Nieuws uit Friesland van 17 februari | Corona-uitbraak legt superjachtwerf stil en miljardeninjectie voor het onderwijs

De Feadship-werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum. FOTO NEEKE SMIT

Om verdere coronabesmettingen te voorkomen heeft superjachtbouwer De Vries Scheepsbouw in Makkum met onmiddellijke ingang al zijn personeel naar huis gestuurd. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Het gaat om zo’n vierhonderd man’’, zegt Sijbrand de Vries, directeur van De Vries scheepsbouw. ,,Tot nu toe hebben we corona heel goed buiten de deur weten te houden, maar het ging plotseling heel erg snel.’’ De afgelopen dagen waren er enkele tientallen besmettingen op de werf.

Miljardeninjectie onderwijs, halvering collegegeld

Er komt een miljardeninjectie in het onderwijs om achterstanden weg te werken die zijn opgelopen door de coronasluiting. Dat heeft het demissionaire kabinet woensdag bekendgemaakt. In totaal gaat het om 8,5 miljard euro voor de komende 2,5 jaar, waarvan 5,8 miljard voor de basis- en middelbare scholen en 2,7 miljard voor mbo en hoger onderwijs.

Er komt uitvoerige compensatie voor studenten die studievertraging hebben opgelopen. Om te beginnen hoeven alle studenten volgend jaar in het mbo, hbo en aan de universiteiten maar de helft van het collegegeld te betalen. De maatregel gold al in bepaalde gevallen, maar wordt nu algemeen. Er komt uitvoerige compensatie voor studenten die studievertraging hebben opgelopen. Om te beginnen hoeven alle studenten volgend jaar in het mbo, hbo en aan de universiteiten maar de helft van het collegegeld te betalen. De maatregel gold al in bepaalde gevallen, maar wordt nu algemeen.

As over het hoofd in plaats van op het voorhoofd

Het gebruikelijke askruisje op het voorhoofd kan niet gezet worden op aswoensdag. Vanwege de coronapandemie werd er in de Sint Antonius van Padua parochie in Sneek daarom woensdagochtend wat as uitgestrooid over het hoofd.

Het is een noodoplossing die al eeuwen wordt gebruikt in tijden van besmettelijke ziekten. Woensdag zegende pastoor Peter van der Weide de as in stilte. ,,Normaalgesproken zou hij dan bij iedere parochiaan de woorden ‘Bekeert u en geloof in het evangelie’, of ‘Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’ uitspreken”, zegt Renate Dümmer van het parochiebestuur.

Nieuwe vaccinatielocatie opent op 1 maart in Fries Congrescentrum in Drachten

De nieuwe vaccinatielocatie van de GGD komt in het Fries Congrescentrum in Drachten en opent op maandag 1 maart. Het is na het WTC Expo in Leeuwarden de tweede dagelijks geopende vaccinatielocatie in Friesland. Ook worden inwoners van de Waddeneilanden inmiddels op het eiland gevaccineerd. Op het vasteland wil GGD Fryslân toe naar acht vaccinatielocaties. Binnenkort wordt die aan de Akkerwinde in Sneek geopend, nabij de houten brug. Dokkum, Franeker, Heerenveen, Koudum en Oosterwolde zijn voor later in het voorjaar in beeld.

Er wordt op de Drachtster priklocatie extra rekening gehouden met de bereikbaarheid voor onder meer ouderen. Hoeveel mensen er uiteindelijk geprikt kunnen worden, hangt af van het aantal beschikbare vaccins en de vaccinatievolgorde van het rijk. De uitbreiding is nodig om alle groepen waar de GGD verantwoordelijk voor is in de eigen woonomgeving te kunnen prikken: de mobiele 60-plussers, de groep van 18 tot 60 jaar en een deel van het zorgpersoneel.

‘We gaan allemaal met ontploft haar door het leven’

Wie wil nou niet van zijn of haar ontplofte kapsel af? De frustraties over de coronacoupe lopen steeds meer op, ziet branchevereniging ANKO. Er wordt ook vaker illegaal geknipt .

En dat is aan de ene kant best begrijpelijk, zegt ANKO-woordvoerster Gonny Eussen. Zeker gezien de penibele situatie waarin veel kapsalons zich bevinden. Maar het is absoluut niet de bedoeling. ,,We hebben momenteel een beroepsverbod en mogen dus ons vak niet uitoefenen, ongeacht waar je dat doet. Als je vriendin kapster is en jou thuis knipt, dan kan dat. Maar je kunt niet een professionele kapper laten komen die jouw haar doet.’’

De branchevereniging ziet dat er vanuit klanten een toenemende druk is op kappers om toch aan de slag te gaan. ,,Je hebt klanten die voortdurend bellen of ze alsjeblieft willen knippen. Er was in eerste instantie wel begrip, maar nu de lockdown langer duurt en we allemaal met ontploft haar door het leven gaan, raken mensen hun geduld kwijt. Ze willen af van het uitgroeiende pluis en zoeken dan iemand die ze wél wil knippen.’’

Statenlid Johann Stellema van Forum voor Democratie verlaat politiek

Johann Stellema uit Dokkum verlaat Provinciale Staten. Het Statenlid van Forum voor Democratie valt het zwaar aangesproken te worden op keuzes die hij maakt. ,,Door mij steeds te moeten verdedigen voor uitlatingen van een ander, zakt de moed mij in de schoenen . Ik ben gedemoraliseerd.’’

De afgelopen maanden stelde Stellema zichzelf de vraag of hij nog politiek actief wilde zijn in Provinciale Staten. Het rumoer binnen de partij zette hem aan het denken. Hij noemde het woensdag in zijn afscheidsspeech lastig om, na alle ophef binnen Forum voorDemocratie, lastig ,,het vertrouwen en de energie terug te vinden die nodig zijn voor het uitoefenen van deze mooie taak’’

Aluminium bol van 14 meter hoog en 45 ton zwaar krijgt een plaats in Harlingen

Harlingen krijgt er een kunstwerk bij : een aluminium ‘bol’ van 14 meter hoog en liefst 45 ton zwaar van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella krijgt een plek bij het parkeerterrein voor eilandtoeristen en de Tsjerk Hiddessluizen.

De gemeente krijgt het kunstwerk, Broken Jug genaamd, in bruikleen van Stella. Het ligt nu opgeslagen op een afgesloten industrieterrein en is dus niet toegankelijk voor publiek. In eerste instantie zou ook Harlingen maar een tussenstation zijn in de reis van het kunstwerk, maar het krijgt nu dus definitief een plaats in Harlingen.

Kinderburgemeester in ijscopak wil een skatebaan fiksen voor Schiermonnikoog

Als het even meezit dan heeft Schiermonnikoog over een jaar een hogere glijbaan, een trampoline bij de kinderboerderij en een skatebaan. De vers benoemde kinderburgemeester Thijmen Bouwkamp (10) gaat het proberen te fiksen in zijn ijscopak.

Burgemeester Ineke van Gent legde hem dinsdagavond tijdens officiële installatie bij de raadsvergadering de ambtsketen om. Sindsdien mag Thijmen Bouwkamp (10) zich de tweede kinderburgemeester van het eiland noemen. Hij werd uit vier kandidaten gekozen om de kinderen op het eiland te vertegenwoordigen. Reden genoeg om eens te vragen wat deze bestuurder voor elkaar wil boksen.

Jaar cel en tbs geëist tegen ‘gevaar voor de samenleving’ in rechtszaak overval hoogbejaarde vrouw Drachten

Tegen een van de vier overvallers van een hoogbejaarde vrouw uit Drachten is woensdagmiddag 1 jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist. Volgens officier is de 21-jarige Drachtster ,,een zwaar beschadigde jongeman’’, de oorzaak ligt in verdrietige gebeurtenissen in zijn jeugd. Maar de verminderd toerekeningsvatbare man valt door reclassering niet te begeleiden, heeft stoornissen waaraan hij niet wil werken en is een gevaar voor de samenleving, lichtte de officier van justitie toe.

De man overviel op 21 oktober 2019 met drie maten een toen 93-jarige vrouw in haar woning aan de Korenmolen in Drachten. Lees hier meer.

En verder in het nieuws:

* SC Heerenveen heeft een opvolger voor Fedde Pronk als voorzitter van het stichtingsbestuur. De 39-jarige Dennis Gijsman is deze week benoemd .

* Sam Mebius fietst zaterdag op zijn gewone stadsfiets van Heerenveen naar Den Bosch. Hij gaat daar een Bossche bol halen, omdat in dat taartje volgens zijn diëtist het minste suiker zit .

* Een 24-jarige man uit de gemeente Noardeast-Fryslân is dinsdag aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude .

* De brandgans, kolgans en grauwe gans mogen met onmiddellijke ingang weer verjaagd en bestreden worden met ondersteunend afschot .

Tip van de redactie:

* SC Heerenveen neemt het vanavond in de kwartfinales van de KNVB-beker op tegen Feyenoord. Het duel begint om 18.45 uur en is te volgen in een liveblog op LC.nl

* Wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken? Daar heeft dr. Aleid Brouwer, lector NHL Stenden en RUG-docent, onderzoek naar gedaan. In LC Live vertelt Brouwer donderdag over het onderzoek. Heeft u vragen aan Brouwer? Mail ze naar tips@lc.nl. De uitzending is vanaf 12.15 op lc.nl en op de Facebookpagina van LC te bekijken.

* Onder in winkelcentrum Zaailand is al maanden slechts één winkel open: de dierenspeciaalzaak van Theo van Dijk . Zeven dagen per week graaft Theo zich als een mol door de dag, onverwoestbaar positief. ,,Ik ben blij met 100 euro omzet per dag.’’

Nieuws

menu