Nieuws uit Friesland van 17 mei | Hoe een jubileumtas van Poiesz de Belgische politie naar Oosterwolde leidde en tegels vallen weer van tunnel Kollumerzwaag

De kringloopwinkel in Oosterwolde. De eigenaar wordt verdacht van wapenhandel. FOTO DE VRIES MEDIA

Via een plastic tas met erop de tekst ‘95 jaar Poiesz’ kwam de Belgische politie uit bij de Oosterwoldiger Kringloopcrimi’s. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De jubileumuitgave stond in de woning van een vrouw uit de buurt van Antwerpen die zichzelf in haar voet had geschoten (,,letterlijk en figuurlijk’’, zo citeerde rechter Kees Post). De politie werd gewaarschuwd en vond vervolgens de tas met erin vier vuurwapens, acht handgranaten, 1 kilo semtex en een ontstekingsmechanisme in de vorm van een mobiele telefoon.

Erop zaten sporen van een aantal ‘kringloopverdachten’, onder wie de 36-jarige man uit Beilen die maandag voor de rechtbank verscheen. Hij begreep niet hoe die erop waren gekomen.

De hoofdverdachte in de Oosterwoldiger drugs-, wapen- en mensenhandelzaak ‘Ultegra’ was de absolute baas van de criminele organisatie. Lees er hier meer over.

Versoepelingen gaan door: dit kan er weer vanaf woensdag

Vanaf woensdag worden een aantal coronamaatregelen afgeschaald. Het demissionaire kabinet had dat vorige week al besloten, maar hield nog een pauzeknop achter de hand om de versoepelingen uit te stellen. Vanwege de teruglopende besmettingen in de ziekenhuizen hoeft het demissionaire kabinet de pauzeknop niet in te drukken.

Demissionair minister Hugo de Jonge zei in een toelichting na afloop van de bekendmaking dat hij een goede daling ziet en dat het demissionaire kabinet daarom geen gebruik maakt van de pauzeknop. De Jonge noemde het een effect van de vaccinatie. ,,Maar voorzichtigheid blijft geboden. We zijn er nog niet”, zei hij. Op de vraag of er meer kan, was hij duidelijk: ,,Op dit moment niet. Als het sneller kan, zullen we dat doen. Buiten gaat voor binnen.” Bekijk hier alle versoepelingen .

Loodsencomplex in Leeuwarden voor een jaar gesloten vanwege aanhoudende criminele activiteiten

Een loodsencomplex en het bijbehorende erf aan de Greunsweg 21 in Leeuwarden zijn op 12 mei gesloten op last van burgemeester Sybrand Buma. De politie trof eind maart harddrugs aan in een van de loodsen .

Er werd toen in totaal 57,18 gram amfetamine gevonden. Een aantal loodsen met bijbehorend erf is eerder in 2020 al voor de duur van zes maanden gesloten geweest, toen vanwege het aantreffen van 6,81 gram amfetamine en een doorgeladen vuurwapen. In maart vorig jaar trof de politie in een van de loodsen ook al een hennepkwekerij aan.

Tegels vallen weer van tunnel Kollumerzwaag

Er vallen opnieuw tegels van de Pellatunnel bij Kollumerzwaag. Dat gebeurde in 2016 ook al. Noardeast-Fryslân zoekt naar een ‘duurzame’ oplossing.

De gemeente, verantwoordelijk voor klein onderhoud aan de tunnel, tast vooralsnog in het duister over de oorzaak van de vallende tegels. In 2016 lieten er ook plots veel tegels los; speciale lijm leek toen de oplossing.

Baas Kringloopcrimi’s Oosterwolde beschoot onderknuppels met balletjespistool

De hoofdverdachte in de Oosterwoldiger drugs-, wapen- en mensenhandelzaak ‘Ultegra’ was de absolute baas van de criminele organisatie.

Nieuwe groepsleden werd gouden bergen beloofd, maar moesten werken tegen kost en inwoning. Ook werden onderknuppels vernederd. Zo sprak de bendebaas ze aan met ,,hond’’ of ,,rat’’ en vuurde hij met één balletjespistool op ze .

Milieustraat Omrin in Leeuwarden weer open na grote brand

De Milieustraat van Omrin aan de Greunsweg in Leeuwarden is na de grote brand van woensdagnacht weer geopend . Het is nog steeds nodig om te reserveren.

Een overslaghal vol oud papier en grof huishoudelijk afval ging in de nacht van woensdag op donderdag in vlammen op. De brandweer had de hele nacht nodig om de vlammenzee uit te krijgen en was nog een flink deel van Hemelvaartsdag bezig met nablussen.

En verder in het nieuws:

* VVD Waadhoeke wil dat het college tempo maakt met het bevorderen van plaatsing van zonnepanelen op bedrijventerreinen en andere bebouwing .

* Het weggooien van coronavaccins moet te allen tijde worden voorkomen, alles helpt, maar het initiatief Prullenbakvaccin.nl lijkt niet de beste oplossing . In elk geval niet voor Friesland, stelt Brent Bearda Bakker van de Friese Huisartsen Vereniging vast.

* Een bijzonder bericht uit de voetballerij. Na 125 jaar is ontdekt dat het Tilburgse Willem II is opgericht door Marten Evert van Kuiken, wiens wortels lagen in Nes (Dongeradeel).

Tip van de redactie:

* Beluister KOKO Radio | ‘ De Volendamse kabel van SC Heerenveen en doorselecteren bij SC Cambuur ’.

* Marga Dansen (64) uit Ureterp heeft veel moeten verliezen. Toch wist liefde het elke keer weer te winnen van verdriet. In haar boek zoeken wij mee naar een antwoord op haar levensvraag: Maakt U alles nieuw ?

* Geartsje de Vries uit De Wilgen is 54 jaar en gaat voor de eerste keer alleen een podium op met de zelfgeschreven voorstelling Dûzelich . ,,Wêrom wol ik dit?’’, vraagt ze zichzelf geregeld af.

Nieuws

Meest gelezen