Nieuws uit Friesland van 18 februari | Hoe ervaren docenten en studenten het thuiswerken en afstandsonderwijs? NHL Stenden deed onderzoek

Thuiswerken.

Thuiswerken. FOTO ANP

Thuiswerkende ouders met schoolgaande kinderen zitten aan hun taks, mannen hebben in huis een betere werkplek dan vrouwen en het ziekteverzuim in het onderwijs neemt toe. De eerste uitkomsten van vervolgonderzoek door NHL Stenden over thuiswerken in coronatijd zijn niet rooskleurig. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

NHL Stenden deed het onderzoek onder de eigen medewerkers (docenten) en studenten en bevroeg ze over hun ervaringen met thuiswerken. In april vorig jaar onderzocht de onderwijsinstelling dat ook. De resultaten van het vervolgonderzoek zijn nog niet gepubliceerd, maar dr. Aleid Brouwer, lector betekenisvol ondernemen bij NHL Stenden en RUG-docent kon donderdag in een uitzending van LC Live een paar eerste uitkomsten toelichten.

In april was de stemming nog redelijk positief: thuiswerken was een kwestie van wennen en er waren wat verbeterpunten. In het tweede onderzoek blijkt die houding te zijn veranderd. ,,De stress onder werkende ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd is toegenomen. De ondervraagden zijn docenten die sowieso door het lessenschema minder mogelijkheden hebben om hun tijd zelf in te delen en werk te verschuiven.’’ Brouwer pleit daarom voor flexibiliteit in het rooster en de mogelijkheid om lessen op andere momenten te geven, bijvoorbeeld in de avonduren.

De eerste resultaten van het tweede NHL Stenden-onderzoek laten ook zien dat er sprake is van meer verzuim. Lees hier verder en bekijk de uitzending terug.

Stichting Wolvenhek Fryslân wil zo gauw mogelijk een voorbeeldhek gaan bouwen

Stichting Wolvenhek Fryslân heeft inmiddels 30.000 euro opgehaald voor een hek dat de wolf weg moet houden uit de provincie. Het idee is om zo snel mogelijk een paar kilometer hek aan te leggen.

De locatie van dit voorbeeldhek is nog onbekend. Zeker is dat het aan de rand van het weidegebied komen of bij de provinciegrens. Het was belangrijk om met een voorbeeldhek te komen, zegt stichtingsvoorzitter Jehan Bouma. Er zijn gesprekken gevoerd met partijen in de Provinciale Staten en de statenleden waren vooral benieuwd naar hoe zo’n hek er dan uit komt te zien. ,,It wurket better om it dan mar sjen te litten.’’

Wopke Hoekstra schaatst ‘supercool’ rondjes met Sven Kramer in Thialf

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra bond donderdag de schaatsen onder in Thialf. Viervoudig Olympisch kampioen Sven Kramer nam hem op sleeptouw. Hoekstra: ,,Echt supercool.’’

De demissionair minister van Financiën volbracht in 2012 de Weissensee en is een verdienstelijk amateurschaatser. Hij stond ervan te kijken met hoe weinig inspanning Kramer zijn slagen maakte. Lachend, tijdens het afstappen: ,,Ik maak me geen illusies. Dit was weer een les in bescheidenheid’’.

Negen jaar cel voor man uit Leeuwarden die nieuwe partner van ex doodstak

De rechtbank heeft een 34-jarige Leeuwarder veroordeeld tot negen jaar cel omdat hij, op 4 april vorig jaar in Oosterwolde, de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin van het leven beroofde en haar mishandelde.

Het kwam tot een confrontatie tussen de twee toen de Leeuwarder de kinderen van hem en zijn ex-naar haar woning terugbracht. Hij zag de nieuwe vriend, een 44-jarige man uit Bovensmilde, in de woonkamer zitten. Beide mannen liepen op elkaar af en er ontstond een vechtpartij waarbij de Leeuwarder verschillende messen uit de keuken wist te bemachtigen. Volgens de rechtbank had hij daarmee meermalen op de Bovensmildeger ingestoken. Eén steekwond in de borst, 5 centimeter diep, werd het slachtoffer uiteindelijk fataal. Hij verliet de woning nog maar overleed kort daarna.

Cambuur rekent op sterk Jong Ajax

Zowel bij SC Cambuur als Jong Ajax is het nog onduidelijk wie er vrijdagmiddag in Amsterdam aan de aftrap staan in het onderlinge competitieduel. ,,Maar wij gaan uit van hun sterkste opstelling”, aldus Cambuurtrainer Henk de Jong.

Bij de Leeuwarders zelf zal naar verwachting niet veel wijzigen. ,,Maar we wachten morgen nog even af hoe we ervoor staan”, zei De Jong donderdag na de laatste training van zijn ploeg. Mees Hoedemakers is er sowieso niet bij, de middenvelder is geschorst nadat hij tegen TOP Oss afgelopen dinsdag een gele kaart kreeg.

Hond bijt drie katten dood, baasje krijgt 60 uur werkstraf

De hond van een 42-jarige man uit Midlum beet in de zomer van 2019 in iets meer dan een maand tijd drie katten dood. Donderdag werd de man bij verstek door de kantonrechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van 30 dagen, met een proeftijd van twee jaar.

De hond, een staffordshireterriër, was in mei en juni 2019 drie keer aan de aandacht van de eigenaar ontsnapt . En tot drie keer toe had de hond een kat te grazen genomen.

En verder in het nieuws:

* Tijdens een archeologisch onderzoek naar de Sytzama stins in Warns zijn een kanonskogel en musketkogels gevonden. Het wijst er volgens gemeentearcheoloog Yvonne Boonstra van Súdwest-Fryslân op dat er ooit gevochten is .

* De ambulancehelikopter is donderdag wel ingezet om de coronavaccins naar Terschelling te brengen. Dit zou eerst ook op de andere eilanden gebeuren, maar vanwege voorspeld slecht zicht werden die vaccins per boot gebracht .

* Hennie van der Most gooit het roer om in Speelstad Oranje: het gehele park wordt opgeknapt en daarna gaan de vakantiehuisjes in de verkoop .

* Een discutabele goedkeuring van een dekhengst zorgde voor een sneeuwbaleffect aan onenigheid binnen het KFPS . Het stamboek wil leren van het turbulente jaar en laat de aansturing van de organisatie onderzoeken.

Tip van de redactie:

* Wind, regen, kou en een loeiende verwarming: je huid voelt de winter. En naar de schoonheidsspecialiste gaan zit er nu even niet in door de corona. Hoe kun je je huid nu het beste verzorgen?

* Help! Een uitbraak! Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat Halil Havar, ‘The Great Turk’, met een helikopter ontsnapte uit gevangenis De Marwei in Leeuwarden. We blikken terug met twee betrokkenen.

* Iedere dag vroeg opstaan, in de hoop dat er een ‘drop’ komt bij Bol.com, CoolBlue of een andere aanbieder van de PlayStation 5. Gamers speuren al maanden naar de nieuwste console van Sony .