consument zijn knopen telt, investeren ondernemers stevig in nieuwbouw op het Leeuwarder bedrijvenpark De Zwette. Groeien met uitzicht op een milde recessie. ,,Er zit op dit moment wel veel leven in’’, ziet ook parkmanager Lex Vergnes. ,,Je hebt wel vaker van die golven, maar wat je nu ziet is vaak al in de twee voorgaande twee jaren voorbereid.’’

Tip van de redactie:

* Dit is het goede nieuws van deze week: deze producten worden goedkoper en onvoorstelbaar veel diersoorten in Lippenhuizen.

* Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes.

* Verschillende voetbalclubs worstelen met gortdroge velden na een ‘uitzonderlijke’ zomer. Het traditionele Lauwersmeertoernooi is vooralsnog het eerste slachtoffer.

* Arriva rijdt vanaf maandag 29 augustus met wat meer treinen, vooral in de spits. Buiten de spits en op zaterdag vervallen voorlopig nog een aantal treinritten.

Nieuws

menu