Nieuws uit Friesland van 17 mei | Nieuwe Leeuwarder stadsdichter zorgt voor discussie & kunstexamen Bornego College in Heerenveen later van start door laptopproblemen

FOTO ANP

Pardoes kreeg Leeuwarden een stadsdichter: Rick Terwindt uit Veghel. Benoemd door andere stadsdichters, omdat Leeuwarden het niet doet. Hoe valt dat? Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,, Ik vond het wat verbazend ’’, zegt Peter van Dijk, voorzitter van de stichting Poëzietableaus. Dat is de club achter de Leeuwarder poëzieroute. Drie jaar geleden pleitte hij voor de terugkeer van een Leeuwarder stadsdichter. Een stad die de status City of Literature heeft, kan niet zonder, vindt hij.

Kunstexamen Bornego College later van start door laptopproblemen

Het havo-5 examen Kunst is dinsdagochtend op het Bornego College in Heerenveen voor een aantal leerlingen later gestart door laptopproblemen .

Het examen Kunst is een digitaal examen dat wordt afgenomen op een laptop van school. Dinsdagochtend kwam de school er bij de start van het examen achter dat het geluid van het examenprogramma op enkele (nieuwe) laptops niet werkte.

Reizigersorganisatie wil betere informatie van Arriva over gevolgen personeelstekorten

Arriva moet de reiziger beter informeren over de gevolgen van personeelstekorten . Dat schrijft Reizigersvereniging Rover aan het vervoersbedrijf.

Reizigers krijgen in Friesland en Limburg te maken met minder bussen en treinen, maar er is niet altijd duidelijk waar en wanneer. Ook worden namen voor tijdelijke dienstregelingen gehanteerd, die verhullend zijn, vindt Rover. Het openbaar vervoer kampt met personeelstekorten, onder meer door hoger ziekteverzuim.

Grote groep buren is tegen de plannen van Klein Jagtlust in Oranjewoud

Buren van Klein Jagtlust in Oranjewoud zijn tegen de plannen van deze buitenplaats. ,,Het wordt veel te groot’’, zeggen omwonenden Wessel van Boetzelaer en Frans Kools namens zo’n 35 bewoners (en zichzelf).

Klein Jagtlust heeft grote verbouw- en uitbreidingsplannen. De gemeente Heerenveen gaf eerder al aan te willen meewerken, maar de gemeenteraad vergadert na de zomer nog over het initiatief.

Zorgen om spoorwegduiker uit 1868 in Middelsee, de nieuwe wijk in Leeuwarden

Een historische duiker bij Leeuwarden moet als aandenken aan de oude spoorweg naar Zwolle bewaard blijven , vindt Piet van der Meer. Hij maakt zich zorgen.

,,Vanuit de trein kon je de duiker altijd goed zien’’, zegt Van der Meer. Tussen Leeuwarden en Grou had hij al vaker een blik geworpen op het oude metselwerk, dat goed zichtbaar was in het Goutumer Nieuwland: het gebied waar nu de Leeuwarder wijk Middelsee wordt aangelegd .

En verder in het nieuws:

* Bij een verkeersongeval op de N359 (Westergoawei) bij Wommels is dinsdag rond 16.00 uur een voetganger zwaargewond geraakt .

* De politie heeft de MMA-fighter Victor ’Tigri’ K. uit Almere als verdachte gehoord in het onderzoek naar de dood van voetballer Jody Lukoki (29). K. was eerder verdachte van de moord op Esther Paul uit Almere in 2017.

* Een jaloerse asielzoeker uit Gambia die een medebewoner van het azc in Drachten met een schaar aanviel, is dinsdag bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden plus een maand voorwaardelijk.

Tip van de redactie:

* De combinatie van een zuidenwind die zeer warme lucht naar ons land blaast terwijl de zon flink schijnt zorgt woensdag voor weerrecords in het oosten en zuidoosten. Plaatselijk wordt 30 graden verwacht.

* De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar tot stilstand gekomen. Stevenen we nu af op een recessie? Vijf vragen over de stand van de economie , de effecten van de oorlog in Oekraïne en onze koopkracht.

* Nu het twaalfde seizoen van Boer Zoekt Vrouw erop zit, mag iedereen het weten: Janine uit Epen en Sander uit Lollum zijn nog steeds een stel. „Nu hoef ik geen vreemde auto meer te lenen en door het zijraam naar binnen te sluipen.”

Nieuws

menu