Nieuws uit Friesland van 18 juni | Kinderopvang in Friesland staakt op 6 en 8 juli en werkstraf voor Oosterwoldiger die piemelfoto's naar buurkinderen stuurde

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

Medewerkers in de kinderopvang gaan in Friesland staken op 6 en 8 juli. Dit doen ze omdat ze de werkdruk te hoog vinden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In eerste instantie wilde de FNV aanstaande woensdag al beginnen met de estafettestaking. Vrijdag, tijdens een landelijke actiedag , is besloten om ouders meer tijd te geven voor het regelen van alternatieve opvang. De aftrap is nu op donderdag 1 juli in Noord-Holland en het zuiden van Flevoland.

Op welke locaties in Friesland het werk wordt onderbroken is nog onduidelijk. Medewerkers hebben nog tot en met volgende week de tijd om zich aan te melden. Voor ouders werkzaam in cruciale beroepen wordt noodopvang geregeld. Het is twintig jaar geleden dat in de kinderopvang is gestaakt.

Werkstraf voor Oosterwoldiger die piemelfoto’s naar buurkinderen stuurde

Zijn buurkinderen zagen hem als de ,,leuke en joviale buurman”. Tot de 37-jarige inwoner van Oosterwolde foto’s van zijn penis en filmpjes waarop hij masturbeerde aan de kinderen stuurde. Tegen politierechter Kees Post zei de Oosterwoldiger vrijdag dat hij nooit kwade bedoelingen heeft gehad.

,,Ik vond het leuk en grappig”, zei de verdachte over het sturen van de foto’s via Snapchat en Instagram. Het sturen van de afbeeldingen gaf hem ,,een adrenalinekick”, voegde hij eraan toe. Pas achteraf kwam het besef hij dat hij ,,hartstikke stom” was geweest om de piemelfoto’s naar zijn dertienjarige buurmeisje en haar twee jaar oudere broertje te sturen. Hij had de foto’s gestuurd en meteen ook excuses gemaakt.

Als het buurmeisje het niet wilde, dan zou hij stoppen . Toch ging hij ermee door en vroeg hij aan het meisje of ze vriendinnen had, daar kon hij ook iets naar toe sturen. Hij stuurde tekstberichten die niets aan het toeval overlieten: als hij jonger was geweest, was hij smoorverliefd op het buurmeisje geweest, schreef hij. En hij vroeg de buurjongen of hij masturbeerde en of het lekker was.

Friesland geldt voor Duitsland niet langer als risicogebied met veel besmettingen

Duitsland beschouwt Friesland niet langer als risicogebied met veel coronabesmettingen. Wie vanuit deze provincie, Groningen of Zeeland naar Duitsland reist hoeft geen negatieve test of inentingsbewijs meer te tonen en de quarantaineplicht vervalt. Voor de rest van Nederland blijven de regels nog wel gelden.

Het Duitse beleid werd rond Pasen aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, meldde vrijdag dat de drie genoemde provincies van de lijst van zogeheten hoogincidentiegebieden worden afgevoerd.

Nicht kan woning bouwen tegenover veehouderij van oom in Scharsterbrug

De Raad van State heeft vrijdag met een spoeduitspraak het sein op groen gezet voor de bouw van een nieuwe bedrijfswoning bij woonzorgbedrijf Westersypen in Scharsterbrug.

De Raad ziet in de bezwaren van overbuurman en melkveehouder Tjits Agricola geen reden om het bouwproject voorlopig in de juridische ijskast te zetten. Oom Agricola’s grootste bezwaren tegen de bedrijfswoning van zijn nicht Ypie Oosterman-Agricola zijn het verlies aan uitzicht en de beperkingen die de woning voor zijn veehouderij zou opleveren.

Triatleet Ramon Jongschaap (19) uit Leeuwarden: ‘Kans op wereldtitel is groot’

De zon schijnt, het is lekker weer en de dagen zijn weer heerlijk lang. Perfecte omstandigheden om lekker te sporten. Wat dacht je van een marathon afwerken, een stuk openwaterzwemmen of vier uur lang op de fiets zitten? Een hele gewone dag voor Ramon Jongschaap.

Deze zomerdagen traint Jongschaap maximaal . Over drie weken is het namelijk weer zover. Dan is de eerste wedstrijd van het seizoen voor de 19-jarige triatleet. Voor het eerst in bijna twee jaar mag hij weer aan de start van een wedstrijd verschijnen. Op 3 juli legt hij de beruchte Frysman af, een Ironman-afstand in Friesland die bekend is om het zware parcours.

Er wordt volop met geld gesmeten in Friesland: huizen vliegen voor meer dan een ton boven de vraagprijs over de toonbank

Een huis kopen voor de vraagprijs? Dan ben je ook in Friesland lang niet altijd aan het goede adres. Overbieden is de norm . Soms worden huizen voor een ton boven de vraagprijs verkocht. Of nog meer.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam begin vorige week nog met een update over de spanning op de woningmarkt en concludeerde dat in 2020 huizen in Friesland gemiddeld onder de vraagprijs werden verkocht. Klinkklare onzin, stellen meerdere Friese makelaars. Ook vorig jaar was er al sprake van overbieden en dat is sinds 1 januari enorm toegenomen.

Kabinet kondigt versoepelingen aan

Opnieuw presenteert het kabinet niet op een dinsdag, maar op een vrijdag de volgende ronde versoepelingen van de coronamaatregelen. Hoewel de knoop formeel pas vrijdag in de ministerraad wordt doorgehakt, zijn de meeste versoepelingen zoals gebruikelijk al eerder uitgelekt.

Vanaf 26 juni mag de horeca tot middernacht open en mogen restaurants weer tot 100 gasten ontvangen. Thuis mogen mensen acht mensen ontvangen, in plaats van vier zoals nu. Voor alles geldt wel dat er nog 1,5 meter afstand moet kunnen worden bewaard.

Deze week bleek dat het kabinet ook kijkt naar het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht. Op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het ov, zal de mondkapjesplicht waarschijnlijk in stand worden gehouden. Waar de plicht dan wel mogelijk wordt teruggeschroefd, moet nog worden besloten.

De persconferentie is om 19.00 uur live te volgen op LC.nl.

Komt er zwaar onweer?

De warmte van donderdag is enigszins verdreven, maar dat betekent niet dat het een rustige vrijdag wordt. Met name vanavond kan het flink gaan onweren in Friesland. Het KNMI heeft vanaf 18.00 uur code geel afgegeven voor onweersbuien en windstoten, mogelijk tot 75 kilometer per uur.

Vanochtend regende het op veel plekken nog stevig, maar de rest van de dag lijkt het droog te blijven en lopen de temperaturen snel weer op. De eerste onweersbuien ontstaan in de loop van de middag boven het midden van het land. Deze trekken dan langzaam naar het noordoosten en worden onderweg steeds sterker, aldus Weeronline.

Weektotaal coronabesmettingen opnieuw gehalveerd in Friesland

Voor de tweede week op rij is het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Friesland zo goed als gehalveerd. Het RIVM registreerde 136 positief geteste Friezen, tegen 268 een week eerder en 539 de week daarvoor.

Sommige gemeenten blijven dagen verschoond van nieuwe besmettingen. Zo zijn in Dantumadiel en Tytsjerksteradiel al zeker vier dagen geen coronagevallen vastgesteld en bleef in Achtkarspelen en op de Waddeneilanden de teller de hele week op nul staan. Bekijk hier het aantal besmettingen per gemeente .

En verder in het nieuws:

* Turncoach Vincent Wevers mag toch naar de Olympische Spelen. De vader van de turnsters Sanne en Lieke Wevers won het kort geding dat hij had aangespannen tegen gymnastiekunie KNGU, waarin hij eiste dat de bond hem als coach meeneemt naar Tokio .

* De gele inentingsboekjes, waarop nog steeds een enorme run is doordat mensen er hun coronaprikken in willen laten zetten, worden over dik een week te koop aangeboden via boekhandels en de ANWB .

* Zangeres Elske DeWall heeft een Friese vertaling gemaakt van de klassieker Het Dorp van Wim Sonneveld. De nieuwe Friestalige versie, ‘t Nije Doarp, is de titelsong van de nieuwe Kameleon-film Aan de Ketting!, die eind juni in de bioscopen gaat draaien.

Tip van de redactie:

* Iedereen moet gelijke kansen krijgen, ongeacht je geslacht, religieuze afkomst of cultuur. Dat was de diepe overtuiging van Robby Karamat, het boegbeeld van de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap in Leeuwarden .

* Napraten over Oranje: ‘Penningmeester van SC Heerenveen wrijft zich in de handen over Dumfries’ | Het Ballenhok extra

* Ruim vijf maanden later dan gedacht is eindelijk de Eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam geopend, met daarin 180 jaar fotografie samengevat in 99 foto’s .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht