Nieuws uit Friesland van 18 december | Burgemeester Oosterman stopt en vragen over misstanden bij Neushoorn

Harry Oosterman tijdens een nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ooststellingwerf.

Harry Oosterman tijdens een nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ooststellingwerf. FOTO RENS HOOYENGA

Burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf draagt na zestien jaar per 1 augustus volgend jaar zijn ambtsketen over aan een opvolger. En vragen over misstanden bij Neushoorn. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Oosterman maakt zijn zittingstermijn, die op 17 oktober 2023 af zou lopen, dus niet vol. Maar door het tijdig bekend te maken hoopt hij dat er in alle rust naar een opvolger kan worden gezocht. Oosterman wil wel graag maatschappelijk actief blijven.

„Ik word volgend jaar 64 jaar oud en voel dat het tijd is voor wat anders. Zowel voor de gemeente als voor mij persoonlijk. Het is een persoonlijke keus, met pijn in het hart, maar het is goed zo, al is het niet een gemakkelijk besluit geweest”, stelt Oosterman.

Lees ook | Burgemeester Oosterman stopt na zestien jaar in Ooststellingwerf: ‘It wurdt tiid foar wat oars’

Vraag om onderzoek misstanden Neushoorn

De fractie van Gemeentebelangen Leeuwarden vraagt om een onderzoek naar ernstige misstanden in poppodium Neushoorn. Er zou onder ander sprake zijn van drugsgebruik en seks met stagiaires.

Raadslid Gijs Jacobse baseert zijn vragen op een publicatie op de site van stadsblad Liwwadders. In het artikel wordt gesproken van ernstige seksuele misstanden, personeel dat drugs gebruikt die van bezoekers zijn ingenomen en van het ontbreken van toezicht. Vrijwilligers en stagiaires zouden zich volgens het artikel niet veilig voelen binnen het poppodium. De website baseert zich op gesprekken met vrijwilligers, ondersteund met verslagen, fotomateriaal en chatberichten. De klachten worden door het management van Neushoorn en van het Friesland College niet herkend.

Jacobse vindt de beschuldigingen zo ernstig dat deze niet genegeerd kunnen worden en vraagt daarom om een onderzoek naar deze zaak. De fractie erkent dat Neushoorn een private organisatie is, maar deze is voor het voortbestaan wel afhankelijk van gemeentelijke subsidies.

Recordaantal coronabesmettingen in Friesland: bijzonder veel positief geteste basisschoolkinderen

Opvallend veel basisschoolkinderen testten de voorbije week positief op het coronavirus, signaleert GGD Fryslân: 55 in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Dat is 4 procent van de besmette mensen, eerder schommelde dit percentage rond de 1,5 procent. Het aandeel besmette pubers tussen de 12 en 18 jaar nam af, maar het waren nog altijd een kleine 200.

Het aantal besmettingen van bewoners en medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen neemt nog steeds niet af. De GGD registreerde er vorige week zo’n zestig. Het bron- en contactonderzoek kan het hoge aantallen besmettingen niet bijhouden, waardoor mensen mogelijk vertraagd telefonisch te horen krijgen of ze positief zijn. Via de mail of op internet kan de uitslag wel tijdig worden geleverd, meldt de Friese gezondheidsdienst.

Friese ziekenhuizen beginnen campagne voor naleving coronamaatregelen

Ziekenhuizen ondervinden toenemende problemen met patiënten en bezoekers die zich niet aan de coronamaatregelen. De vier Friese ziekenhuizen beginnen hiertegen een gezamenlijke campagne .

,,We proberen met zijn allen dat virus eronder te krijgen, dat gaat ontzettend vaak goed. Maar dat lukt niet als mensen de grenzen van de maatregelen opzoeken, en dat merken we heel soms ook”, verklaart woordvoerder Frits Mostert namens de ziekenhuizen.

Start-up gmak uit Heerenveen in de clinch met huizensite Funda: ‘Ze misbruiken hun machtspositie’

Start-up gmak uit Heerenveen wil een kort geding aanspannen tegen huizensite Funda. Volgens gmak weigert het platform de start-up onterecht de toegang tot het platform.

Volgens Funda voldoet het bedrijfsmodel van gmak niet aan de eisen die de huizensite stelt aan haar partners. ,,Ze vermoeden dat we puur en alleen een doorgeefluik zijn’’, zegt Chris van der Voorn, een van de oprichters. ,,Maar aan alle eisen die zij stellen voldeden wij tot nu toe keurig.’’

Meiden succesvolle studenten, grote zorgen over jongens

Het verschil in studieprestaties tussen jongens en meisjes neemt verder toe. Niet het inkomen of opleidingsniveau van ouders is bepalend voor studiesucces, maar het feit of je een jongen bent of meisje. Het Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân, dat al bijna dertig jaar gegevens verzamelt over de overstap van leerlingen uit het voortgezet onderwijs (VO) naar het hoger onderwijs (HO), maakt zich grote zorgen over de oplopende achterstand van jongens.

Bert Colly, coördinator bij het Aansluitingsnetwerk, vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor de achterstand die jongens oplopen in het onderwijs. ,,We trekken in Friesland al jaren aan de bel, maar het leidt nog niet tot actie. Dat meisjes het zo goed doen is daarbij natuurlijk wel goed nieuws.’’

Voorbeschouwing: Winterstop nog niet in gedachten van Henk de Jong

Het aftellen naar een korte kerstvakantie is in de laatste dagen beland, maar Cambuur-trainer Henk de Jong is nog niet bezig met de korte winterstop. ,,Eerst nog even spelen’’, zei hij over de laatste competitiewedstrijd van 2020. Zondag staat het lastige uitduel tegen Excelsior op de agenda. ,,Als je die wint, doe je goede zaken.’’ Lees hier verder.

Verder in het nieuws:

* De FNP wil dat gevaarlijke kruising met N369 in Harkema aangepakt wordt .

* Het is nog steeds mogelijk online een aanvraag te doen voor de eenmalige bezorging van de papieren versie van de met de Dr. Denker puzzel. Die krant wordt vanwege de overweldigende belangstelling dan echter niet op zaterdag, maar na het weekend bezorgd.

* Voor de jeugd die dit jaar thuis moet zitten met oud en nieuw organiseren Suksawat, Neushoorn en de lokale horeca twee live evenementen .

Tip van de redactie:

* Langs Koudumer tuinen loopt in de kerstvakantie een poëzieroute met een boodschap : ‘Ik tink oan dy’. Het project is gekoppeld aan taal, maar ook aan samen gemeenschap zijn.

* De coronacrisis heeft zijn weerslag op de ziekenhuismedewerkers. De impact is vele malen groter dan alleen de 68 coronapatiënten die op dit moment in de vier Friese ziekenhuizen worden behandeld, legt crisiscoördinator Marjan Tijtsma van MCL uit .

* De ‘mooiste tribune van Noord-Nederland’, op Sportpark Leeuwarderweg te Sneek, is momenteel niet de best onderhouden tribune. Daar komt echter snel verandering in .