Nieuws uit Friesland van 18 januari | 16 zorgmedewerkers, bewoners en naasten ‘t Suyderhuys dit weekend positief getest op corona

Woonzorgcentrum 't Suyderhuys. FOTO JILMER POSTMA

Van de ruim 400 zorgmedewerkers, bewoners en naasten van positief geteste personen die dit weekend getest zijn in Drachten, zijn er 16 positief bevonden op het coronavirus. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Onder de zestien positief geteste personen zijn acht personeelsleden van ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen, vier naasten van positief geteste personen en vier bewoners van het woonzorgcentrum, waar vorige week sprake was van een uitbraak met de Britse variant. Die vier bewoners bleken het coronavirus te hebben nadat vrijdag 63 eerder negatief geteste bewoners opnieuw werden getest. De GGD gaat er vanuit dat alle positief getesten de Britse variant bij zich dragen, daar wordt geen vervolgonderzoek naar gedaan. „Voor het ziektebeeld en de behandeling is er geen verschil met het ‘normale’ coronavirus”, zo stelt de GGD.

In totaal is het coronavirus nu bij 49 bewoners en 63 medewerkers van ’t Suyderhuys aangetroffen. Ook zijn er 6 bewoners aan het virus overleden. Er wonen in totaal 108 mensen in ‘t Suyderhuys, een gecombineerd verzorgings- en verpleeghuis. Lees hier verder.

Kabinet wil avondklok niet doorvoeren zonder voldoende steun Tweede Kamer.

Het kabinet wil een avondklok doorvoeren, maar niet zonder voldoende steun van de Tweede Kamer. Daarmee is een patstelling ontstaan, want de verlangde steun is er nog niet. Het OMT-advies dat het kabinet moest helpen bij de keuze, is er evenmin. De alternatieven, zoals het verder terugbrengen van bezoek en een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, liggen weer op tafel. Een gestapeld pakket aan strengere maatregelen is ook mogelijk.

Na opnieuw een dag crisisberaad in verschillende samenstellingen, is het kabinet er niet uitgekomen. Dat er ’iets extra’s’ moet gebeuren bovenop de bestaande lockdown, was amper een twistpunt. Het waren vooral zorgen over de Britse variant die deze noodzaak zouden onderstrepen.

Oud-voorzitter VNO-NCW Hans de Boer (66) uit Witmarsum overleden

Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer uit Witmarsum is op 66-jarige leeftijd overleden. De Boer was tot september voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW. In de nacht van zondag op maandag overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Lees ook | Hans de Boer (1955-2021) had zijn hart zó op de tong dat ministers eraan moesten wennen

Maandag: 265 nieuwe geregistreerde besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde maandag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 265 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zondag waren dat er 226. In totaal is nu bij 18951 Friezen het virus gevonden.

Het zevendaags gemiddelde staat op 217. Tegenover 225 een week eerder. Deze gemiddelden geven een beter beeld over hoe de verspreiding van het virus over de iets langere termijn verloopt omdat er per dag flinke schommelingen zijn in het aantal geregistreerde besmettingen.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 3. In totaal zijn nu 218 Friezen overleden als gevolg van het virus.

Drugslab gevonden in loods in Miedum

Bij een inval in een loods aan de Canterlanswei in Miedum heeft de politie zondagmiddag een compleet ingericht drugslab gevonden. In het lab, dat niet in werking was, kon crystal meth geproduceerd worden.

Het dak van evenementenhal WTC Expo blijkt niet sterk genoeg voor een mega-zonnedak

Het is nog de vraag of het mega-zonnedak op WTC Expo in Leeuwarden kan worden gerealiseerd. Het dak van de evenementenhal moet eerst worden verstevigd.

Al een kleine twee jaar ligt er 4,3 miljoen euro subsidie van het rijk klaar voor WTC Expo in Leeuwarden. De evenementenhal zou hiermee het eigen dak beleggen met zonnepanelen, die minstens vijftien jaar lang ruim 4100 megawattuur aan elektriciteit zouden produceren.

Het is echter nog steeds niet duidelijk of het project door kan gaan, zegt algemeen directeur Peter Ourensma. Aanvankelijk leek het elektriciteitsnetwerk de op te wekken elektriciteit niet te kunnen afvoeren. ,,Dat lijkt opgelost te worden. Maar nu moeten we nog kijken wat nodig is om ons dak te verstevigen.”

Met Ploumen als lijsttrekker schuiven deze Friese PvdA'ers een plekje naar voren

Met Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker van de PvdA schuiven de twee Friese kandidaat-Tweede Kamerleden een plekje naar voren. Habtamu de Hoop uit Easterein staat nu op plek negen. Christa Oosterbaan (Terschelling) is opgeschoven naar plek 19. Vanuit Friesland wordt er een campagne op poten gezet om haar nog iets verder naar voren te krijgen. De negende plek van De Hoop lijkt vrijwel zeker.

Verder in het nieuws:

* Bewoners van Terschelling kunnen gratis een mbo-opleiding Verzorgde IG volgen en vervolgens een vaste baan krijgen bij woonzorgcentrum De Stilen op Terschelling.

* Meer dan de helft van de Friezen vindt de app CoronaMelder nuttig. Dat concludeert de Tilburg universiteit op basis van een vragenlijstonderzoek dat is uitgezet door het RIVM en 25 GGD’en.

Tip van de redactie:

* In KOKO Radio wordt onder andere gesproken over Cambuur, de club liet twee punten liggen in de uitwedstrijd tegen NEC. En over SC Heerenveen, deze club voetbalde iets beter dan de weken ervoor en pakte op de valreep een punt tegen VVV-Venlo.

* Schrap de verkiezingen op 17 maart, schrijft Saskia van Westhreenen in haar commentaar vandaag: ‘Als de zwakkeren afhaken is er geen eerlijke strijd’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht